Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

"κόκκινες γραμμές" στον «Καλλικράτη»

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων - Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) ο πρόεδρος της Ενωσης (και δήμαρχος Αθηναίων) Νικ. Κακλαμάνης δήλωσε: «Αν το συγκεκριμένο κείμενο που μας δόθηκε ήταν το τελικό σχέδιο νόμου, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Επειδή όμως είναι προσχέδιο, εμείς κάνουμε σήμερα παρατηρήσεις, οι οποίες αγγίζουν την "κόκκινη γραμμή"και εάν οι παρατηρησεις μας δεν γινουν αποδεκτες θα είμαστε απέναντι, όμως υπάρχουν και παρατηρήσεις, τις οποίες δεχόμαστε να διαβουλευτούμε.
Οι «κόκκινες γραμμές», λοιπόν, στις οποίες φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία στη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, είναι:
* Να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος το χωροταξικό, με τήρηση των δεσμεύσεων του κ. Ραγκούση για ενιαία κριτήρια στη συνένωση των δήμων, ώστε να μην προκύψουν δήμοι «τέρατα».
* Να κοστολογηθούν άμεσα οι μεταφερόμενες στους νέους δήμους αρμοδιότητες και κατ' επέκταση τα νέα οικονομικά των ΟΤΑ.
* Να αλλάξει η ρύθμιση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία θεωρείται απαράδεκτη (σ.σ. το προσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής από τους δήμους στην αιρετή Περιφέρεια).
* Να μην ισχύσει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους δημάρχους, το οποίο καταργήθηκε για τους βουλευτές ως αποτυχημένος θεσμός, διότι έτσι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι μόνο συνταξιούχοι.
Εν προκειμένω, η ΚΕΔΚΕ αφήνει ανοικτό προς συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό το θέμα της καθιέρωσης «αντιμισθίας» ως αμοιβή των αιρετών, αντί των «εξόδων παράστασης» (βάσει της αμοιβής γενικού γραμματέα υπουργείου).
Ολες οι παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με επιστολή του Νικ. Κακλαμάνη προς τον Γ. Ραγκούση.
Οι νομάρχες
Το προσχέδιο του «Καλλικράτη» ήταν αντικείμενο και της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ).
Μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας Δημ. Δράκος δήλωσε ότι «το προσχέδιο έχει πολλές γενικότητες και ασάφειες» στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν θέσει οι νομάρχες με ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων τους.
Σαν τέτοια ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ σημείωσε τους πόρους, τις αρμοδιότητες, τον δημοκρατικό προγραμματισμό και την πολιτική λειτουργία:
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά θα διορθωθούν. Αν δεν διορθωθούν, όχι μόνο δεν θα στηρίξουμε τον "Καλλικράτη" αλλά και θα τον πολεμήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Δημ. Δράκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: