Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

«το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου».

Εκτός Ν.Δ. η Ντόρα Μπακογιάννη, με απόφαση Σαμαρά, από χθες.

Τα σύννεφα της διάσπασης εμφανίστηκαν πλέον πάνω από τη Ρηγίλλης. Το μέλλον θα δείξει αν ο Α. Σαμαράς θα καταφέρει η «νέα Ν.Δ.», που θέλει να φτιάξει, θα μπορέσει να αναπτύξει δυναμική προοπτικής εξουσίας ή θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση.
Η Ντόρα Μπακογιάννη θα παραμείνει στη Βουλή ως ανεξάρτητη βουλευτής Δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος (προφανώς επί του παρόντος), διότι εκτιμά ότι η κρίση που περνάει η χώρα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια «ούτε για μικροπολιτικές λογικές ούτε για προσεγγίσεις προσωπικού χαρακτήρα».
Για κανένα στέλεχος της Ν.Δ. -και όχι μόνο- δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η εξέλιξη. Η Ντόρα Μπακογιάννη αλλεπάλληλες φορές είχε εκφράσει είτε αντίθεση είτε ενόχληση για δηλώσεις, αποφάσεις και κινήσεις του Α. Σαμαρά. Η τελευταία κόντρα τους ήταν σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ. Εκείνος ήταν εναντίον και εκείνη υποστήριζε πως δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε.
Χθες, πηγαίνοντας στη Βουλή, και οι δύο πλευρές γνώριζαν ότι ήταν θέμα ωρών η διαγραφή της Ντόρας. Ο Α. Σαμαράς είχε δώσει ρητή εντολή για «κομματική πειθαρχία», την οποία ήξερε ότι η πρώην υπουργός δεν θα ακολουθούσε. Ηταν προετοιμασμένος και για τις αντιδράσεις του: επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο για τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και άμεση σύγκληση του πειθαρχικού συμβουλίου για τη διαγραφή της και από το κόμμα, όπως και έγινε.
Οσο για την Ντόρα Μπακογιάννη, επίσης ήταν αποφασισμένη να επιμείνει στην πολιτική της θέση και είχε προεξοφλήσει και τη διαγραφή της. Οι στενοί της συνεργάτες (Δ. Ζαφειριάδης και Γ. Οικονόμου) είχαν ετοιμάσει από το πρωί την τρισέλιδη δήλωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: