Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ερώτηση στη Βουλή για τη επιδημία

Σχετικά με τη νόσο του ιού του Δ.Νείλου 3 βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ήδη την εξης επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας, κτλ.
«Τα πρόσφατα κρούσματα εγκεφαλίτιδας και γενικότερα τα αυξημένα περιστατικά νόσησης από τον ιό του "Δυτικού Νείλου" ανέδειξαν τις μεγάλες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των Δήμων, Νομαρχιών και Περιφερειών σε ό,τι αφορά την έλλειψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.Είναι ενδεικτικό ότι ο φετινός προϋπολογισμός για τις κωνωποκτονίες μειώθηκε κατά 50%, ενώ οι ανάγκες όλης της περιφέρειας και των όμορων με τη Θεσσαλονίκη νομών, είναι γνωστές και τα αιτήματα των κατοίκων διαρκή και έντονα. Ταυτόχρονα, είναι ανύπαρκτο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την έγκαιρη επιδημιολογική επιτήρηση των νόσων και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συνεχή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων και των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι απαραίτητες για την ενημέρωση του πληθυσμού, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την οικονομική ένδεια των Δήμων και Νομαρχιών, στην οποία η ίδια έχει οδηγήσει μαζί με τη ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη των "γαλαζοπράσινων" εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε με το νόμο "Καλλικράτης", η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, αφού κατακερματίζει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και εμπορευματοποιεί παραπέρα την Υγεία - Πρόνοια.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναλάβει την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των μέτρων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη προστασία της Δημόσιας Υγείας και την εξασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης στα λαϊκά στρώματα».
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό άμεσα η ολοκλήρωση του φετινού συμπληρωματικού προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και των νομών που εμφανίζουν πρόβλημα, αλλά και όλων των αναγκαίων προγραμμάτων για την πρόληψη λοιμωδών ασθενειών σε σταθερή βάση.
Να ληφθούν όλα τα άλλα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της ασθένειας και γενικότερα την προστασία της δημόσιας υγείας (έργα βελτίωσης δικτύου ύδρευσης - αποχέτευσης, έργα παρέμβασης σε λιμνάζοντα νερά, ολοκληρωμένες δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ και επιδημιολογικής επιτήρησης, δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: