Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Χρεοκοπία: Ποιος πληρώνει το λογαριασμό

Η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της. Δεν αμφισβητείται αυτό. Γι’ αυτό έγινε το «πακέτο σωτηρίας». Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως να απαντηθεί: Ποιους αδυνατεί να πληρώσει;

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλογές: είτε μπορεί να σταματήσει να πληρώνει αυτά που υποχρεούται στους ίδιους τους πολίτες της, μειώνοντας τις συντάξεις και τους μισθούς, είτε μπορεί να σταματήσει να πληρώνει τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς», σημειώνει ο Ντ. Χάρβει, το τελευταίο βιβλίο του οποίου (The Enigma of Capital) κυκλοφόρησε τον Μάιο, στην καρδιά της κρίσης του ευρώ.
Όσοι υποστηρίζουν ότι η παύση πληρωμών είναι εκτός ατζέντας, αυτό που στην πραγματικότητα εννοούν είναι ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να πληρώνουν τις τράπεζες, αλλά μπορούν να σταματήσουν να πληρώνουν τους πολίτες, εξηγεί.
Χαλασμένο δόντι
«Είναι όπως όταν έχεις ένα χαλασμένο δόντι. Είτε το βγάζεις απότομα και σου προκαλεί πόνο για λίγο ή ζεις με αυτό και πονάς για είκοσι χρόνια. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως η κυβέρνηση προτείνει να πονέσει το λαό για είκοσι χρόνια, αντί να «βγάλει το δόντι» λέγοντας: «ας κηρύξουμε παύση πληρωμών, ας ξεφορτωθούμε το χρέος και ας ξαναρχίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: