Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

κραυγή αγωνίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μοιράζει στους ναούς το φυλλάδιό της «Προς το Λαό», το οποίο αποτελεί κραυγή αγωνίας για την πορεία της χώρας.
Στο φυλλάδιο της , η Ιεραρχία της Εκκλησίας, αναφέρει ότι :
* «η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας…».
* «η πολιτική ηγεσία ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού…».
* «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση, συμβαδίζει και η, πάσης φύσεως, ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ώς τώρα θεωρούνταν αυτονόητα…».
* «η Εκκλησία δεν αντιμάχεται την Πολιτεία, αλλά εκείνους που, εκμεταλλευόμενοι την Πολιτεία και κρυμμένοι πίσω από την εξουσία επιχειρούν να στερήσουν (από το λαό μας) την ελπίδα…».
Αφού και η εκκλησία έπαψε να σφυρίζει αδιάφορα, ίσως αποφύγουμε τα χειρότερα, που φαίνονται να έρχονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν θέλω να είμαι προκατειλημμένος, περιμένω τώρα από την Εκκλησία τα ωραία αυτά λόγια να τα μετουσιώσει και σε έργα. Να σταθεί έμπρακτα δίπλα στον άνθρωπο και στην χώρα γενικότερα. Γιατί -πέρα από τα γεύματα αγάπης στις ενορίες και τη συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι πριν από μερικούς μήνες, όταν τέθηκε θέμα επιπλέον φορολόγησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας, ξεσηκώθηκε σύσσωμη η Ιεραρχία . Και τότε οι δυο πλευρές έκαναν κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις με αποτέλεσμα να βρεθεί μια φόρμουλα συμβιβαστική μεν, που όμως ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό την Εκκλησία.

Με όλο το σεβασμό λοιπόν, έργα περιμένει ο κόσμος από την Εκκλησία. Έργα ουσιαστικά αλλά και πράξεις συμβολικές που να δείχνουν ότι αντιλαμβάνεται τι περνάει ο κόσμος. Τα υπόλοιπα που θυμίζουν ιδεολογικές πλατφόρμες και διακηρύξεις, μάλλον χαλάνε αντί να φτιάχνουν τη δημόσια εικόνα της.