Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Μέτρα-σφαγείο για την κοινωνία (καθ' υπόδειξιν της τρόικας)

Δύο μήνες μετά τα μέτρα-σοκ της 3ης Μαρτίου η κυβέρνηση σύρεται σε νέο πακέτο ακόμη πιο σκληρών και ισοπεδωτικών περικοπών για το σύνολο των εργαζομένων αλλά και συνταξιούχων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Από τη χθεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους, στο Μαξίμου, για τη διαμόρφωση του νέου, ακόμη πιο σκληρού, πακέτου μέτρων .
Οι νέες αποφάσεις

«Πακέτο- λαιμητόμος»

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα μέτρα.
 «Απαιτείται παλλαϊκός ξεσηκωμός τώρα, για να μην περάσει το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που γυρίζει εκατό χρόνια πίσω τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων! Είναι ώρα ευθύνης για τους ίδιους τους εργαζόμενους και πρώτα απ’ όλα για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, που τους ετοίμασαν ένα μαύρο μέλλον, η κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα και η πλουτοκρατία, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί» .
όλη η ανακοίνωση

οι σύγχρονοι Ρωμαίοι ...και το ΤΕΕ Ημαθίας

Επιστολή ΤΕΕ προς την ΤΕΔΚ Ημαθίας
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. Ημαθίας, αφού μελέτησε την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) για την συγχώνευση των Δήμων και απαντώντας σε σχετικό αίτημά σας για συμμετοχή στον διάλογο, κατέληξε στην εξής πρόταση

Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΤΕΕ

Α) Ημαθία

Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών του ΤΕΕ.
Στην Ημαθία εκλέγονται απ’ευθείας στο ανώτατο όργανο του ΤΕΕ (60μελής αντιπροσωπεία )αλλά και στις νομαρχιακές επιτροπές,οι πρώτοι σε ψήφους (ανα παράταξη και αριθμό ψήφων),δηλαδή οι
1) : ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ( ΠΑΣΚ – ΔΜ) 347 ψηφοι
2) : ΜΙΧΑΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΔΚΜ ) 335 ψ.
3) : BOΡΙΑΤΖΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΑΚΜΗ ) 46 ψ.
Αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων όσων ακόμη εκλέγονται από τα υπόλοιπα ανα παράταξη,με τη διαδικασία της κατανομής εδρών με το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόζεται στις εκλογές του ΤΕΕ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ που πρώτευσε στη Ημαθία ,έκανε στη ΑΛΗΘΕΙΑ τη εξης  δήλωση:


Oι στόχοι που τέθηκαν παραμένουν στο επίκεντρο των προσπαθειών μας και για την νέα θητεία, πρώτα από όλα η ακύρωση της αφαίμαξης των πολιτών της Ημαθίας από τα κοράκια των Αθηνών που προσπαθούν μέσω της άθλιας σύμβασης της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, καθώς επίσης η αλλαγή πλεύσης στο ήδη επιχειρούμενο οικονομικό έγκλημα του οδικού άξονα Βέροιας-Νάουσας-Σκύδρας με την υιοθέτηση νέας χάραξης.
Η αποκατάσταση των δεκάδων χωματερών του Νομού αποτελεί επίσης πρώτο στόχο, κάτι που φαίνεται να γίνεται αντιληπτό από τους Δημάρχους, όχι ως άμεση προτεραιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ως επαπειλούμενο πρόστιμο από την Ε.Ε., η ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου των Αιγών με την ανάπλαση του Ανακτόρου του Φιλίππου και του Μεγαλέξανδρου, όπως και του νεολιθικού οικισμού της Ν. Νικομήδειας. Η χωροθέτηση της ΔΕΘ καθώς του νέου Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης στην Δυτική πλευρά της πόλης.

τα αναλυτικά αποτελέσματα στο νομό μας

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Χωροταξικό του Καλλικράτη

Ανακοινώθηκε χθες και επίσημα το Χωροταξικό του Σχεδίου Καλλικράτης.
Για την Ημαθία η πρόταση Ραγκούση προβλέπει την δημιουργία τεσσάρων δήμων.
Ο πρώτος δήμος είναι ο δήμος Βεργίνας με έδρα την Βέροια και αποτελείται από τους σημερινούς δήμους Βέροιας, Αποστόλου Παύλου, Δοβρά, Βεργίνας και Μακεδονίδας.
Ο δεύτερος δήμος είναι ο δήμος Αλεξάνδρειας με έδρα την Αλεξάνδρεια και αποτελείται από τους σημερινούς δήμους Αλεξάνδρειας, Μελίκης, Πλατέος και Αντιγονιδών.
Ο τρίτος δήμος είναι ο δήμος Ανθεμίων με έδρα τον Κοπανό και αποτελείται από τους σημερινούς δήμους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.
Τέλος ο τέταρτος δήμος είναι ο δήμος Νάουσας ο οποίος παραμένει ως έχει.

...spread (σπρεντ)

Ξεχάστε τα spread ,τώρα εχουμε τη σιγουριά του <<μηχανισμού>> διατυμπάνιζαν χθες οι κυβερνητικοί δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ.
Περνούσαν ύπουλα , το διπλό μήνυμα ,τέρμα τα κακά spreadς ,έρχεται το καλό ΔΝΤ…..
Για όσους δεν τέλειωσαν οικονομικές επιστήμες σε πανεπιστήμιο και δεν πολυκατάλαβαν αυτό το ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνει (spread ) ούτε και το χώνεψαν πως γίνεται να σκλαβώνεται η χώρα μας από κάποια έρημα ξενόγλωσσα ….σαν το spread, νομίζω ότι πρέπει να επιχειρηθεί μια εξήγηση τους ,σε γλώσσα απλή και κατανοητή.
Το (Spread) λοιπόν είναι απλά η διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών.
Στην περίπτωση μας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινά) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.
Όταν π.χ. το Spread για τη Ελλαδα είναι όπως χθες 850 ,τότε το επιτόκιο δανεισμού είναι 850/100=8,5 %. Στο 8,5% προστίθεται το επιτόκιο που πληρώνει η Γερμανία , (δηλαδή 3%) οπότε η Ελλάδα δανείζεται με 8,5+3=11,5%
Αλλο παράδειγμα, αν η Γερμανία δανείζεται με 3% επιτόκιο και η Ελλάδα με επιτόκιο 6,5%, τότε: 6,5 -3=3,5%, δηλαδή το spread είναι 350 μονάδες βάσης.
Η σύγκριση γίνεται με την Γερμανία και όχι με κάποια άλλη χώρα, επειδή η Γερμανία έχει επιλεχθεί ως η πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία στην ευρωζώνη, γιαυτό και αποφάσισαν η σύγκριση να γίνεται με αυτήν.
Τώρα ποιοί ,πως και γιατί ,διαμορφώνουν το σπρεντ αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, που σύντομα θα εξηγήσουμε .

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη

Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.
Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.
Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΟΒΙΣΑΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;
Παρʼ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απʼ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού. Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.
Θα έπρεπε λοιπόν να ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΜΕ ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα.
Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ʽρθουν.
Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν. Μακάρι να έχω άδικο.
Αθήνα, 27.4.2010    Μίκης Θεοδωράκης

κρίση και junk

Μετά τη νέα υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από το οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, ο Παναμάς, η ΠΓΔΜ και οι Φιλιππίνες.
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι πλεον «junk»,δηλαδή <<υψηλού ρίσκου>>.
Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας έγινε και για τη Πορτογαλία, όμως ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν απέκλεισε την πιθανότητα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Πορτογαλία. «Δεν βλέπω σχέση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γίργκεν Σταρ ενώ εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε πως η Ιταλία δεν κινδυνεύει από μία μετάδοση της ελληνικής κρίσης.
Ο Μπαρουάν έκανε λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας».«Θα πρέπει να τελειώνουμε με τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η ανειλικρίνεια -θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε και ψέμα- της ελληνικής κυβέρνησης ήταν που προκάλεσε την επιτάχυνση σε τέτοιο βαθμό της ελληνικής κρίσης. Η Πορτογαλία έχει ένα χρέος σημαντικού επιπέδου, αυτό είναι αλήθεια, αλλά οι Πορτογάλοι δεν είπαν ψέματα, είναι ειλικρινείς», παρατήρησε ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού.

«Καλλικράτης» η «Προκρούστης»

Το σχέδιο «Καλλικράτης» για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, στο υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στη μία μετά το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
Με βάση το σχέδιο, η κυβέρνηση ελπίζει σε σημαντικές περικοπές δαπανών από τους νέους δήμους, αντί των αναμενόμενων πρόσθετων πόρων στην Τ.Α. όπως είχε αρχικά διαφημισθεί .
Σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε και του ΔΝΤ αναμένονται ευρείας κλίμακας  συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων,  και απολύσεις εργαζομένων.

«Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου»

Διεθνές βραβείο για την ταινία του Κούλογλου

Το φιλμ-νουάρ ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου» κέρδισε το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διεξάγεται στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Η εξαιρετικά επίκαιρη ταινία, που αποκαλύπτει την δράση των οικονομικών δολοφόνων για την υποδούλωση κρατών μέσω του εξωτερικού χρέους, έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια από τον ελληνικό και τον διεθνή τύπο και βραβεύθηκε ξανά τον Σεπτέμβριο στο διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Σεούλ.

προσοχή στο ιό Zeus

Ένας ιός που υποκλέπτει δεδομένα τραπεζικών συναλλαγών και έχει μολύνει εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, έχει αναβαθμιστεί και είναι περισσότερο ισχυρός από ποτέ, προειδοποιεί εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας.

Ο Zeus, όπως είναι η ονομασία του ιού, μπορεί να μολύνει υπολογιστές που χρησιμοποιούν τους browsers Firefox και Internet Explorer, επισημαίνει η Trusteer. Η μέθοδος κλοπής των δεδομένων γίνεται με την καταγραφή της πληκτρολόγησης όταν ο χρήστης χρησιμοποιεί κάποια websites, συνήθως τραπεζών και άλλων οικονομικών ιδρυμάτων. Στη συνέχεια, τα στοιχεία στέλνονται στους αποστολείς του ιού και πωλούνται ή χρησιμοποιούνται από τους κυβερνό-εγκληματίες.
Ο μόνος τρόπος προστασίας για τους χρήστες είναι η χρήση κάποιου αξιόπιστου λογισμικού anti-virus και anti-malware, ώστε να εξασφαλίζεται η διαρκής ασφάλεια του υπολογιστή

Δεν υπάρχει πλέον κανένα όριο για το σπρεντ

 Εκτίναξη στις 810 μονάδες βάσης σημείωσε σήμερα το πρωί η διαφορά απόδοσης των ελληνικών 10ετών τίτλων, μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P σε κατάταξη junk.
Έτσι, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται τώρα στο 10,131%, το υψηλότερο όλων των εποχών για την Ευρωζώνη.

η απελευθέρωση της Ελλάδας

 Στη χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου,δήλωσε αισιόδοξος, ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με βούληση να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω..... Και ζήτησε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα σπρέντ (spreads) και να ασχοληθούμε με τις αλλαγές και τις ανατροπές που πρέπει να γίνουν.....
Σχολιάζοντας, το σύνθημα «έξω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ο ίδιος είπε ότι θα μπορούσε να προσυπογράψει και αυτό αλλά και το «έξω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Και στο σημείο αυτό εισέπραξε τα πιο θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους κάλεσε να αντισταθούν όλοι μαζί στις παλιές πρακτικές και την ανομία.....
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ο αόρατος εχθρός.

Ένας αόρατος μουλωχτός πόλεμος έχει από καιρό ξεσπάσει στη χώρα μας.
Ξεκίνησε το Αύγουστο του 2008,όταν αναίτια έκλεισαν οι στρόφιγγες των τραπεζών, και φούντωσε μετά τις εκλογές του περασμένου Οχτώβρη, όταν πάλι οι τράπεζες (τώρα όμως οι …αγορές) αποφάσισαν να μας στείλουν στη άβυσσο..
Δεν είναι πόλεμος σαν εκείνους που δείχνουν τα ΜΜΕ σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Δεν χρωματίζεται κόκκινη η οθόνη από το ανθρώπινο αίμα.
Ο οικονομικός πόλεμος όμως που βιώνουμε, μας πλημμυρίζει με έντονη ανασφάλεια και αίσθηση κοινωνικού αφανισμού .
Όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι σήμερα ,εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα και τις ίδιες αντιδράσεις που κατακλύζουν το εγκέφαλο όπως συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει αίσθηση απειλής της ίδιας της ζωής.
Επειδή όμως ο εχθρός είναι αόρατος η πάλη εσωτερικεύεται στο μυαλό και την ψυχή μας.
Γιαυτό ίσως οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης συμβούλεψαν τους πολιτικούς μας να στρέψουν τα πυρά ενάντια σε κάτι ορατό και απτό .
Όπως π.χ. την κα Μερκελ.
Αφού οι όποιες ελπίδες για κάθαρση εξανεμίσθηκαν, χρειαζόμαστε επειγόντως κάποιο αποδιοπομπαίο τράγο, για να καταλαγιάσει η αδρεναλίνη που κοχλάζει.
Το στρες βεβαιωμένα παράγει θυμό αλλά και πανικό και δεν είναι δύσκολο να αντιληφτεί κανείς τι εκρηκτικό μείγμα και ποιές ανεξέλεγκτες εκρήξεις μπορούν να προκύψουν όταν συνδυαστούν με συναισθήματα εξαπάτησης ,άδικης αντιμετώπισης κτλ που ενδεχόμενα κυριέψουν κάποια στιγμή έστω και ένα μικρό μέρος του Ελληνικού λαού.
Η λευκή απεργία των πιλότων είναι ίσως προμήνυμα ίσως και σημάδι ….
Πρέπει σωστά να αξιολογηθεί ,και να προβληματίσει ,αυτούς που άνοιξαν τη Κερκόπορτα ,στο κατακτητή.
Δεν επιτρέπεται όχι μόνο να αγνοηθεί ,αλλά και ούτε να εξορκισθεί με το τρόπο που επιχειρούν οι αυλοκόλακες.
Δυστυχώς με γυμνό οφθαλμό φαίνεται ότι, αυτοί που γράφουν σήμερα ιστορία, είναι εντελώς ανιστόρητοι.

Σήμερα εγκαίνια στις 8.30

Εγκαίνια της έκθεσης 70 εικαστικών ,στο χώρο "εικαστικές προτάσεις''στη Βέροια ( Μ.Καρακωστή 15-απέναντι απο τη τράπεζα Πειραιώς-τηλ.2331020633).
Με μικρά (αλλά μόνο  στο μέγεθος τους ) έργα -μινιατούρες,σε τιμές που ξεκινούν απο λίγα ευρώ.
Μια ευκαιρία ηθικής υποστήριξης των εικαστικών της βόρειας Ελλάδας,στους χαλεπούς καιρούς(η οικονομική παράμετρος ειναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου)  που βίωνει η κοινωνία μας.
Ας βρεθούμε απόψε όλοι εκεί,το χρωστάμε στο ....ευατό μας.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ελλάδα,χώρα γεμάτη << θέσεις 12 >>.

Πριν λίγες μέρες, σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Κατερίνη, πολιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της Πιερίας, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν με στόχο την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης του 1985 (Μελίνας Μερκούρη) που κήρυξε τον Όλυμπο ως «ιστορικό-αρχαιολογικό τόπο», για το σκοπό αυτό μάλιστα σκοπεύουν να επισκεφθούν τον Υπουργό Πολιτισμού για να ζητήσουν τη κατάργηση του Αρχαιολογικού Νόμου (!!!!) και την απομάκρυνση της εφόρου αρχαιοτήτων Κατερίνης κ. Έφης Πουλάκη-Παντερμαλή.
H έφoρος αρχαιοτήτων απάντησε με ανακοίνωση της στα ΜΜΕ , λέγοντας μεταξύ άλλων ..
«Μου προξένησαν μεγάλη απορία, κατάπληξη και θλίψη οι συνεχείς αναφορές και βαρείς χαρακτηρισμοί του προσώπου μου στη συνεδρία για τον Όλυμπο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας, ..όπως και η πίστη πολλών ότι αιτία της μη ανάπτυξης της Πιερίας είναι το πρόσωπό μου και οι προβλεπόμενες διαδικασίες που τηρώ ως υπηρεσιακό πρόσωπο.
Δεν ξεχνώ όμως ότι τόσο η έννοια του πολιτισμού όσο και η έννοια της πολιτικής διαμορφώθηκαν στην αρχαιότητα με τη δημιουργία των αρχαίων πόλεων και την άμεση ανάγκη δημιουργίας κανόνων συμβίωσης, δηλαδή νόμων, για τη σωστή ανάπτυξη εκείνων των πόλεων, που πράγματι αναπτύχθηκαν μοναδικά.
Οι άνθρωποι που ορίζουν τα θέματα της σημερινής πόλης/πολιτείας (πολιτικοί) ορίζουν και τους νόμους, προκειμένου η κοινότητα των ανθρώπων που τη συναποτελούν (με πολλά και συχνά συγκρουόμενα συμφέροντα και απόψεις) να εξελιχθεί σε μία πολιτισμένη πόλη. Οι υπηρεσίες μιας πολιτισμένης πόλης οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες, πρώτοι και πολύ περισσότερο οι ηγέτες της. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Εφη Πουλάκη-Παντερμαλή,
Στη ιστοσελιδα http://www.otoposmou.gr/ , μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα και να υπογράψετε το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η ...χρυσή ιστοσελίδα

Απίστευτο κι όμως αληθινό!!!!
Η ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων στοίχισε περισσότερο απο 1εκ Ευρώ.

ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλιστής κ. Παπανδρέου!

Σε ομιλία του στην Καλαμάτα ο Αντώνης Σαμαράς «καταδίκασε» την προσφυγή σε μηχανισμό που συμμετέχει το ΔΝΤ. Όπως δήλωσε «η Ελλάδα περνάει πλέον κρίσιμες στιγμές. Όχι μόνο για την Οικονομία της. Κρίσιμες για την Ιστορία της. Το πολιτικό μας σύστημα απέτυχε. Αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να αναδείξει τα προβλήματα και να οδηγήσει σε λύσεις.........
Το ΠΑΣΟΚ, έτσι κι αλλιώς θα πληρώσει τα τεράστια σφάλματά του, τις αντιφάσεις του, τα αλλεπάλληλα ψέματά του. Γιατί μπορεί κάποιος να κοροϊδεύει λίγους για πολύ. Μπορεί να κοροϊδεύει πολλούς για λίγο. Αλλά όλους για πάντα, δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει. Και τώρα τέλειωσαν τα ψέματα............
Όλοι ξέρουμε ποιοι έβγαιναν και ταύτιζαν την Ελληνική Οικονομία με τον «Τιτανικό» και διέδιδαν παντού ότι η χώρα είναι «διεφθαρμένη» κι ότι «δεν υπάρχει σάλιο». Κι ύστερα απορούσαν γιατί ανέβαιναν τα spreads..........
Όλοι, λοιπόν, ξέρουμε ποιοι συνέλαβαν τη «φοβερή ιδέα» να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα απειλώντας με προσφυγή στο ΔΝΤ.....................
Κι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η πίεση γύρισε «μπούμεραγκ» εναντίον της Ελλάδας, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιεζόμενη από τη Γερμανία, αποφάσισε να συνεργαστεί με το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά μας.
Όλοι γνωρίζουμε ποιοι έβγαιναν και διακήρυσσαν ότι ήθελαν «το πιστόλι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «στο τραπέζι» του διεθνούς δανεισμού, ώστε να φοβηθούν οι κερδοσκόποι και να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού.
Κι όλοι γνωρίζουμε τι αληθινό πάρτι έκαναν οι κερδοσκόποι, από τη στιγμή που μπήκε «το πιστόλι στο τραπέζι». Και πόσο ψηλά εκτοξεύθηκαν τότε τα επιτόκια!»................
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ ψεύδεται, λέγοντας «λέει ψέματα το ΠΑΣΟΚ όταν υποστηρίζει ότι «αναγκάστηκε» να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν αναγκάστηκε! Το επέλεξε και το κατέστησε αναπόφευκτο........
Κι έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι έγινε. Όπως έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι θα συμβεί από δω και μπρος......
Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου!»

ΔΝΤ «φωλιά από οχιές»

«φωλιά από οχιές» χαρακτήρισε το ΔΝΤ ένας πρόεδρος των ΗΠΑ (Andrew Jackson ,1893-1947) στις αρχές του 20 αιώνα.
Στο τέλος σχεδόν του ίδιου αιώνα ,( τον Οκτώβριο του 1998) ο καθηγητής του Harvard, Martin Feldstein , είχε γράψει ένα καταπληκτικό άρθρο στην εφημερίδα The Wall Street Journal, αναλύοντας τη λειτουργία και τις επιδράσεις του ΔΝΤ στα Ασιατικά κράτη που κατέφυγαν σε αυτό.
Εκεί αποδείκνυε οτι τα μεγάλα οικονομικά πακέτα στήριξης που δίνονταν στα ασιατικά κράτη για να διασωθούν, δεν χρησιμοποιούνταν για να αποφευχθεί μια νομισματική απώλεια (όπως θα ήταν λογικό), αλλά χορηγούνταν μόνο εφόσον τα κράτη αποδέχονταν μια σειρά από ριζοσπαστικές αναμορφώσεις και αναδιατάξεις των οικονομιών τους που είχαν σχέση με το εργασιακό δίκαιο, τον έλεγχο της επιχειρηματικότητας, το δημοσιονομικό, το φορολογικό, και άλλα ζητήματα που δεν είχαν ουσιαστική σχέση με εκείνη τη οικονομική κρίση. Επανέλαβε μάλιστα τη δήλωση του τότε διοικητή του ΔΝΤ Michel Camdessus, ο οποίος είχε πει πως αν το ΔΝΤ ήθελε να ασχοληθεί αποκλειστικά με θέματα ρευστότητας και χρεών, θα είχε πετύχει,και «ευτυχώς όμως που η ασιατική κρίση έδωσε την ευκαιρία στο ΔΝΤ να πιέσει για δομικές αλλαγές πολιτικής, τις οποίες καμία εθνική κυβέρνηση δεν θα επιχειρούσε από μόνη της».
Ο Feldstein, επεσήμανε από το 1998 ότι , οι ασιατικές οικονομίες ήταν κατά βάθος σε σχετικά καλή κατάσταση. Με μια σειρά μικρών μόνο, και ανώδυνων προσαρμογών, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να κερδίσουν ξένο συνάλλαγμα και να πληρώσουν τα χρέη τους. Αντ`αυτού, το ΔΝΤ τις κατηγόρησε για ανικανότητα και διαφθορά, υπονομεύοντας έτσι τη διεθνή εμπιστοσύνη προς τις αναδυόμενες αυτές αγορές .
Μήπως τα ίδια δεν μεθοδεύτηκαν και για τη Ελληνική περίπτωση;
(Αν και εδώ πρέπει να παραδεχθούμε ότι το ένα μας  το μάτι  (αν όχι και τα δύο) το βγάλαμε με τα δικά μας χέρια, αφού ο ένας (ΝΔ ) ζήτησε απογραφή κι ο άλλος (ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούσε να μην εκδικηθεί , έπρεπε να πάρει το αίμα του πίσω, κι ετσι έπρεπε το έλλειμμα να φουσκώσει πάσει θυσία,γιαυτό  μέχρι και τα έσοδα του 2009 απο το ΕΤΑΚ τα μετέφερε στο 2010 !!!!!) .
Τώρα γιατί δεν δανεισθήκαμε φθηνά το Δεκέμβριο αυτό ειναι μια άλλη πονεμένη ιστορία....
Οι διαπιστώσεις του Feldstein , απαντούν και στη ερώτηση των Ελλήνων ,που αδυνατούν να αντιληφτούν πως συνδέονται οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα με τα μέτρα του ΔΝΤ.
Οσο αφορά τους μισθούς του δημόσιου τομέα ,ένα εξάμηνος κυβερνητικός καταιγισμός ,με τη συμπαράσταση των εγκάθετων ΜΜΕ, φαίνεται ότι έχει διαμορφώσει ήδη το κατάλληλο κλίμα στη  << κοινή γνώμη>> και μάλλον η κυβέρνηση στο τομέα αυτό αρίστευσε.
 Τα επόμενα βήματα (άρση μονιμότητας και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό Καλλικράτης κτλ ) έρχονται με βήμα …ταχύ.
Μόνο η άνοιξη φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ σε αυτό το τόπο…..

στην άβυσσο του ΔΝΤ

"Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Έλληνες όσο και οι άλλοι, πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ για αυτό που είναι σήμερα. Είναι ένα είδος οργανισμού συνεργασίας όπου όλες οι χώρες του κόσμου εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. ", είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ντ. Στρος -Καν που τόνισε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται στην Ελλάδα για να τη βοηθήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προεδρεύων της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου του ΔΝΤ, Γιούσεφ Μπούτρος-Γκάλι, έστειλε μήνυμα εφησυχασμού.
Υποστήριξε ότι το ΔΝΤ υπό την ηγεσία του Ντ. Στρος - Καν έχει αλλάξει και πλέον δίνει έμφαση στην ……ανάπτυξη των κρατών που καλείται να βοηθήσει.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

η ώρα της αριστεράς

Μια μέρα μετά τη προσφυγή στο ΔΝΤ ,ο ελληνικός λαός ζει μουγκά στιγμές πίκρας και ταπείνωσης. Η δημοκρατία ξευτελίζεται, η εθνική ανεξαρτησία εκμηδενίζεται, το κοινωνικό κράτος μετατρέπεται σε ερείπια.
Η χώρα βιώνει τις συνέπειες ενός χαμένου πολέμου, που όμως οι κυβερνήτες της (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η αν προτιμάτε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ) δεν έδωσαν ποτέ, αφού οι ίδιοι είναι και οι υπεύθυνοι για την προδιαγεγραμμένη ήττα!
Θύμα ενός ακήρυχτου πόλεμου η χώρα μας , οδηγήθηκε στη καταστροφή και έπεσε όχι από βόμβες, τορπίλες,τανκς και νάρκες ,αλλά από νεοφιλελεύθερες πολιτικές , στα νύχια της περιβόητης "τεχνογνωσίας" του ΔΝΤ , που μετατρέπουν σε ερείπια τις κατακτήσεις και τις υποδομές των μεταπολεμικών χρόνων.
Τώρα είναι πια η ώρα για αναζήτηση της λαϊκής ενότητας, για ανάταση, για αλλαγή πορείας, και για σθεναρή αντίσταση, ώστε να ανατραπούν τα σχέδια τους .
Είναι η ώρα που η αριστερά οφείλει να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο .

ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ του Στρος – Καν






















Ο νέος… Ελληνάρχης , Στρος – Καν , ξεκαθάρισε χθές (από τη πρώτη κιόλας ημέρα της παράδοσης της χώρας στο ΔΝΤ) ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζει μόνο την Ελλάδα ως μέλος του.
Ο διεθνής οργανισμός (ΔΝΤ) δεν αναγνωρίζει ως μέλος του την Ε.Ε., αλλά μόνο τη Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα αλλαγής των γνωστών όρων του ΔΝΤ .
................................................................................................
Ο μύθος περί ευρωπαϊκού μηχανισμού  .....δυστυχώς  τέλειωσε πολύ νωρίς.
Βέβαια απομένουν ακόμη πολλά παραμύθια να ειπωθούν ,αλλά αυτό αφορά μόνο όσους επιμένουν πεισματικά να θέλουν να κοιμηθούν….


Καύση ακριβή και επικίνδυνη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η επιλογή της μεθόδου της καύσης, ανεξάρτητα με ποιο όνομα πλασάρεται, συνεπάγεται μια επιλογή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον.
Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace έχουν επεξεργαστεί έκθεση, η οποία μεταξύ άλλων αποκαλύπτει:
Η μέθοδος της καύσης παράγει στα διάφορα στάδια θερμικής καταστροφής των υλικών επικίνδυνα αέρια, όπως διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και πολλές άλλες τοξικές ουσίες, ακόμη και στις πλέον τεχνολογικά προηγμένες εκδοχές της.
Χρειάζεται και ένας ΧΥΤΑ για την τοξική στάχτη που θα προκύπτει από τις διεργασίες της. Η εναλλακτική «αξιοποίηση» της τοξικής στάχτης με μετατροπή της σε δομικό υλικό μεταφέρει απλώς τις τοξικές ουσίες στο περιβάλλον μέσω των έργων στα οποία θα χρησιμοποιηθούν.
Το συνολικό κόστος χρέωσης ανά τόνο με αυτές τις τεχνολογίες θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 100-150 ευρώ ανά τόνο, εκτινάσσοντας στα ύψη και τα τέλη που θα πληρώνουν οι δημότες.
Η υιοθέτηση της ενεργειακής αξιοποίησης θα δεσμεύσει τους ΟΤΑ για τουλάχιστον 20-30 χρόνια, αφού θα πρέπει να παραδίδουν συγκεκριμένες ποσότητες απορριμμάτων με συγκεκριμένη ποιοτική σύσταση στις μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι ΟΤΑ θελήσουν να αυξήσουν στο μέλλον την πρόληψη, την ανακύκλωση ή την κομποστοποίηση, θα κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην ενεργειακή αξιοποίηση από τις ποινικές ρήτρες που υπάρχουν συνήθως στις συμβάσεις αυτών των τεχνολογιών με τους ΟΤΑ.
Από ενεργειακής πλευράς η καύση - πυρόλυση - αεριοποίηση συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμη και η «καλύτερη» καύση (με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας) υπολείπεται σημαντικά της ανακύκλωσης και φυσικά της μείωσης στην πηγή.
Η καύση ενός τόνου ανάμικτων ανακυκλώσιμων με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 95 κιλά στην καλύτερη περίπτωση, ενώ η ανακύκλωση ίδιου βάρους ανάμικτων ανακυκλώσιμων μειώνει κατά 760 κιλά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η πρόσφατη τεχνολογία της Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΕ), που προτείνεται για Αττική και Θεσσαλονίκη, και που επεξεργάζεται μηχανικά - βιολογικά τα απορρίμματα, μειώνοντας τον όγκο τους και παράγοντας καύσιμο SRF, περιέχει πλαστικό, χαρτί, ξύλο, ξηρή οργανική ύλη και άλλα καύσιμα υλικά, ενώ εξακολουθεί να έχει το πρόβλημα του τι θα κάνουμε το παραγόμενο SRF.
Οι λύσεις που υπάρχουν είναι:
• η ταφή σε ΧΥΤΑ με περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος,
• η χρήση σαν εναλλακτικό καύσιμο σε υπάρχουσες μονάδες, όπως μονάδες παραγωγής ενέργειας ή τσιμεντάδικα, λύση που είναι ακριβή και προϋποθέτει ότι δεν δημιουργούνται πρόσθετα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες,
• η καύση του σε ειδικές μονάδες, που επίσης θα χρειαστεί να κατασκευαστούν και που θα έχουν παραπλήσια μειονεκτήματα με τα αμιγώς εργοστάσια καύσης απορριμμάτων,
• το κόστος διάθεσης του SRF κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 30 έως 50 ευρώ ανά τόνο για την ταφή ή την ενεργειακή του αξιοποίηση σε τσιμεντάδικα ή μονάδες παραγωγής ενέργειας και κατ’ ελάχιστο 100-150 ευρώ ανά τόνο για την περίπτωση της καύσης του.

διαμαρτυρίες για την προσφυγή στο ΔΝΤ

Τα πρώτα δακρυγόνα στη Αθήνα.
Η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για προσφυγή της χώρας στον διεθνή μηχανισμό στήριξης σημειώθηκε με μία μη προγραμματισμένη συγκέντρωση, χθες στις 6.30 το απόγευμα.
Η διαδήλωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια και είχε ως προορισμό τη Βουλή και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη λεωφόρο της Βασιλίσσης Σοφίας .
Στο ύψος του αγάλματος του Κολοκοτρώνη στην Παλαιά Βουλή 15 άτομα αποπειράθηκαν να προκαλέσουν προβλήματα και τα ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων σε όλους τους συμμετέχοντες. Η πορεία συνεχίστηκε χωρίς άλλα επεισόδια.
Η πρώτη τράπεζα στη Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης πραγματοποιήθηκε χθες και  στη Θεσσαλονίκη.
Πολίτες διάφορων πολιτικών δυνάμεων συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, που πέρασε και από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, που κράτησε περίπου δύο ώρες, κάποια άτομα που συμμετείχαν σ’ αυτήν, έσπασαν τζαμαρία και ΑΤΜ τράπεζας, που βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή, ενώ έγραψαν συνθήματα σε τοίχους.

έμμισθοι υπάλληλοι του κεφάλαιου ?

Επιστολή στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας την προκήρυξη συνεδρίου του κινήματος με στόχο την αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του Κινήματος, η οποία θεωρεί ότι θολώνει από το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τάσσεται κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ και αντιπροτείνει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στη λαϊκή εντολή που έλαβε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Παναγιωτακόπουλος τονίζει ότι αυτή δεν δόθηκε για να την καταχραστούν «οι ακραία νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες σου» τους οποίους κατηγορεί ότι διασύρουν τη χώρα.
Αναφέρει ακόμα ότι οι συγκεκριμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού γεννήθηκαν στη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου, το οποίο υπηρετούν, παγιδεύουν την πατρίδα σε μηχανισμούς που κερδοσκοπούν ασύστολα από τα αδιέξοδα της χώρας και «είτε είναι ανίκανοι είτε είναι έμμισθοι υπάλληλοί τους» .

Πρώτες αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες, να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων, που βρίσκονται στην κλίνη των Νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων»,

ΕΜΠΟΡΟΙ
«Πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας ενώ αποτελεί λύση για τις τράπεζες» θεωρεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ότι είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης δήλωσε: "Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει βασικά δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα για τον τρόπο ζωής μας αλλά και για την ευρύτερη λειτουργία της αγοράς. Η επόμενη μέρα αποτελεί μονόδρομο για την χώρα για την προσεχή πενταετία. Το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας. Ενδεχομένως να αποτελέσει παγίδα και για το ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Το ερώτημα που δημιουργείται σε όλους μας είναι ποιος θα αποφασίζει και πως θα αποφασίζει;
Κατά πόσο εκχωρούμε νευραλγικές λειτουργίες και αρμοδιότητες σε μια ομάδα τεχνοκρατών και τι επιπτώσεις θα έχουνε αυτές οι αποφάσεις στο κοινωνικό κράτος;

ΣΚΑΝΔΑΛΟ Τ10 ?

Επενέβη εισαγγελέας στο οργανωμένο σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας που μπήκε σε εφαρμογή από την επομένη ημέρα της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ ?
Στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου πήραν μέρος το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας ?.
Ερωτήσεις απλώς υποβάλλουμε …….

η Ελλάς.... εάλω .

Με φόντο το γραφικό Καστελλόριζο, και όχι τη Κερκόπορτα, της γελοιογραφίας (του Στάθη απο τη Ελευθεροτυπία), ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να παραδώσει τη χώρα στο ΔΝΤ.

Επικαλέστηκε την "εθνική ανάγκη", αναφέρθηκε στην "εθνική ενότητα", κατέφυγε στην ποίηση και στα….ταξίδια στην Ιθάκη. Ασχετα αν η Οδύσσεια με το ΔΝΤ, δεν έχει όπως ο ίδιος παραδέχτηκε καμιά Ιθάκη, μόνο πάμπολλους Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες..
Προσπάθησε να μεταδώσει αίσθημα ηρεμίας σ' έναν λαό που άλλα ψήφισε τον Οκτώβριο και τώρα, χωρίς να ερωτηθεί, σύρεται στις επιπτώσεις μιάς διαμετρικά αντίθετης πολιτικής και αισθάνεται ταπεινωμένος και γι' αυτό οργισμένος..
Βέβαια από την αμηχανία και την οργή του λαού ,η μετάβαση στην κινητοποίηση είναι μια επαχθής διαδικασία ,μια δύσκολη πορεία,η αντίσταση των Ελλήνων όμως στη όποια υποδούλωση είναι ιστορικά αποδεδειγμένη……..
Η κοινωνία θα αντισταθεί σθεναρά στη επιχειρούμενη επίθεση που δεν στρέφεται απλά και  μόνο στα κοινωνικά της δικαιώματα, αλλά καταλύει και την  ίδια τη δομή του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ένα αιώνα πίσω...

Tο ΔΝΤ έρχεται ή το φέρνουν κυρίως για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Το σημαντικό θέμα είναι των μισθών και των απολύσεων. Δεν μιλάω για μείωση των συντάξεων ούτε για επιμέρους αρνητικές αλλαγές. Το βασικό είναι η απαίτησή τους να υπάρχει, και αργότερα να είναι συνταγματική δέσμευση, ένα σταθερό ποσοστό για συντάξεις από τώρα έως το 2030 ή 2040, ανεξάρτητα εάν αύριο ο αριθμός των συνταξιούχων αυξηθεί. Καταλαβαίνετε ότι αν γίνει αυτό, σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε για συντάξεις. Καταργείται η συνταγματική επιταγή που λέει ότι το ελληνικό κράτος εγγυάται τις συντάξεις. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι η εγγύηση να αφορά ένα ευτελές ποσό και όλο το υπόλοιπο να είναι θέμα προσωπικής αποταμίευσης και ευθύνης του καθενός.
 Αν περάσει, θα έχουμε ευθύνη για όλες τις επόμενες γενιές και πάμε έναν αιώνα πίσω.

Δηλώσεις Γ. Δραγασάκη

το τερατούργημα « Μπολκενστάιν »

H οδηγία - τερατούργημα-με τη ονομασία «Μπολκενστάιν » είναι μια πονεμένη ιστορία…..
Στην ψηφοφορία της 16 Φεβρουαρίου 2006, στο Στρασβούργο αποσύρθηκε γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από όλα τα κράτη - μέλη, απαιτώντας την ολοκληρωτική απόσυρση και όχι τροποποίηση της οδηγίας. Τότε η ΝΔ υπερψήφισε την έκθεση, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την αποχή χωρίς να διαφωνεί με τον πυρήνα της οδηγίας, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε, καταγγέλλοντας την προσπάθεια παραπλάνησης των εργαζομένων και την προσπάθεια άλωσης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η φραστικά τροποποιημένη οδηγία ψηφίσθηκε τελικά από τη ΕΕ στις 15 Νοέμβρη 2006.
Η ΝΔ δεν βρήκε ποτέ το ...κουράγιο να την εμφανίσει προς ψήφιση στη Ελληνική Βουλή...
Πρόκειται για ένα άκρως αντιδραστικό και αντεργατικό κείμενο, που έκανε χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά τους κεκτημένα.
Αφορά μέτρα για την «ελεύθερη παροχή υπηρεσιών» που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση οργανισμών «κοινής ωφέλειας», ασκούν πίεση για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ακύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

...δεν το καλέσαμε εμείς, (...μόνο του ήρθε...)

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η οδηγία Μπολκενστάιν που εγκρίθηκε με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Η κυβέρνηση ήταν ο μόνος υπερασπιστής του ΔΝΤ, ενώ καταγράφηκε η δριμεία κατακραυγή εναντίον του, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαφωνούν με την προσφυγή στο ΔΝΤ.
Παράλληλα, και προκειμένου να μην αναλάβει τις ευθύνες της, η κυβέρνηση επεδίωξε , να μετατρέψει την έλευση του ΔΝΤ σε δικομματικό καυγά. "Το ΔΝΤ δεν το καλέσαμε εμείς, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις της Ε.Ε. δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών. Επανέλαβε ότι η Ν.Δ. είναι υπεύθυνη για την κατάσταση της οικονομίας, καθώς συσσώρευσε προβλήματα τα τελευταία 5,5, χρόνια. Στο ίδιο κλίμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής εκτίμησε ότι η Ν.Δ. με δηλώσεις του Πάνου Παναγιωτόπουλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδέχεται πως το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κρίση χρέους και ελλείμματος.
Η Ν.Δ. επανέλαβε την αντίθεση της για προσφυγή στο ΔΝΤ. "Περιμένουμε από την κυβέρνηση να βρει το θάρρος και να μην κάνει τις βουτιές του παρελθόντος, γιατί δεν συμφέρουν ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε και το πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο γιατί αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, που έκανε λόγο για "προκρούστιες πολιτικές" του ΔΝΤ και εκτίμησε ότι τα 10 δισ. που θα δανειστεί η Ελλάδα δεν φτάνουν ούτε μέχρι τον Οκτώβριο.
Τον στίχο "μαύρα κοράκια με νύχια κομψά πέσανε πάνω στην εργατιά", θυμήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, και έδωσε "ονοματεπώνυμο" στα "κοράκια": "είναι η κυβέρνηση, η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, που εξαπολύουν επιδρομή στα λαϊκά στρώματα, με τη συνδρομή και της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ και με ομπρέλα ορισμένα ΜΜΕ".
"Τα επόμενα χρόνια ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα είναι υπουργός και υφυπουργός του κ. Ντομινίκ Στρος Καν, γιατί το ΔΝΤ δεν εισηγείται αλλά επιβάλλει και ελέγχει με τον μπαλτά", υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, που, επεσήμανε "την απαράδεκτη, άθλια και μη πειστική προσπάθεια εξωραϊσμού του ΔΝΤ από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τριχοτομηθεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ασυνέπεια και αδυναμία της ...αδελφής πόλης η κάτι άλλο ?

«Ακύρωση διαδικασίας αδερφοποίησης του Δήμου Αλεξάνδρειας με το Δήμο Cittaducale της Ιταλίας» .

Από τον Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται ότι η αδελφοποίηση του Δήμου μας με την ιταλική πόλη Cittaducale ακυρώνεται εξαιτίας της αδυναμίας του ιταλικού Δήμου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης.
Ο Δήμος της Ιταλίας ενημέρωσε σχετικά μόλις 10 ημέρες πριν την αναχώρηση της αποστολής μας για την Ιταλία ότι αδυνατεί να φιλοξενήσει τα άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Δήμος Αλεξάνδρειας προτίθεται να εξετάσει την πιθανότητα να καταγγείλει το γεγονός στα αρμόδια κοινοτικά όργανα επειδή η αδελφοποίηση εντάσσεται σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ζητήσουμε την κατανόηση των Δημοτών μας που θέλησαν να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα και την συγνώμη μας για την αναστάτωση στην οποία τους υποβάλλαμε.

Απεργιακός πυρετός σήμερα

Απεργιακός πυρετός σήμερα στο κέντρο της Αθήνας με ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ) να καλούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα οικονομικά μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση και στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί για το Ασφαλιστικό.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει από σήμερα η ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, το προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων, οι εφοριακοί, το προσωπικό των δήμων και νομαρχιών, οι εργαζόμενοι στις πολεοδομίες, δάσκαλοι και καθηγητές, οι πανεπιστημιακοί και οι καθηγητές ΤΕΙ, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Σε δεύτερη ημέρα απεργίας καλεί και σήμερα το ΠΑΜΕ. Συνεχίζουν επίσης για δεύτερη μέρα την απεργία η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η οποία αντιδρά στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών που διαμαρτύρονται για τα μειωμένα -σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες- κονδύλια για τις εφημερίες του 2010, και παράλληλα ζητούν την τήρηση των όρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας και την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα κλαδική συμφωνία.
Παράλληλα, ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες για σήμερα θεατρικές παραστάσεις, καθώς το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών θα συμμετάσχει στην απεργία του ΠΑΜΕ.
Στο μεταξύ, αποκλεισμένο είναι από χθες το πρωί παραμένει το λιμάνι του Πειραιά από ναυτεργάτες που διαμαρτύρονται για τα νέα οικονομικά μέτρα, αλλά και για τις δρομολογημένες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.
Εργαζόμενοι που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, έχουν αποκλείσει από το πρωί τις εισόδους των 4 κεντρικών ξενοδοχείων της πλατείας Συντάγματος, διαμαρτυρόμενα για το καπιταλιστικό σύστημα που όπως λένε στα συνθήματα τους έφτασε τους εργαζόμενους στη σημερινή κατάσταση.

Βλακεία ολκής ή «εθνική μειοδοσία»

ΣΚΑΝΔΑΛΟ Τ10 ?
Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές που αποκαλύπτουν οργανωμένο σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας που μπήκε σε εφαρμογή από την επομένη ημέρα της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ.
Στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου ακούγεται ότι πήραν μέρος το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα την επομένη των εκλογών 5/10/09 όπως και λίγες ημέρες αργότερα στις 22/10/09 ( Aριθμ. Πρωτοκ. 690 και 691) η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεννόηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου και κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προέβη σε... αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από Τ3 σε Τ10.
Με αυτόν τον τρόπο άνοιγε την πόρτα στους «σορτάκηδες» που μπορούσαν να πουλάνε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν είχαν και αφού έριχναν την τιμή τους να τα ξαναγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή για να τα παραδώσουν μέχρι και 10 ημέρες αργότερα ( από 3 που ίσχυε πριν την ημέρα των εκλογών).
Μάλιστα το διάστημα εκκαθάρισης των εν λόγω γραμματίων ( όπως αποκαλύπτουν γνώστες της αγοράς) συχνά υπερέβαινε και τις 10 ημέρες με την ανοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δρούσαν ως μεσάζοντες.
Σαν να μην έφτανε αυτό , η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με νέο αίτημα της (που γίνεται δεκτό στις 10/12/09 και με το επιχείρημα ότι το …ζητούσαν οι διεθνείς οίκοι που εμπορεύονταν τα ομόλογα ) κατορθώνει να μην επιβάλλονται κυρώσεις για τον «σορτάκια» , ο οποίος…… δεν θα είχε να παραδώσει ομόλογα μετά τη 10η ημέρα ή και αργότερα.
Δηλαδή , με το τέχνασμα αυτό μπορούσε κάθε «σορτάκιας» εάν δεν κατόρθωνε να κερδίσει από την υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων ( πάντα χωρίς να τα έχει, …Αέρας κοπανιστός δηλαδή), να ακυρώνει την συναλλαγή μετά 10 ημέρες.
Σίγουρος τρόπος δηλαδή να κερδοσκοπήσει κανείς εναντίον της χώρας μας , χωρίς….κανένα ρίσκο!
Και η Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών υπονόμευσαν τα εθνικά μας συμφέροντα , διευκολύνοντας από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές , τους κερδοσκόπους ( «σορτάκηδες») να εξοντώσουν την ελληνική οικονομία , εκτοξεύοντας , με ανύπαρκτο ρίσκο, το κόστος δανεισμού της χώρας μας υψηλότερα από αυτό του …Ιράκ!!!
Δεν είναι τυχαίο ότι όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα , τα ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν ακριβώς από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη , τον περασμένο Οκτώβριο κατά την εκλογή του ΠαΣοΚ μέχρι σήμερα από 100 περίπου basis points σε …530!
Η ζημιά από την προκλητική αυτή «εθνική μειοδοσία» , έχει ήδη γίνει και εκτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον τοκοχρεολύσια, τα οποία προέρχονται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού!
Επιπλεον η αλλαγή του κανονισμού έγινε μάλλον παράνομα, δηλαδή μόνο με εντολή του διευθυντή της Διευθ. Οργάνωσης και όχι με πράξη του διοικητή , όπως έπρεπε! Γιατί;
Γιατί όταν μαθεύτηκε η πρακτική αυτή στους χρηματιστηριακούς κύκλους έγινε προσπάθεια να καλυφθεί το σκάνδαλο με πράξη διοικητή με αριθμό 158 της 10/2/2010 που θα νομιμοποιούσε τη μέχρι τότε πρακτική και την οποία υπέγραψε …..ο υποδιοικητής (ούτε εδώ η υπογραφή του διοικητή, Γιατί άραγε;), αλλά ….. δεν δημοσιεύτηκε ποτέ !!! Γιατί;
Γιατί μόλις την (8/4/2010) επιβλήθηκε ο διακανονισμός των short selling σε μια μόνο ημέρα (Τ 1); Μήπως γιατί έγινε αντιληπτό το σκανδαλώδες του θέματος; Μήπως γιατί αυτό που επιθυμούσαν διάφοροι κύκλοι ….επιτεύχθηκε;
ΥΓ Οι αποκαλύψεις αυτές , εάν δεν ευσταθούν ,πρέπει να διαψευστούν άμεσα από τη κυβέρνηση,
Αν (ο μη γένοιτο) αληθεύουν τότε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου θα ωχριά μπροστά στο σκάνδαλο Τ10 .

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων,στο Αλατζά Ημαρέτ


Με τη έκθεση 31 εικαστικών ξεκινά σήμερα (22/4) στις 7 το απόγευμα ,ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Αλατζά Ημαρέτ (Κασσάνδρου 91-93)στη Θεσσαλονίκη.

Το τριήμερο περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις και διοργανώνεται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ)

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Να ποιός έκλεψε..

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010
ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Από την επομένη των προσυμφωνημένων πρόωρων εκλογών και την κυβερνητική εναλλαγή, η κυβέρνηση που είχε σειρά, με μπροστινούς της τα λεγόμενα μέσα ενημέρωσης (κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά) επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή εκστρατεία μαζικής χρεοτρομοκρατίας.
Επιδίωξαν και αλήθεια είναι, προκάλεσαν ένα σχεδόν καθολικό κλίμα ανασφάλειας, φόβου, πανικού, ενοχής και υποταγής.
Ο στόχος και η επιδίωξη ήταν ένας και ξεκάθαρος:
- Να νιώσουμε συνυπεύθυνοι όλοι
και
- Να αποδεχτούμε παθητικά τα πάντα.
Γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, οι εταίροι της στην Ε.Ε. και οι φίλοι της στο Δ.Ν.Τ., ότι μόνο μια τέτοια γενικευμένη ψυχολογία ηττοπάθειας, μοιρολατρίας και ραγιαδισμού, μπορεί να κάνει εφικτή την επιβολή των ανθρωποκτόνων μέτρων.
Ζητάνε να συναινέσουμε:
Στην ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, στην υστερία και το κυνήγι των αποδείξεων, στην εκτίναξη των έμμεσων φόρων, στις αυξήσεις των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, στην εκβιαστική συνάφεια, τα «αντικειμενικά» κριτήρια, τις περαιώσεις, στην αύξηση του ΦΠΑ, στο νέκρωμα της αγοράς από ρευστό, στην εκτίναξη της ανεργίας, στην μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών, στην αύξηση των ορίων ηλικίας, στις μηνύσεις του ΟΑΕΕ κ.α.
Θέλουν να ξεχάσουμε:
- Ότι οι τράπεζες εξακολουθούν θα θησαυρίζουν.
- Ότι οι Α.Ε. φορολογούνται και με το νέο φορολογικό όλο και πιο λίγο.
- Ότι οι όμιλοι, οι αλυσίδες, οι πολυεθνικές σαρώνουν την αγορά και έχουν ασφαλιστική και φορολογική προνομιακή μεταχείριση.
- Ότι οι φαρμακοβιομηχανίες ληστεύουν τον κόσμο.
Έχουν θράσος, επικαλούνται το πατριωτικό συναίσθημα για να επιβάλλουν οικονομικό και κοινωνικό μεσαίωνα.
Έχουν αναλγησία, επικαλούνται εθνικό καθήκον για να επιβάλλουν μαζική φτωχοποίηση του λαού.
Έχουν ξεπεράσει τα όρια, επικαλούνται Σωτηρία της χώρας, την ίδια ώρα που ακριβώς αυτοί έχουν μετατρέψει τα λιμάνια σε κινέζικα προτεκτοράτα και έχουν ξεπουλήσει τη χώρα στους εργολάβους, τους προμηθευτές και τους μεσάζοντες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Σ.Α. καλεί τους Συναδέλφους την Πέμπτη 22-4-2010 να ενώσουν τη φωνή και το βηματισμό τους με τους απεργούς εργαζομένους, δηλαδή αυτούς που συντηρούν τα μαγαζιά, για να διαδηλώσουμε και να φωνάξουμε μαζί τους:
- ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΦΤΑΙΝΕ -
Υ.Γ.
-Τοσυνολικό έλλειμμα της χώρας είναι 300 δις. ευρώ.
-Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τράπεζες από το 2000 έως το 2009 αυξήσανε το ενεργητικό τους κατά 350 δις. ευρώ.
( τέλη 2000 είχαν 233 δις ευρώ ,τέλη 2009 είχαν 579 δις ευρώ. )
Να που είναι τα λεφτά, να ποιος τα έκλεψε, να από πού να πάνε να τα πάρουν.
ΑΓΡΙΝΙΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010                 ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.

Από "γύψο" σε "γύψο"!


Σήμερα πάνε 43 χρόνια από εκείνο το μαύρο πρωινό που μια ομάδα (ΧΟΥΝΤΑ) επίορκων στρατιωτικών (ομάδα Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου) κατέλυσε τη δημοκρατία με στρατιωτικό πραξικόπημα επιβάλλοντας δια της βίας το στρατιωτικό νόμο .

Η ελευθερία του λόγου και της σκέψης , υπέρτατα αγαθά, βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που ποτέ δεν τα διαπραγματευόμαστε, θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, μπήκαν στο «γύψο» για 7 χρόνια 3 μήνες και 3 μέρες.
Τα στίγματα που άφησε η χούντα των συνταγματαρχών έμειναν ανεξίτηλα στις μνήμες όλων μας, και κάθε αναφορά σε εκείνες τις μαύρες μέρες είναι ιδιαίτερα οδυνηρή.
Κι όμως στις μέρες μας μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, επιβάλλει ξανά «γύψο».
Όχι βέβαια τον πολιτικό "γύψο" των συνταγματαρχών, αλλά ένα οικονομικό «γύψο» σε εκατομμύρια Ελληνες .
Διαβάστε ένα σχετικό άρθρο του Χρ.Θεοχαράτου στο «Αδέσμευτο Τύπο»
Από "γύψο" σε "γύψο"!
Οι σημερινές «εξελίξεις» στα δημοσιονομικά, εργασιακά, φορολογικά, εισοδηματικά, ασφαλιστικά και διαρθρωτικά, γενικά, προβλήματα της χώρας μας, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Είναι προγραμματισμένες από χρόνια, από την εποχή της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Και το γεγονός αυτό το γνώριζαν και το γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί όλων των κομμάτων.
Απλώς, τόσο τα Κέντρα του Διεθνούς Κεφαλαίου, όσο και η εγχώρια πλουτοκρατία, ανέμεναν το κατάλληλο «τάιμινγκ», για την εφαρμογή τους: Δηλαδή, υπερχρέωση της χώρας, δυσκολίες στο δανεισμό της και μια κυβέρνηση με «δημοκρατικό πρόσωπο», την οποία να εμπιστεύονται, τόσο το διεθνές, όσο και το ντόπιο κεφάλαιο.
Και στις 4 Οκτωβρίου 2009 ήρθαν όλα μαζί.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, φυσικά, όντας επί πεντέμισι χρόνια Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (και πριν από αυτό, υπουργός Εξωτερικών) γνώριζε άριστα τις κατευθυντήριες γραμμές της Συνθήκης της Λισσαβόνας - όπως γνώριζε, εξ ίσου άριστα, και τα βασικά αρνητικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Τουτέστιν:
* Το δημόσιο χρέος των 292 δισ. ευρώ. Και,
* Το έλλειμμα του 2009, που, ενδεχομένως, να μην ήταν μονοψήφιο.
Αλλωστε, από την προεκλογική ακόμη περίοδο δήλωνε και ξαναδήλωνε ότι «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ή ότι «η οικονομική κατάσταση της χώρας αποτελεί απειλή για την ίδια την εθνική κυριαρχία» -και άλλα πολλά που έδειχναν πλήρη γνώση της δημοσιονομικής εκτροπής - και όχι μόνο.
Παρά ταύτα, και υποσχέσεις έδωσε στους Ελληνες και τις Ελληνίδες και δεσμεύσεις ανέλαβε και «Σχέδιο» ισχυριζόταν ότι έχει για έξοδο από την κρίση - γνωρίζοντας ότι όλα όσα έλεγε όχι μόνο ήταν ανέφικτα, αλλά και θα έπραττε τα τελείως αντίθετα. Και το χειρότερο: επανέλαβε τα ίδια και μετά τη νίκη του, κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις του.
Το πρώτο τρίμηνο της κυβερνητικής θητείας κύλησε μέσα σ’ ένα όργιο αντιφατικών δηλώσεων, αντιδηλώσεων, φημών, διαρροών, σπερμολογιών, ανακοινώσεων, αναβολών και εξαγγελιών, - όλων υποταγμένων σ’ ένα επικοινωνιακό σχέδιο προς κάλυψη της στροφής 180 μοιρών που μεθόδευε η ηγετική ομάδα.
Κι άρχισαν οι μεθοδικές υπαναχωρήσεις, πίσω από διάφορα προπετάσματα καπνού.
Πρώτη υπαναχώρηση ο Προϋπολογισμός. Δεύτερη υπαναχώρηση το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Τρίτη υπαναχώρηση, το τριπλό πακέτο περιοριστικών μέτρων. Τέταρτη υπαναχώρηση η «κόκκινη γραμμή» των τριών «δεν» στο Ασφαλιστικό που έγιναν είκοσι «ναι». Πέμπτη υπαναχώρηση στο Συμβούλιο Κορυφής όπου εμφανίζεται το ΔΝΤ. Εκτη, έβδομη… νιοστή υπαναχώρηση, υπαναχωρήσεις - παντού.
Όλα θέατρο. Και τα γεμάτα και τα άδεια πιστόλια. Και τα τρομοσενάρια περί αποβολής από την Ευρωζώνη και η φρενήρης κούρσα των επιτοκίων και οι άπιστες «αγορές».
Και το μόνο αληθινό είναι ότι, μετά τον «πολιτικό γύψο» της χούντας, έχουμε τον «οικονομικό και πολιτικό γύψο» της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών!
Και του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως…

Οικονομικά μέτρα προτείνουν δέκα επιστημονικοί φορείς

Προτάσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας διατυπώνουν σε διακήρυξή τους δέκα επιστημονικοί φορείς.
Στη διακήρυξή τους οι δέκα φορείς διαπιστώνουν ότι «ζούμε μία κρίση, χωρίς προηγούμενο μετά τη μεταπολίτευση».
Σημειώνουν ακόμη ότι «τα σταθεροποιητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την κρίση, καθώς στηρίζονται σε περιοριστικές πολιτικές που διευρύνουν τη λιτότητα και την ύφεση».
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «η πολιτική ''νέων συμπληρωματικών μέτρων'', με την ''τεχνογνωσία'' του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα προκαλέσει νέα καταιγίδα,επίταση και νέα ύφεση. Νέο και βαθύτερο βύθισμα της πραγματικής οικονομίας».
Οι φορείς προτείνουν: 1) Επιθετική πολιτική με νέα αναπτυξιακά μέτρα, άμεσης απόδοσης και μακρόπνοης λογικής, 2) Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων επιτηδευματιών, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, 3) Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, 4) Στήριξη και ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας, του πρωτογενούς τομέα ευρύτερα και της ελληνικής περιφέρειας, 5)Στήριξη μιας ελληνικής βιομηχανίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής εξειδίκευσης, 6) Χρήση νέων τεχνολογιών και εισαγωγή καινοτομικών μεθόδων, 7) Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, για να στηριχθεί η συνολική ζήτηση, 8) Αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου που οδήγησε στην αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών, 9) Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Τάσσονται δε υπέρ μιας νέας δημοσιονομικής πολιτικής «με μέτρα και αυτά άμεσης απόδοσης: 1) με κτύπημα της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, 2) των μεσαζόντων και της κρατικής σπατάλης, 3) με ανακατανομή του Εθνικού Εισοδήματος, 4) με δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και 5) τη δημιουργία νέας φορολογικής συνείδησης στον πολίτη».
Οι δέκα φορείς που υπογράφουν τη διακήρυξη είναι: 1) Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, 2) Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, 3) Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, 4) Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος 5) Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, 6) Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, 7) Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, 8) Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 9) Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 10) Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τώρα έπιασε τους ''σοσιαλιστές'' ο πόνος για τη Ελλάδα

Σαν " απαράδεκτο μηχανισμό " χαρακτήρισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτεν Σούλτς το σύστημα δανεισμού προς την Ελλάδα με επιτόκιο 5%. Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, υπογράμμισε ότι ένα κράτος δεν υποχρεούται βέβαια να αναλάβει τα χρέη ενός άλλου κράτους, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να " αποκομίζει κέρδη λόγω του χρέους ενός άλλου κράτους ".
Ο κ. Σούλτς έκανε ειδική αναφορά στη Γερμανία και στα κέρδη που θα αποκομίσει συμμετέχοντας στο δανεισμό με 5%, ενώ η ίδια δανείζεται με 3%.
Απαντώντας ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι συζήτησε " επί πολλές εβδομάδες " το θέμα αυτό με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και πρόσθεσε ότι ο ίδιος το βρήκε "αξιοπρόσεκτο πόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί μία λύση αλληλεγγύης και βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ είναι πολύ πιο εύκολο για την Λετονία, την Ουγγαρία η την Ρουμανία ".

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

κάλεσμα εμπόρων σε κινητοποιήσεις 22/4/2010

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΣΒΔΕΝ καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Συλλόγους και τους συναδέλφους έμπορους να συμμετέχουν με τους τρόπους που αυτοί θα επιλέξουν την ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΗ 2010 στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ενάντια στην απόλυτα βίαια, ισοπεδωτική και ανάλγητη επίθεση που έχει εξαπολυθεί στο εισόδημά μας και τις στοιχειώδεις κοινωνικές μας κατακτήσεις.

Από την επόμενη των προσχεδιασμένων πρόωρων εκλογών βιώνουμε την ολοκληρωτική πλύση εγκεφάλου με την απόλυτη σχεδόν επιστράτευση των λεγόμενων μέσων ενημέρωσης, με στόχο να τρομοκρατηθούμε, να αποδεχτούμε ενοχές, να αναλάβουμε ευθύνες για εγκλήματα άλλων, να συναινέσουμε στην βιοποριστική μας εξαθλίωση, να θυσιαστούμε στη θέση άλλων.
Απαιτούν να ξεχάσουμε ότι:
 Δουλεύουμε για να ζήσουμε και δεν πρέπει να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε.
 Η δημόσια υγεία, περίθαλψη, η πρόνοια είναι κατακτήσεις που οριοθετούν τη διαφορά του ανθρώπου από τα ζώα.
 Στους νέους οφείλουμε να τους προσφέρουμε δουλειά και αμοιβή για να μπορούν να ζήσουν και όχι ουσίες για να ξεχνούν την κοινωνική κόλαση.
Απαιτούν να ξεχάσουμε ότι:
Ελάχιστοι τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, προμηθευτές και εκδότες, έχουν συσσωρεύσει όλο το παραγόμενο κοινωνικό πλούτο, έχουν ρημάξει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, έχουν ληστέψει τις ασφαλιστικές μας εισφορές, έχουν βιάσει την κοινωνική δικαιοσύνη.
Απαιτούν να ξεχάσουμε ότι:
Αυτοί που μας καλούν να συναινέσουμε στον αφανισμό μας, είναι ακριβώς αυτοί και μόνο που ευθύνονται για όλα όσα φρικιαστικά περιγράφουν.
Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ
Καλεί όποιον πιστεύει ότι δεν είναι αυτός υπεύθυνος, να αντιδράσει.
Καλεί όποιον πιστεύει ότι έχει δικαίωμα στη δουλειά και σε αξιοπρεπή ζωή, να αντισταθεί.
Καλεί όποιον πιστεύει ότι έχει υποχρέωση να μην παραδώσει κοινωνικό και οικονομικό παγετώνα στα παιδιά του, να ξεσηκωθεί.
Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ καλεί όλους και όλες την Πέμπτη 22 Απρίλη 2010 να διαδηλώσουν φωνάζοντας ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, την χρεοτρομοκρατία και την πολιτική αναλγησία.
Να πληρώσουν τώρα μόνο όσοι φταίνε.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ψήφισμα του Δ.Σ. του Ε.Ε.Τ.Ε.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, με αφορμή το πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού «FOCUS»που παρουσίαζε σε μοντάζ το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου να κάνει προκλητική χειρονομία, υπό τον τίτλο «Απατεώνες στην ευρωοικογένεια»,καταγγέλλει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης που έχει στόχο να συγκαλυφθούν τα όλο και πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται με σκοπό να πληρώσει την κρίση του συστήματος ο ελληνικός λαός.
Την ίδια ώρα οι κυβερνώντες αναφέρονται δημαγωγικά στο αίτημα για τις «Γερμανικές αποζημιώσεις», δημιουργώντας εντυπώσεις, λέγοντας «ας μην τις δώσουν, ας πουν όμως
τουλάχιστον μια συγνώμη».
Τώρα, αυτός ο όψιμος πατριωτισμός που εκφράζεται από μερίδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων έχει στόχο να κοροϊδέψει το λαό και, από την άλλη, δείχνει την πρόθεση να αξιοποιήσει το τεράστιο χρέος των γερμανικών κυβερνήσεων (πάνω από 70δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές!) -αν αυτό έμπαινε σε μια διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα σήμερα της ελληνικής πλουτοκρατίας, συμφέροντα της οποίας εξυπηρετεί και η «επιτήρηση» από την ΕΕ, η δημοσιονομική πολιτική και οι συμφωνίες για την προστασία του μεγάλου κεφαλαίου, κυρίως γερμανικού. Δεν ξεχνάμε ότι το ελληνικό κράτος έχει ξεπουλήσει τον ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην «Χόχτιφ». Δεν ξεχνάμε τους εντολοδόχους της γερμανικής «Ζήμενς» και όλους τους κρατικοδίαιτους παράγοντες που κλέψανε τον ελληνικό λαό και τώρα τον καλούν να πληρώσει. Ιδιωτικοποιούν το δημόσιο πλούτο και οι πολυεθνικές κάνουν «πάρτι» στέλνοντας το λογαριασμό στον ελληνικό λαό.
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ούτε ήθελαν, ούτε θέλουν να διεκδικήσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, πράγμα που όφειλαν εδώ και πολλά χρόνια να είχαν κάνει. Ποτέ δεν τις διεκδίκησαν, παρά τις συνεχείς και κατ’επανάληψη παρεμβάσεις των αντιστασιακών οργανώσεων.
Όπως δεν διεκδίκησαν ποτέ την επιστροφή των χιλιάδων αρχαιολογικών μας θησαυρών που οι κατακτητές πήραν μαζί τους εγκαταλείποντας τη χώρα μας… (΄Εχουν κατατεθεί από παλιά αλλά και πρόσφατα στη Βουλή πλήρεις κατάλογοι με τα «κλαπέντα» αρχαία από τους κατακτητές Ναζί, καθώς και έχουν εκδοθεί σχετικές αναλυτικές μελέτες αρχαιολόγων που έχουν από το 1950 ως σήμερα πολλές φορές κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού…).
Τώρα κάποιοι αισθάνονται οργή για την βάρβαρη αξιοποίηση των πολιτιστικών συμβόλων. Οργή δεν πρέπει να προκαλεί όμως μόνο η ιεροσυλία των συμβόλων του πολιτισμού μας, αλλά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που οι κυβερνήσεις της ΕΕ επεξεργάζονται…
Ο πατριωτισμός δεν μπορεί να περιορίζεται, ούτε να προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με τα συμφέροντα που έχουν να υπηρετήσουν η πλουτοκρατία και οι εκφραστές της στα ΜΜΕ...
Ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χαρτί διαπραγμάτευσης στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αληθινός πατριωτισμός σήμερα αποδεικνύεται με τον αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που οι προηγούμενες γενιές κατέκτησαν με αίμα, για την προστασία της ιστορικής μνήμης των αγώνων του λαού μας κατά του φασισμού και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας από την εμπορευματοποίηση και την ισοπέδωση,
• ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ
● ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΣ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
● ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ,
● ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ για τη διεκδίκηση του δικαιώματος των εργαζομένων στη ζωή, την εργασία και τον πολιτισμό.

Το Δ.Σ. του Ε.Ε.Τ.Ε.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

στάχτη και χάος από το Ισλανδικό ηφαίστειο .


Αεροπορικό χάος έχει προκαλέσει η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, καθώς 63.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί λόγω της στάχτης που έχει καλύψει το σύνολο σχεδόν της ΒΔ Ευρώπης, καθιστώντας τις αεροπορικές συγκοινωνίες αδύνατες.
Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου δίπλα στον παγετώνα Eyjafjallajoekull, 120 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας Reykjavik πραγματοποιήθηκε το 1821........
 Η στάχτη (τέφρα) του ηφαίστειου, όταν φθάσει σε κάποιο ύψος, τότε μεταφέρεται με τη βοήθεια του ανέμου σε μεγάλες αποστάσεις, ενδέχεται δε να επισκεφτεί και τη χώρα μας.
 Είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, έχει κυρίως σκούρο γκρι ή μαύρο χρώμα και αποτελείται από σίδηρο και μαγνήσιο.
 Στην περίπτωση του ηφαιστείου της Ισλανδίας η τέφρα μπορεί να περιέχει και άλλα χημικά στοιχεία, όπως είχε παρατηρηθεί κατά την έκρηξη του 1821. Τότε το ποσοστό του φθορίου ήταν αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα ο αυξημένος αριθμός θανάτων σε ζώα της περιοχής να αποδοθεί σε αυτό το γεγονός.
 Oμως σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το συγκεκριμένο νέφος δεν προκαλεί μείζονα προβλήματα υγείας.

υιοθετήστε ένα πιστό σύντροφο

Όσοι από τους πολίτες ζωόφιλους της Βέροιας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ζητούν κάποιο ζώο είτε για φύλαξη χώρου, είτε για συντροφιά, είτε για κυνήγι, μπορούν να απευθυνθούν στο Κυνοκομείο του Δήμου ώστε να υιοθετήσουν κάποιο ζώο.

Στις εγκαταστάσεις του κυνοκομείου σήμερα, φιλοξενούνται ζώα στα οποία έχει παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη( αποπαρασιτισμός, εμβολιασμός), έχει γίνει η στείρωση και είναι έτοιμα για υιοθεσία.
Οι διαδικασία είναι απλή, τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν είναι μία αίτηση και μία υπεύθυνη δήλωση, τα οποία τα παρέχει η Υπηρεσία και η επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας .
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε, στην προϊσταμένη του Κυνοκομείου κ. Στέλλα Φούφα στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Βέροιας, στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως 55 και στο τηλέφωνο 2331350608».

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ από τη ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας

Απροειδοποίητα ( χωρίς να ειδοποιήσει το αυτοκίνητο που ενημερώνει τους πολίτες για τις βλάβες του δικτύου ύδρευσης) ,χθες Παρασκευή βράδυ οι βρύσες άρχισαν αντί για νερό να φέρνουν ένα κίτρινο θολό υγρό.
Η πρώτη αντίδραση ήταν να γεμίσω ένα μπουκάλι με το κίτρινο ζουμί και να αναζητήσω το τηλέφωνο κάποιου υπευθύνου.
Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΑΛ ,όμως εκεί με περίμεναν τα χειρότερα γιατί στη διεύθυνση
http://www.deyaal.gr/
και συγκεκριμένα στις βλάβες
http://www.deyaal.gr/sections/blabes.html
με περίμενε το ΣΟΚ συνδυασμένο με άφθονο ΔΕΟΣ
Διαβάστε τι γράφουν…….

Βλάβες από την Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ


Στο τομέα των βλάβεων, θα μπορείτε να βρίσκετε διάφορες ανακοινώσεις από το συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ για προσεχές ή ήδη υπάρχουσες βλάβες στο δίκτυο μας.
Έτσι ώστε οι πολίτες να είναι προλαμβάνουν τις κινήσεις τους για την λειτουργία ύδρευσης στον χώρο τους.
Παρακαλώ μπορείτε να μένετε ενήμεροι καθημερινά από αυτόν τον τομέα.

Δεν θα αποτολμήσω να επιχειρήσω να σχολιάσω,γιατί πρέπει πρώτα να ξεπεράσω το ΣΟΚ.………
Πάντως σήμερα Σάββατο ο διευθυντής της ΔΕΥΑΑΛ κος Αργ. Περμετζής απάντησε στο τηλέφωνο ( 6978770011) και με διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα το δείγμα του κίτρινου υγρού θα σταλεί για ανάλυση.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

EΔΑΝΑΛ χωρίς παρρησία

Η δημοκρατία για να υπάρξει χρειάζεται υπεύθυνους πολίτες, που να αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης τους για όσα γίνονται, που να αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν τη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, που να τοποθετούν το καλό του συνόλου πάνω από το δικό τους στενό προσωπικό άμεσο συμφέρον, επειδή καταλαβαίνουν ότι αν το σύνολο δεν ευημερεί, μακροπρόθεσμα ούτε ο ίδιοι θα ευημερούν.
Σαν υπεύθυνος και σωστά διαμορφωμένος πολίτης ,η κα Γκιορτζή, ταμίας του Εμπορικού Συλλογου που με εντολή του συλλόγου της, εκπροσωπούσε τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας στη ΕΔΑΝΑΛ ,κατήγγειλε -όπως όφειλε- στη διοίκηση του Ε.Σ. ότι στα Δ.Σ.της ΕΔΑΝΑΛ λαμβανόταν οι όποιες αποφάσεις χωρίς απαρτία με μόνους παρόντες τον πρόεδρο και τη ίδια σαν μέλος.
Μπορείτε να δείτε τις δηλώσεις της στο σχετικό βίντεο .
 http://www.youtube.com/watch?v=IwIsZ9SPjEU
Όμως βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ελευθερία λόγου.
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν για να δηλώσουν την έννοια της,τις λέξεις ισηγορία και παρρησία. Ο Ισοκράτης στο λόγο του «Περί Ειρήνης», που είναι γραμμένος σε μια εποχή που το δημοκρατικό πολίτευμα μαστίζεται από τους δημαγωγούς και βρίσκεται στην παρακμή του, κατηγορεί τους Αθηναίους γιατί έχουν μεν ισηγορία αλλά δεν υπάρχει παρρησία. Ισηγορία είναι το δικαίωμα που έχουν όλοι οι πολίτες να αγορεύσουν, να μιλήσουν στην Εκκλησία του Δήμου. Η παρρησία όμως είναι κάτι παραπάνω από την ισηγορία. Παρρησία είναι το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί όχι απλώς να έχει το λόγο, αλλά να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα, ακόμη και αν αυτή δεν είναι σύμφωνη με τη γνώμη των άλλων. Γιατί δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα να πει κανείς τη γνώμη του, αν δεν μπορεί να εκφράσει ελεύθερα αυτό που πραγματικά πιστεύει χωρίς να αποδοκιμάζεται από τους άλλους για αυτό.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει μια ευρύτητα πνεύματος τέτοια, που να μπορεί να δεχτεί το διαφορετικό, ίσως και το αντίθετο.
Όταν βάλλονται όσοι τολμούν και έμπρακτα αποδεικνύουν ότι υπηρετούν τη Δημοκρατία , είτε πρόκειται για άτομα ειτε για πολιτικούς συνδυασμούς είτε για εφημερίδες τότε οφείλουμε να αντιληφτούμε ότι οι βολές δεν στρέφονται απλά εναντίον τους, αλλά στοχεύεται η ίδια η Δημοκρατία ακριβώς στη καρδιά της.
Τώρα μένει η ίδια η Δημοκρατία να αρθεί στο ύψος των απαιτήσεων που η περίσταση απαιτεί.

Τα αίτια της κρίσης….

Σε ειδική συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση στην Ελλάδα, συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ο επίτροπος Ολι Ρεν...κτλ
Η φράση που χρησιμοποίησαν σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν χθες στην ειδική αυτή συνεδρίαση ήταν χαρακτηριστική ……Δεν φταίω εγώ, αλλά ο άλλος…
Ο Φινλανδός επίτροπος επέρριψε την ευθύνη για την έλλειψη ελέγχου στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία στα κράτη-μέλη, τα οποία το 2005 είχαν απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν να της δοθούν μεγαλύτερες αρμοδιότητες στον έλεγχο των δημοσιονομικών στοιχείων που κοινοποιούνται στις Βρυξέλλες.
Ο επίτροπος «αποκάλυψε» ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη κοινοτική χώρα που συνήψε (το 2001) συμφωνίες με την Goldman Sachs, για τιτλοποιήσεις δανείων που δεν κατεγράφησαν στο χρέος. Το ίδιο έκαναν πριν από το 2008 και η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Γαλλία, με τη διαφορά ότι διόρθωσαν στη συνέχεια τα στοιχεία τους και τα κατέγραφαν στο χρέος, ενώ η Αθήνα δεν έκανε καμία διόρθωση... Το όλο θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση, είπε ο Ολι Ρεν.
Την άποψη ότι η Eurostat δεν διαθέτει τα απαραίτητα νομικά εργαλεία για την πραγματοποίηση ελέγχων στα κράτη-μέλη εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής της κος Βάλτερ Ράντερμαχερ. «Οι παρατυπίες οφείλονται στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου, στον ανεπαρκή καταμερισμό ευθυνών στα αρμόδια υπουργεία, στο γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς που να είναι υπόλογος και στην έλλειψη γραπτών εντολών από την τότε κυβέρνηση», είπε ο γενικός διευθυντής της Eurostat.
Ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs αναγνώρισε ότι υπήρξε έλλειψη διαφάνειας στη συμφωνία με την Ελλάδα το 2001, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

"κόκκινες γραμμές" στον «Καλλικράτη»

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων - Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) ο πρόεδρος της Ενωσης (και δήμαρχος Αθηναίων) Νικ. Κακλαμάνης δήλωσε: «Αν το συγκεκριμένο κείμενο που μας δόθηκε ήταν το τελικό σχέδιο νόμου, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Επειδή όμως είναι προσχέδιο, εμείς κάνουμε σήμερα παρατηρήσεις, οι οποίες αγγίζουν την "κόκκινη γραμμή"και εάν οι παρατηρησεις μας δεν γινουν αποδεκτες θα είμαστε απέναντι, όμως υπάρχουν και παρατηρήσεις, τις οποίες δεχόμαστε να διαβουλευτούμε.
Οι «κόκκινες γραμμές», λοιπόν, στις οποίες φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία στη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, είναι:
* Να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος το χωροταξικό, με τήρηση των δεσμεύσεων του κ. Ραγκούση για ενιαία κριτήρια στη συνένωση των δήμων, ώστε να μην προκύψουν δήμοι «τέρατα».
* Να κοστολογηθούν άμεσα οι μεταφερόμενες στους νέους δήμους αρμοδιότητες και κατ' επέκταση τα νέα οικονομικά των ΟΤΑ.
* Να αλλάξει η ρύθμιση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία θεωρείται απαράδεκτη (σ.σ. το προσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής από τους δήμους στην αιρετή Περιφέρεια).
* Να μην ισχύσει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους δημάρχους, το οποίο καταργήθηκε για τους βουλευτές ως αποτυχημένος θεσμός, διότι έτσι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι μόνο συνταξιούχοι.
Εν προκειμένω, η ΚΕΔΚΕ αφήνει ανοικτό προς συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό το θέμα της καθιέρωσης «αντιμισθίας» ως αμοιβή των αιρετών, αντί των «εξόδων παράστασης» (βάσει της αμοιβής γενικού γραμματέα υπουργείου).
Ολες οι παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με επιστολή του Νικ. Κακλαμάνη προς τον Γ. Ραγκούση.
Οι νομάρχες
Το προσχέδιο του «Καλλικράτη» ήταν αντικείμενο και της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ).
Μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας Δημ. Δράκος δήλωσε ότι «το προσχέδιο έχει πολλές γενικότητες και ασάφειες» στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν θέσει οι νομάρχες με ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων τους.
Σαν τέτοια ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ σημείωσε τους πόρους, τις αρμοδιότητες, τον δημοκρατικό προγραμματισμό και την πολιτική λειτουργία:
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά θα διορθωθούν. Αν δεν διορθωθούν, όχι μόνο δεν θα στηρίξουμε τον "Καλλικράτη" αλλά και θα τον πολεμήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Δημ. Δράκος.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

«Εθνική επιστράτευση»

Γράφει η Ελένη Μπέλλου

Μια και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση (δεν μπορεί, δε θέλει ή και τα δύο) να ασκήσει το ρόλο του στην ενδοαστική διαπάλη στη σημερινή φάση, είναι ευκαιρία να παίξουν αυτό το ρόλο δυνάμεις του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ. Βολεύει, άλλωστε, την τάξη του κεφαλαίου να παίξει αυτό το ρόλο το «συνδικαλιστικό» ΠΑΣΟΚ ή οι εκπρόσωποι του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ. Να φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί καλύτερα από τη ΝΔ να ασκεί «εθνική» πολιτική, με «κοινωνικό» διάλογο, με «διαφάνεια», με «αξιοκρατία» και «κοινωνική ευαισθησία». Να μη «χαρίζεται» ούτε προς το κεφάλαιο (βλέπε έκτακτη εισφορά) ούτε προς τα μεσαία σχετικά υψηλού εισοδήματος στρώματα που φοροδιαφεύγουν (αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, δικηγόροι κλπ. του Κολωνακίου) ούτε προς τη λαϊκή μάζα που «έμαθε στη σπατάλη» (π.χ. πολυφαρμακία, περίσσιες ιατρικές εξετάσεις), που «ξοδεύει περισσότερα απ' ό,τι παράγει», που υπονομεύει τις επόμενες γενιές με τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων. Αρα, χρειάζεται «εθνική επιστράτευση», «εθνικές θυσίες» για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, για «να μη μας κάνουν κουμάντο οι ξένοι, το ΔΝΤ», κλπ.
Ακούγονται ως νέα επιχειρήματα, αλλά είναι πέρα για πέρα αναπαλαίωση όσων χρησιμοποιήθηκαν για την ένταξη στο ευρώ, προηγούμενα στην ΕΟΚ, ακόμη πιο πριν για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση, όταν το «Σχέδιο Τρούμαν» και το «Σχέδιο Μάρσαλ» έθεταν τους όρους και τους ελέγχους τους αλλά έφτιαξαν τους Ωνάσηδες, Μποδοσάκηδες, κλπ.
Ειδικότερα, εμφανίζεται ο ΣΕΒ να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της «εθνικής επιστράτευσης». Πρέπει να θυμίσουμε ότι οι φόροι στα εισοδήματα και τα κέρδη ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλοί (7,3% το 2008 και 7,5% το 2007), όταν στη γειτονική Τουρκία ήταν 23,5% το 2007, στη Δανία 48,3%, στη Σουηδία 47,1%, στο Μεξικό 21,1%. Και εννοείται ότι εδώ πρόκειται κυρίως για τη φορολογία υψηλών εισοδημάτων και κερδών κι όχι για λαϊκά εισοδήματα που τροφοδοτούν κυρίως την έμμεση φορολογία η οποία βρίσκεται στα ύψη στην Ελλάδα.
Από αυτό και οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για μια ορισμένη βελτίωση της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων χωρίς ομως να ανατρέπονται τα νέα ΠΑΣΟΚικά χαράτσια από τη αύξηση του ΦΠΑ,τις αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τέλη, διόδια, κλπ.
Ως προς το επιχείρημα ότι «η ελληνική κοινωνία καταναλώνει περισσότερα απ' ό,τι παράγει, εξ ου και τα ελλείμματα», αυτό αφορά τους καπιταλιστές και το πολιτικό, οικονομικό, διοικητικό προσωπικό τους κι όχι τη λαϊκή πλειοψηφία. Ηταν επιλογή της εξουσίας τους να χρηματοδοτήσουν ευκαιριακά την καταστροφή γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, στη συνέχεια να αποδεσμεύσουν την επιδότηση από την παραγωγή κι έτσι να εμφανιστεί έλλειμμα και στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων. Επιλογή της εξουσίας τους ήταν να μεταφέρουν παραγωγική δραστηριότητα (εξαγωγή κεφαλαίων) στις βαλκανικές χώρες, γιατί έτσι είχαν περισσότερα κέρδη. Το γεγονός ότι σε 30 χρόνια το μερίδιο της Μεταποίησης στο ΑΕΠ έχασε σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής ένταξης στην ΕΟΚ (ΕΕ), που βέβαια οδήγησε στην ισχυροποίηση καπιταλιστών που αναβαθμίστηκαν στη διεθνή αγορά.
Αλλά και τα φουσκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν είναι «ελληνική πρωτοτυπία» ή «ελληνική ιδιομορφία». Η Ιταλία, πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη της Ελλάδας, έχει ακόμα μεγαλύτερο και ανερχόμενο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, της Ιαπωνίας αγγίζει το 200%, των ΗΠΑ θα πλησιάσει την επόμενη χρονιά το 100%.

Σχολεία … των αγορών με manager;

Η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο που "θέτει τις βάσεις για το νέο σχολείο".
Πρόκειται για ρυθμίσεις που συρρικνώνουν ή και απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο, καθιστώντας το πρώτο θύμα της θεραπείας - σοκ που προωθείται από το κυρίαρχο σχήμα ΔΝΤ - Ε.Ε.
Το νομοσχέδιο κινείται στη προοπτική ότι τα επόμενα χρόνια θα μειώνονται οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία και το δημόσιο σχολείο θα χρηματοδοτείται και από ιδιωτικές πηγές, οι οποίες όμως και θα καθορίζουν το περιεχόμενο και το επίπεδο της προσφερόμενης μόρφωσης.
Η κυβέρνηση προσθέτει στο σύστημα διορισμού του ΑΣΕΠ, το «πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης» που σπάει κάθε σχέση πτυχίου-επαγγέλματος και εισάγει την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.
Ο διορισμός εκπαιδευτικών ανά περιφέρεια ή σχολική μονάδα συνδέεται με τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», και μαζί με το δόκιμο στάδιο του εκπαιδευτικού ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την κατάργηση οργανικών θέσεων, σχολικών μονάδων, για την επέκταση των ελαστικών σχέσεων στο σχολείο.
Με την εισαγωγή στελεχών διοίκησης και manager στο σχολείο,και τη μετατροπή του σε διοικητική μονάδα, την αξιολόγησή του στη βάση της επιχειρηματικής λειτουργίας, η κυβέρνηση χτίζει το πιο ταξικό, πιο ακριβό και διαφοροποιημένο σχολείο. Σε αυτό το σχολείο, ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν παιδαγωγικό ρόλο, αφού θα αναζητούν επενδυτές και «πελάτες».
Η διαδικασία «αυτοαξιολόγησης» συνδέεται στενά με το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών και επιβάλλει πιο σφιχτούς όρους σύνδεσης του σχολείου με την αγορά.
Σε αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «νέο σχολείο» δεν είναι «πρώτα ο μαθητής», αλλά «πρώτα ο επενδυτής»! Είναι το σχολείο των μειωμένων πιστώσεων για την παιδεία κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009, το σχολείο με τις απολύσεις ωρομίσθιων, με τη μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προετοιμάσει και να επιβάλλει εκείνο τον τύπο εκπαιδευτικού που θα υλοποιεί ενεργητικά και με αποφασιστικότητα την «παιδαγωγική» του λειτουργικού αναλφαβητισμού, της ημιμάθειας, της διάκρισης σε μαθητές που «παίρνουν και δεν παίρνουν τα γράμματα». Την εκπαιδευτική πολιτική της αναζήτησης πρόσθετων πόρων, χορηγών, της εφαρμογής των αντιδραστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η βρετανική εμπειρία είναι πολυ διδακτική για το πού μπορεί να οδηγήσει η εμπορευματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εκεί οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, ιδιαίτερα σε εκτεταμένες υποβαθμισμένες περιοχές, βρίσκονται ήδη σε απόγνωση.
Με υποβαθμισμένη παιδεία, όλη η ρητορική περί βελτίωσης του ανταγωνισμού, με βάση την οποία επιχειρείται η νομιμοποίηση της βίαιης υποβάθμισης της ζωής των πολιτών, αποκαλύπτεται ψευδής και επικίνδυνη, ένα άλλοθι για να δικαιολογηθεί η ισοπέδωση της κοινωνίας - "αξιοκρατικά"!

Επίκαιρες Ερωτήσεις

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το έγγραφο του Αμερικανού διοικητή του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης που κηρύσσει το Αιγαίο «γκρίζα ζώνη» κατέθεσε χθες  η Αλέκα Παπαρήγα. Η γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρεται στα δημοσιεύματα για τον διαχωρισμό του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό και εκφράζει ανησυχία για τις θέσεις που διατυπώνονται ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές ξεπερνούν το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με επίκαιρη ερώτησή του ρωτά την κυβέρνηση γιατί υπήγαγε τη χώρα στο ΔΝΤ, χωρίς συζήτηση στη Βουλή και χωρίς να έχει τέτοια εντολή από το εκλογικό σώμα για τις συνέπειες των μέτρων και της ανάμειξης του ΔΝΤ στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, αν δεσμεύεται ότι δεν θα λάβει πρόσθετα επώδυνα μέτρα, που θα συρρικνώσουν περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων και θα κατεδαφίσουν το κοινωνικό κράτος, αν σχεδιάζει πρόγραμμα επίσπευσης ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που υπολογίζεται πάνω από 300 δισ. ευρώ.
Επίκαιρη ερώτηση για την αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων κατέθεσε  ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Δωρεάν ανοιχτά εργαστήρια στη << Ναϊάς>> στη Νάουσα


Παράλληλα με τη έκθεση «Εικαστικές Διαδρομές»του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας(ΣΚΕΤΒΕ), που πραγματοποιείται στον Χώρο Τέχνης Ναϊάς , θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της έκθεσης και ανοικτά εργαστήρια το Σάββατο 17 Απριλίου 2010 το απόγευμα ,ώρες 6-8, με αντικείμενο τη ζωγραφική, τη χαρακτική, και τις μικτές τεχνικές.
Τα εργαστήρια, είναι ελεύθερα σε όλους και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες .
Επισκέψεις σχολικών τάξεων στη έκθεση μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά από συνεννόηση στο τηλ. 2332029800.

βιοαιθανόλη ...τελεία και παύλα

Τίτλοι τέλους και επισήμως για τη φιλόδοξη επένδυση της βιοαιθανόλης στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ. Η νέα διοίκηση της επιχείρησης με την κάλυψη της μεγαλομετόχου ATEbank αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά το εγχείρημα μετατροπής των εργοστασίων της Λάρισας και της Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.
Το σκεπτικό που κυριάρχησε για τη λήψη της απόφασης έχει δύο σκέλη, εκ των οποίων το ένα αφορά στο κακό σχεδιασμό της επένδυσης και το δεύτερο στη διαπίστωση ότι η αξιοποίηση της βιοαιθανόλης για λόγους που έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό τομέα, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε παγκόσμια κλίμα και ως εκ τούτου δεν κρίνεται σκόπιμο να προχωρήσει.
Μάλιστα η νέα διοίκηση της ΕΒΖ, όταν ερωτάται σχετικά, χαρακτηρίζει ως «απολύτως λανθασμένη» την επιλογή της βιοαιθανόλης και πολύ περισσότερο το κλείσιμο των εργοστασίων της Λάρισας και της Ξάνθης, που ανακοινώθηκε επίσημα από τα χείλη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, από το βήμα της ΔΕΘ.
«Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας έκλεισαν το καλύτερο εργοστάσιο της βιομηχανίας, αυτό της Λάρισας», τονίζεται αρμοδίως από πηγή κοντά στη λήψη αποφάσεων της βιομηχανίας, ενώ αποδίδονται λανθασμένοι χειρισμοί και στη συνέχεια της υπόθεσης. «Ως αποζημίωση για το κλείσιμο των εργοστασίων και τη μετατροπή τους σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης λήφθηκε το συνολικό ποσό των 75 εκατ. ευρώ, ενώ, αν είχαν ενημερώσει έγκαιρα ότι δεν πρόκειται να γίνει η επένδυση η ΕΒΖ, θα είχε λάβει άλλα 32 εκατ. ευρώ», επισημαίνει η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή τα δύο (πρώην) εργοστάσια χρησιμοποιούνται μόνο ως κέντρα παραλαβής τεύτλων, την περίοδο από τον Αύγουστο ως το Νοέμβριο, καθώς και ως συσκευαστήρια ζάχαρης. Το κόστος αδράνειάς τους, όμως, επιβαρύνει τη βιομηχανία με περίπου 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως και αυτό δεν αρέσει καθόλου στη διοίκηση, αλλά κυρίως στην ATEbank, η οποία «γράφει» κάθε χρόνο μεγάλες ζημίες στον ισολογισμό της από τη θυγατρική της. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πρόθεση της διοίκησης της ATEbank, μόλις ολοκληρωθούν οι μετατάξεις του εναπομείναντος προσωπικού στη Λάρισα και στη Ξάνθη, είναι να δρομολογήσει τρόπους αξιοποίησης των δύο συγκεκριμένων ακινήτων, οι οποίοι, κατά τις ίδιες πηγές, δεν θα έχουν να κάνουν με παραγωγική εμπλοκή της ΕΒΖ, αλλά μάλλον με την εκποίησή τους.

πηγήVoria.gr