Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Καντάφι κατά της Ευρώπης

Οι προσπάθειες για μια οικονομική σύμπραξη ανάμεσα στην αφρικανική και την ευρωπαϊκή ήπειρο απέτυχαν, δήλωνε ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι κατά την έναρξη της 3ης συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής στην Τρίπολη ένα μήνα πριν αρχίσει η …εξέγερση.
"Αρχίσαμε με μια σειρά συμβάσεων (το 2007 στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας), όμως οι συμφωνίες αυτές δεν είναι αποτελεσματικές και έμειναν στα χαρτιά [...] . Συνεχίζοντας απηύθυνε μια προειδοποίηση προς την Ευρώπη: "Αν η Αφρική αποτύχει στη σύμπραξή της με την Ευρώπη έχει άλλες εναλλακτικές" σημείωσε, επικαλούμενος κυρίως τη Λατινική Αμερική, την Κίνα και την Ινδία, "χώρες και περιοχές που σέβονται τα καθεστώτα μας και δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις".
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Συμφωνίες Οικονομικής Σύμπραξης (APE) που διαπραγματεύεται η ΕΕ χωρίς μεγάλη επιτυχία με τις αφρικανικές χώρες δεν βοήθησαν την οικονομική και αγροτική ανάπτυξη και "οδήγησαν αντιθέτως σε μια πτώση του επιπέδου ζωής και των εξαγωγών των αφρικανικών χωρών προς την Ευρώπη [...] Θέλουμε μια σύμπραξη ίσου προς ίσον που να στηρίζεται στο κοινό συμφέρον και όχι στην εκμετάλλευση". Ο Καντάφι επιτέθηκε εξάλλου στον ΠΟΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, οργανισμούς που χαρακτήρισε "τρομοκρατικούς" οι οποίοι "κατέστρεψαν την Αφρική".Αφού ζήτησε την κατάργηση του ΠΟΕ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση και κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς το διεφθαρμένο.
Πηγή diplomatic.gr
ΥΓ Το τι ακολούθησε είναι γνωστό, άγνωστο είναι πότε οι «καταστροφικοί τρομοκράτες» θα σταματήσουν τη δράση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: