Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

«αβάπτιστα» στοιχεία

Τα χημικά στοιχεία 114 και 116 εγκρίθηκε να προστεθούν στον Περιοδικό Πίνακα της Χημείας. Και τα δύο διαρκούν στη φύση λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πριν μετατραπούν σε ελαφρύτερα άτομα.
Η συγκέντρωση πειραματικών δεδομένων για τα στοιχεία 114 και 116 διήρκεσε χρόνια, ώσπου, μετά από τελική αξιολόγηση, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή , έδωσε οριστικά το «πράσινο φως» για να συμπεριληφθούν τα δύο στοιχεία στον Π.Πίνακα, σύμφωνα με το New Scientist.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν τα νέα βαριά στοιχεία συγκρούοντας μεταξύ τους πυρήνες ελαφρύτερων ατόμων σε επιταχυντές. Οι πυρήνες του στοιχείου 116 κρατήθηκαν στη «ζωή» μόλις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν μετατραπούν σε πυρήνες του στοιχείου 114. Οι πυρήνες του στοιχείου 114 διήρκεσαν για περίπου μισό δευτερόλεπτο πριν μετατραπούν σε κοπερνίκειο, ένα νέο, επίσης, στοιχείο που προστέθηκε στον Περιοδικό Πίνακα μόλις το 2009.
Προς το παρόν, τα δύο νέα χημικά στοιχεία 114 και 116, δεν έχουν όνομα. Οι επιστήμονες που τα βρήκαν, θα κάνουν προτάσεις και μια άλλη επιτροπή αξιολόγησης θα αναλάβει να τα «βαφτίσει» επίσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: