Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Συνεχίζουν ακάθεκτοι για νέες Κερατέες.

Με στόχο να δουν από κοντά τη λειτουργία μιας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ανάλογη με αυτή που θα κατασκευαστεί στην Ημαθία και της ίδιας εταιρίας (ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.), επισκέφθηκαν την Κύπρο οι Δήμαρχοι Βέροιας και Αλεξάνδρειας, μαζί με άλλους δημάρχους.
Η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, αφορούσε Μονάδα στη Λάρνακα της Κύπρου.Η εν λόγω μονάδα, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου, βρίσκεται σε μία έκταση 900 στρεμμάτων Η ετήσια δυναμικότητά της είναι 200.000 τόνοι απορριμμάτων.
Όπως είπε στη «Μ» ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, η μονάδα λειτουργεί χωρίς οσμές και με σχεδόν μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον. «Είδαμε ότι όντως η λειτουργία της μονάδας είναι άψογη και τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά. Ουσιαστικά ελαχιστοποιείται η μόλυνση του περιβάλλοντος και διευθετείται η σημερινή άναρχη κατάσταση με τις χωματερές», μας είπε ο κ. Δημητριάδης.
Η Μονάδα της Ημαθίας, σημειώνει ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, θα είναι ακόμη πιο σύγχρονη από αυτήν της Κύπρου και σύμφωνη με ανάλογες μονάδες της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων για την κατασκευή της Μονάδας Απορριμμάτων της Ημαθίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει εξασφαλιστεί και η επιπλέον έκταση των 35 περίπου στρεμμάτων (που προστίθενται στα 50 αρχικά), χώρος που κρίνεται ως αρκετός για τη λειτουργία της Μονάδας τα επόμενα 15 χρόνια. Και, όπως ενημέρωσε τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Κατρής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο θα εγκατασταθεί η εταιρία στο χώρο (θέση 12) ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή της Μονάδας.
«Πάμε για να γίνει η μονάδα», σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, ενώ η κ. Ουσουλτζόγλου τονίζει ότι «Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα να μην γίνει η Μονάδα», αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Η Δήμαρχος Βέροιας τονίζει, όμως, ότι το έργο έχει υπογεγραμμένη σύμβαση η οποία προβλέπει ποινική ρήτρα στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί.(περισσότερα στη "Μ")
ΥΓ.1 Στη Ημαθία φιλοδοξούν με 85 στρέμματα να καλύψουν τους 100.000 τόνους απορριμμάτων όταν για τη Λάρνακα για τη ποσότητα αυτή χρησιμοποιούν 450 στρέμματα (900/2=450).
Η πιο απλά για κάθε 1000 τόνους απαιτείται έκταση 4,5 στρεμμάτων.
Επομένως τα 85 στρέμματα που υπάρχουν στη θέση 12, μπορούν να αντιμετωπίσουν ΜΟΝΟ 7οοο τόνους .
Τα υπόλοιπα 365 στρέμματα που θα απαιτηθουν ,θα …αναζητηθούν βέβαια αφού εγκατασταθεί η «εταιρία» και επειδή το βουνό εχει όριο τον Αλιάκμονα το σκουπιδοεργοστάσιο προβλέπεται μάλλον να καταλάβει και μέρος της …Βεργίνας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: