Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Συστάσεις στην Κύπρο .


 Tο ΔNT παρεμβαίνει ήδη και στη Kύπρο, όπου  επισημαίνει την ανάγκη μείωσης των δαπανών της, ενοχοποιώντας και στοχοποιώντας σε πρώτη φάση τους μισθούς του Δημοσίου.
 Η κυπριακή κυβέρνηση κατά το ΔNT, πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.
Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της Eυρωπαϊκής Tραπεζικής Aρχής (EBA), οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Kύπρου χρειάζονται 3,6 δισ. ευρώ, για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.
Ο οικονομολόγος Μάριος Μαυρίδης σε δηλώσεις του είπε ότι «Η κατρακύλα της Κύπρου πραγματοποιείτε αργά αλλά σταθερά». Η Κύπρος έχει χαμηλότερο δημόσιο χρέος-σε σχέση με την Ελλάδα- , γύρω στο 60% του ΑΕΠ, έχει όμως μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, γύρω στο 6% πέρυσι, ενώ αναμένεται γύρω στο 7% φέτος. Το έλλειμμα αυξάνει το χρέος και παράλληλα το κόστος δανεισμού. Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι η Κύπρος έχει δομικό έλλειμμα, δηλαδή ακόμα και σε περιόδους ανάπτυξης, η οικονομία παράγει ελλείμματα, λόγω της δομής της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος αυξάνεται και οι αγορές ζητούν υψηλότερο επιτόκιο, προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση για να  αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: