Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

107.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον αμίαντο.


Το ορυχείο Τζέφρι στο Κεμπέκ, αν λειτουργήσει ξανά, θα εξάγει 6 εκατομμύρια τόνους αμίαντου σε λιγότερο βιομηχανοποιημένες χώρες Γι’αυτό και η πιθανότητα παροχής δανείου ύψους 58 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες από ακτιβιστές!
Ο Καναδάς αποτελεί εναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς , παρά το γεγονός ότι εργάζεται εντατικά στην απομάκρυνση κάθε ίχνους αμίαντου από τα κτίρια της χώρας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από 107.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο των πνευμόνων και μεσοθηλίωμα εξαιτίας του αμίαντου, του οποίου όλα τα είδη είναι καρκινογενή. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Καναδά υποστηρίζουν ότι μπορούν να χειριστούν την ουσία με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Ακτιβιστές σε Λονδίνο και Κεμπέκ αποκαλούν την εξαγωγή αμίαντου παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο αμίαντος έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, αλλά στις λιγότερο βιομηχανοποιημένες χώρες χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα χωρίς επαρκή προστασία για τους εργάτες. Περισσότερες από 50 χώρες έχουν απαγορεύσει τα προϊόντα αμιάντου, αλλά άλλες όπως η Ινδία διακινδυνεύουν εισάγοντας  το ορυκτό από τον Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: