Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές.


 Οι γιατροί πρέπει να καθιερώσουν τη μέτρηση της πίεσης του αίματος και στα δύο χέρια επειδή η τυχόν διαφορά ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό μπράτσο μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη προβλήματος υγείας και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αγγειακή βλάβη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet».
Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι το μπράτσο που δίδει την υψηλότερη τιμή πίεσης μπορεί να είναι διαφορετικό σε κάθε άτομο (π.χ. δεξί, ή αριστερό), αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η διαφορά ανάμεσα στις μετρήσεις των δύο χεριών.
Οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εύρεση διαφοράς στις τιμές μέτρησης της συστολικής πίεσης ανάμεσα στα δύο μπράτσα, της τάξεως των 10 χιλιοστομέτρων του υδραργύρου (mm Hg) θα μπορούσε να υποδηλώσει υψηλό κίνδυνο ασυμπτωματικής περιφερικής αγγειακής νόσου.
Αντίστοιχα μία διαφορά της τάξεως των15 mm Hg και άνω στις τιμές της συστολικής στα δύο μπράτσα  προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών, αυξημένο κατά 70% τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο και αυξημένο κατά 60% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Όπως υπογραμμίζουν, είναι σημαντικό  να χρησιμοποιήσουμε τα σωστά στοιχεία της μέτρησης της πίεσης ώστε οι ασθενείς με πρώιμη διάγνωση βλάβης των αγγείων να αντιμετωπίζονται κατάλληλα (π.χ. αλλαγές στην διατροφή, διακοπή καπνίσματος, σύσταση για άσκηση, φαρμακευτική αγωγή μείωσης της χοληστερόλης, κ.α.). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα-επισημαίνουν- να αποφεύγονται οι επιπλοκές και να μειωθούν τα ποσοστά θνησιμότητας.   
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: