Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ο ψαλμός του Νταλάρα : «είτε εθελοντική αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους είτε χρεοκοπία».

Τι 21% ,τι 50%, τι 70% ..; 

Ενώ το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση προεξοφλούσε την υπογραφή συμφωνίας με τους εκπροσώπους των διεθνών τραπεζών για διαγραφή μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπόλοιπου μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων και καταβολή μετρητών, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σημειώθηκε εμπλοκή στην όλη διαδικασία, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου Τ. Νταλάρα να αναχωρεί για το Παρίσι.
Η διαφωνία που έχει σημειωθεί στον καθορισμό του ύψους του επιτοκίου των νέων ομολόγων, έχει να κάνει με το ποια πλευρά θα επωμισθεί το επιπλέον βάρος, ώστε το ελληνικό κρατικό χρέος, μετά το «κούρεμα» να καταστεί «βιώσιμο». Σύμφωνα με νέα μελέτη του ΔΝΤ, η οποία συνυπολογίζει το βάθος της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, υπό το φως των νέων στοιχείων, μία απομείωση του ελληνικού κρατικού χρέους κατά 50%, δεν θα καθιστούσε το τελευταίο βιώσιμο, καθώς, όπως εκτιμούν, το 2020, θα διαμορφωνόταν στο 150% του ΑΕΠ και όχι στο 120%, όπως εκτιμούσαν αρχικά.
Επί της ουσίας, ζητούν αναθεώρηση των αποφάσεων που λήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτώβρη, όπου και «ανέβασαν» το ύψος του «κουρέματος» του χρέους από το 21% (όπως προβλεπόταν τον Ιούνη του 2011) στο 50%, ενώ σήμερα αναβαθμίζουν το «κούρεμα» στο 70% του χρέους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί αν τα επιτόκια των νέων ομολόγων διαμορφωθούν περί το 3%, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρούν, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, πέραν των 130 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη νέα δανειακή σύμβαση, τα οποία θα πρέπει να τα καταβάλουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ.
 ΕΕ και ΔΝΤ πετάνε το μπαλάκι στους πιστωτές, ενώ εκείνοι αντιδρούν, απαιτώντας υψηλότερα επιτόκια.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του «Αντέννα», για το σχετικό θέμα ο Τ. Νταλάρα ανέφερε: «Πιστεύω ότι τα βασικά κομμάτια του παζλ για την ιστορική συμφωνία ενός εθελοντικού PSI έχουν μπει και πλέον εναπόκειται στην αντίδραση της ΕΕ και φυσικά του ΔΝΤ επί της πρότασής μας». Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας: «το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η πρότασή μας, που δώσαμε στον Ελληνα πρωθυπουργό είναι η καλύτερη προσφορά μας για εθελοντικό κούρεμα που μπορούμε να κάνουμε και πλέον βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα διαλέξουμε μια εθελοντική αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους είτε τον εναλλακτικό δρόμο μιας χρεοκοπίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: