Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Το ανακοινωθέν της δεύτερης διεθνούς Διάσκεψης για την Πυρηνική Ασφάλεια .


Ολοκληρώθηκαν χτες στη Σεούλ οι εργασίες της δεύτερης διεθνούς Διάσκεψης για την Πυρηνική Ασφάλεια με την ομόφωνη υιοθέτηση ανακοινωθέντος που αναφέρεται στην ανάγκη τήρησης διεθνών συμφωνιών για την προστασία πυρηνικών υλικών, τη δραστική μείωση της χρήσης Πολύ Εμπλουτισμένου Ουρανίου ως το τέλος του 2013 και την αποτροπή ενεργειών «πυρηνικής τρομοκρατίας».
Στο ίδιο ανακοινωθέν, οι 53 ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη (και αναγνωρίζουν μόνο για τις ιμπεριαλιστικές χώρες τους το δικαίωμα στην πυρηνική τεχνολογία και έχουν πυρηνικά όπλα ικανά να καταστρέψουν τον πλανήτη) χαρακτήρισαν την «πυρηνική τρομοκρατία μία από τις μεγαλύτερες απειλές και προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια» και συμφώνησαν γενικά και αόριστα ότι «θα πρέπει να επιδιωχθεί η εκπλήρωση των κοινών στόχων του πυρηνικού αφοπλισμού, της μη-διάδοσης των πυρηνικών [όπλων] και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας».
Σε άλλο σημείο αναγνώρισαν ότι μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα το Μάρτη του 2011, η «αντίδραση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης δεν αφορά μόνον στην πυρηνική τρομοκρατία αλλά και στην ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ενέργειας».
Ολοι τους διαβεβαίωσαν πως θα ξανασυναντηθούν στην επόμενη, τρίτη κατά σειρά, διεθνή διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί το 2014 στην Ολλανδία.
Στο μεταξύ, η ΛΔ Κορέας που δέχθηκε τις έντονες επικρίσεις χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη της Σεούλ, επειδή σχεδιάζει να εκτοξεύσει εντός του Απρίλη πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά επικοινωνιακό δορυφόρο, ανακοίνωσε χτες πως δεν προτίθεται ποτέ να απεμπολήσει το δικαίωμά της να εκτοξεύσει δορυφόρους για ειρηνικούς σκοπούς. Οπως σημείωσε αξιωματούχος πρόκειται για «ένα νόμιμο δικαίωμα από ένα κυρίαρχο κράτος... που αποτελεί σημαντικό βήμα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: