Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

To δηλωτικό σήμα της πόλης Αλεξάνδρειας, δεν είναι ...καλλιτεχνικό έργο !


  Ο Δήμος Αλεξάνδρειας προσκάλεσε δημιουργούς και σχεδιαστές από όλο το φάσμα των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών να δημιουργήσουν το ιδιαίτερο δηλωτικό σήμα του Δήμου Αλεξάνδρειας, το οποίο θα εμφανίζεται στα επίσημα έγγραφά του καθώς και σε έντυπα, αφίσες, αντικείμενα και κάθε επικοινωνιακό υλικό για τις ανάγκες προβολής του.
 Το ιδιαίτερο δηλωτικό σήμα του Δήμου, αποφασίστηκε με την υπ' αριθ. 356/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , να απεικονίζει υποχρεωτικά τη μορφή του Μ. Αλεξάνδρου σε συνδυασμό με το γυναικείο κεφαλόδεσμο (“κατσούλι”) .....
  Οι φάκελοι προβλεπόταν να  ανοιχτούν σε συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής (Αξιολόγησης) του Διαγωνισμού που θα λάμβανε χώρα στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας, την 06-12-2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00.
  Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Χρήστος Αλευράς, μέλος της εισηγητικής επιτροπής για το  δηλωτικό σήμα, δήλωσε ότι :
1) Η Εισηγητική Επιτροπή για την υποβολή πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την καθιέρωση και χρήση ιδιαίτερου δηλωτικού σήματος του Δήμου  Αλεξάνδρειας συστάθηκε με την υπ’ αριθ. 216/2011 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου    Αλεξάνδρειας.
 Στην πρόσκληση συμμετοχής στο διαγωνισμό δεν αναφέρεται  η σχετική απόφαση σύστασης της παρούσας επιτροπής κρίσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη  επιτροπή προβλέπεται να  έχει εντελώς διαφορετικό προορισμό από την εισηγητική επιτροπή και απαιτεί από τους κριτές της επιτροπής και αισθητικά κριτήρια.
2) Στην επιτροπή κρίσης δεν συμμετέχουν ως υπεύθυνοι για την καλλιτεχνική αρτιότητα του έργου, εκπρόσωποι του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ  (ΕΕΤΕ), από το σώμα κριτών του ΕΕΤΕ, όπως από το άρθρο 3 του νόμου 1188 απορρέει.
3) Βάσει του άρθρου 9 του νόμου 1218/1981 : «Μόνο μέλη του  ΕΕΤΕ μπορούν να αναλαμβάνουν αναθέσεις έργων τέχνης για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ...» . Συνεπώς ο διαγωνισμός θα πρέπει να διατυπωθεί ότι απευθύνεται στους εικαστικούς καλλιτέχνες - μέλη του ΕΕΤΕ.
4) Ο διαγωνισμός πρέπει να είναι μυστικός και η μυστικότητα του να αποδεικνύεται από τον τρόπο παραλαβής, από τα ψευδώνυμα από τη σφράγιση των φακέλων κτλ προδιαγραφές που δεν τηρήθηκαν στον παρόντα διαγωνισμό, δεδομένου ότι όλοι οι φάκελοι έφεραν τα ονόματα, σε κοινή θέα , όλων των συμμετεχόντων!.
5) Τα βραβευθέντα έργα ανήκουν στον Δήμο μόνον όσον αφορά στο δικαίωμα χρήσης των έργων αυτών, σύμφωνα με τον νόμο, και ο δημιουργός διατηρεί τα πνευματικά του δικαιώματα.
Επομένως η παράγραφος 5.1 (Η επιλογή μιας συμμετοχής συνεπάγεται και την αυτόματη μεταβίβαση των πνευματικών δικαιωμάτων που αφορούν το συγκεκριμένο δηλωτικό σήμα στο Δήμο Αλεξάνδρειας) δεν είναι...σύννομη.
6) Η προκήρυξη δεν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του ΕΕΤΕ με αποτέλεσμα να μην προσελκύσει το ενδιαφέρον εγνωσμένης αξίας Ελλήνων εικαστικών , ώστε να έχουμε το αρτιότερο δυνατόν αισθητικό αποτέλεσμα .
  Μετά την κατάθεση της δήλωσης αυτής του Χρ. Αλευρά και  την δήλωση του προέδρου της επιτροπής κου Αθανασίου Κούγκα, ότι το δηλωτικό σήμα, δεν είναι καλλιτεχνικό έργο, ώστε να υφίσταται περιορισμών, ο Χρήστος Αλευράς υπέβαλε προφορικά την παραίτηση του από μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής, επισημαίνοντας ότι  η συνεδρίαση της επιτροπής πρέπει  να επαναληφτεί μετά την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους της επιτροπής.
Η επιτροπή όμως, αποτελούμενη από το πρόεδρό της 1) Κούγκα Αθανάσιο, Αντιδήμαρχο Δήμου Αλεξάνδρειας, 2) Κωταϊδου Σοφία, ειδική Συνεργάτη Δημάρχου Αλεξάνδρειας,3) Ντελιόπουλο Γεώργιο, λαογράφο,4) Γιοβανόπουλο Γρηγόριο, δάσκαλο,  δεν έλαβε υπόψη της την παρατήρηση του, και συνέχισε το έργο της, ανοίγοντας τους φακέλους των συμμετεχόντων.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Xρήστος Αλευράς είπε...

Η ανωνυμία επιτρέπεται, όταν δεν σχολιάζονται επώνυμα πρόσωπα.
Το σχόλιο αφαιρέθηκε γιατί ενώ αναφερόταν σε πρόσωπα ,ετούτοις δεν ήταν ενυπόγραφο.

Παπάδοπούλου Άναστασία είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Αλευρα σε οσά υποστηρίζει στην παραπάνω δήλωσή του. Έχω να κάνω όμως μία διευκρίνηση. Η δημιουργία ενός λογότυπου ειναι δουλεια ενός εικαστικού καλλιτέχνη και συγκεκριμένα ενός γραφίστα. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα η μόνη δημόσια σχολή γραφιστικής που υπάρχει είναι στο ΤΕΙ Αθήνας,τμήμα γραφιστικής.Όμως μελη του ΕΕΤΕ μπορούν να γίνουν μόνο πτυχιούχοι ή μη πτυχιούχοι Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλαδας.Όπότε ένας γραφίστας από το ΤΕΙ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΕΕΤΕ. Δεν θα έπρεπε να μπορεί να πάρει μέρος σε έναν τέτοιο διαγωνισμό όντας γραφίστας από την μοναδική δημόσια σχολή της Ελλάδας;

Παπαδοπούλου Αναστασία είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Αλευρα σε οσά υποστηρίζει στην παραπάνω δήλωσή του. Έχω να κάνω όμως μία διευκρίνηση. Η δημιουργία ενός λογότυπου ειναι δουλεια ενός εικαστικού καλλιτέχνη και συγκεκριμένα ενός γραφίστα. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα η μόνη δημόσια σχολή γραφιστικής που υπάρχει είναι στο ΤΕΙ Αθήνας,τμήμα γραφιστικής.Όμως μελη του ΕΕΤΕ μπορούν να γίνουν μόνο πτυχιούχοι ή μη πτυχιούχοι Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλαδας.Όπότε ένας γραφίστας από το ΤΕΙ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΕΕΤΕ. Δεν θα έπρεπε να μπορεί να πάρει μέρος σε έναν τέτοιο διαγωνισμό;

Xρήστος Αλευράς είπε...

Κα Παπαδοπούλου,
Προσωπικά συμφωνώ μαζί σας ότι θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι απόφοιτοι της γραφιστικής τέχνης των ΤΕΙ, ιδιαίτερα σε παρόμοιας φύσης διαγωνισμούς, όπου η εικαστική αναζήτηση, λόγω της κατά παραγγελία θεματολογίας π.χ. «κατσούλι »+ «Μ.Αλέξανδρος », περιορίζεται κατά το μάλλον η ήττον , σε τεχνικά επίπεδα.
Μετεβίβασα τον προβληματισμό σας στη πρόεδρο του ΕΕΤΕ, κα ΕΥΑ ΜΕΛΑ, και σας υπόσχομαι, ότι θα σας ενημερώσω όταν θα υπάρξει κάποια τοποθέτηση εκ μέρους του ΕΕΤΕ, με ανάρτηση στο μπλογκ.
Σας ευχαριστώ για την παρέμβαση σας
Χρ. Αλευράς.