Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΜΕΣΗ ΛΥΣΗ», ΣΤΗΝ «ΜΕΣΗ ΟΔΟ».

Γράφει ο : Γιώργος Ν.  Ουρσουζίδης 
 ( Μέλος «Α» ΤΕΕ/ΤΚΜ) 

       
Η επαφή με την ιστορία του τόπου, έρχεται μέσα από την μελέτη και την επιστημονική έρευνα των αξιόλογων μορφών της ανθρώπινης έκφρασης, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Η αρχαιολογική έρευνα, με την δική της μεθοδολογία μελετά τα υλικά κατάλοιπα, τα λείψανα του πολιτισμού και δίνει τις δικές της απαντήσεις. Το ζητούμενο είναι, πώς αυτή η γνώση θα γίνει κτήμα των πολλών, πώς θα κοινωνήσει το πλατύ κοινό κατά τρόπο άμεσα αντιληπτό,  ώστε να νιώσει το πόσο πολύτιμο είναι να ζει κανείς σ’ αυτό τον τόπο. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο να τον αγαπήσει, και όχι επειδή έτυχε να γεννηθεί σ’ αυτό τον τόπο !
         Από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με τα αρχαιολογικά ευρήματα του σταθμού «Βενιζέλου», πίστεψα στην ιδέα της επιτόπου διατήρησης των μοναδικών αυτών βυζαντινών αρχαιοτήτων, που μαρτυρούν την πλούσια  ιστορία των Βυζαντινών χρόνων της πόλης - το τερπνόν – ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης – το ωφέλιμον.
         Ήδη έχει χυθεί πολύ μελάνι από τους ειδικούς σε ότι αφορά, στην αξία των ευρημάτων και στην ανάγκη διατήρησής τους. Ο αντίλογος της «Αττικό Μετρό», των κατασκευαστών και της πολιτείας, συνίσταται στην αδυναμία κατασκευής του σταθμού, εφόσον δεν αποσπασθούν τα ευρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: