Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ο χρυσός πάει... Πάπαλα

Οι Καναδοί μπίζνεσμεν με μια ψυχρά επιχειρηματική απόφαση ξεκαθάρισαν ότι κάνουν μπίζνες μόνο όταν πρόκειται να βγάλουν πολλά μπικικίνια. Και τώρα που η τιμή του χρυσού πέφτει, δεν έχουν κανέναν λόγο να βάλουν τα λεφτά τους, ακόμα κι αν πρόκειται για τη «σωτηρία» μιας χώρας, όπως συνηθίζουν να λένε οι ιθαγενείς πολιτικοί.
Για τους επενδυτές δεν είναι το μόνο κακό ότι πέφτει ο χρυσός, αλλά είναι και το ότι πέφτει και πολύ ξύλο, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα, επισημαίνοντας ότι σε Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία η Eldorado έχει να αντιμετωπίσει και τις δυναμικές αντιδράσεις φορέων, κατοίκων και επιστημόνων. Αντιδράσεις που τουλάχιστον στην Ελλάδα η κυβέρνηση με πρόσχημα τη «σωτηρία» της χώρας αντιμετωπίζει με ξύλο και των γονέων, με μαζικές διώξεις κατοίκων, ακόμα και με προφυλακίσεις με κακουργηματικές κατηγορίες.

Στη Ρουμανία, και συγκεκριμένα στο έργο εξόρυξης της Eldorado στο Certej, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων και επιστημόνων, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για να ακυρώσει την άδεια που εκδόθηκε από το περιφερειακό γραφείο για την προστασία του περιβάλλοντος λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου.
Στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στο μεταλλείο Kisladag, την επέκταση του οποίου πάγωσε η Eldorado, τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα και επιτακτικά εξαιτίας της χρήσης κυανίου αφού το 2006 και ύστερα από βροχόπτωση μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης 1.500 κάτοικοι.

Πηγή: Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: