Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

H ηπατίτιδα C μας αφορά όλους. Γιατί;


Τα μυστηριώδη κίτρινα γράμματα “C” ,
που εμφανίστηκαν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας για 2 μέρες
 ήταν το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών
 από τον σύλλογο ασθενών ήπατος “Προμηθέας”, για την ηπατίτιδα C.
Η ηπατίτιδα C είναι μία αιματογενής λοίμωξη (δηλαδή μεταδίδεται με το αίμα) και μολύνει κυρίως τα κύτταρα του ήπατος. Είναι μια από τις κύριες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα. Πιθανοί τρόποι μεταδοσης του ιού είναι:
-Από μετάγγιση αίματος πριν το 1992.Μόλις από το 1992 και μετά, το αίμα και όλα τα παράγωγά του υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο για ηπατίτιδα C. Αυτό σημαίνει ότι όσοι άνθρωποι έχουν κάνει μετάγγιση αίματος πριν από αυτήν την ημερομηνία είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C. Αν λοιπόν έχεις γεννηθεί ανάμεσα στα 1940-1990, καλό είναι κάνεις μια εξέταση για την ηπατίτιδα C.
-Τατουάζ και piercing
-Χρήση ενδοφλέβιων ουσιών
-Χρήση ουσιών από τη μύτη
-Σεξουαλική επαφή
-Κοινή χρήση καθημερινών αντικειμένων (Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να φέρει ίχνη αίματος,πχ.ξυραφάκια, ψαλιδάκια νυχιών, οδοντόβουρτσες κλπ.)
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C.
Το ανησυχητικό είναι ότι μόλις το 20%, από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από την νόσο και μόνο το 7%-8%, έχουν λάβει θεραπεία. Η Ηπατίτιδα C παρουσιάζει ευρεία γεωγραφική κατανομή και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της HCV λοίμωξης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: