Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Οι Κρητικοί ζουν περισσότερο, γιατί διαθέτουν το γονίδιο R19X , που μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ αυξάνει την « καλή χοληστερόλη » .

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Wellcome Trust Sanger Institute στο Cambridge της Μ. Βρετανίας, οι κάτοικοι των Ανωγείων, αλλά και των γύρω περιοχών, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων , παρά την διατροφή τους που είναι πλούσια σε ζωικά λίπη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών έχουν ένα σπάνιο γονίδιο που τους προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και την αύξηση του σωματικού βάρους . Αυτό το γονίδιο είναι 40 φορές πιο συχνό σε αυτό το μικρό ελληνικό πληθυσμό από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη .
Το γονίδιο που είναι γνωστό ως R19X , βρέθηκε για πρώτη φορά στον πληθυσμό το 2008. Αυτό που κάνει είναι να μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων , ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει εκείνα των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, γνωστά ως « καλή χοληστερόλη » κάτι που μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και τις στρατηγικές πρόληψης κατά των καρδιακών παθήσεων ,του  εγκεφαλικού επεισοδίου και  των μεταβολικών διαταραχών .

Δεν υπάρχουν σχόλια: