Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Γνωρίστε καλύτερα …… την καφεΐνη

Οι περισσότεροι από εμάς την προσλαμβάνουμε καθημερινά. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για την καφεΐνη;
Αυτή η δυναμωτική ουσία με την πικρή γεύση, που διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και μας δίνει ενέργεια, είναι για πολλούς ένα πραγματικό… μυστήριο. Σε μέτριες δόσεις, μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία, όπως το ότι ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εγκεφαλική λειτουργία.
Ειδικότερα ο καφές, αποτελεί μια σημαντική πηγή καφεΐνης και θεωρείται πως μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία μας, όπως μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Αλλά σε υπερβολικές ποσότητες, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, αϋπνία, άγχος και ανησυχία. Επιπλέον, η απότομη διακοπή της κατανάλωσής της, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα.
Ακολουθούν οι 10 λιγότερο γνωστές πληροφορίες σχετικές με την καφεΐνη.

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας την Δευτέρα, 2-9-2013

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο, Εθνικής  Αντίστασης 42), την Δευτέρα, 2-9-2013  και ώρα 21:30  θα συζητηθούν


ημερήσιας διάταξης:  


Περί τραπεζοκαθισμάτων ο λόγος

Αν είναι αλήθεια ότι οι υπεύθυνοι των καταστημάτων για τα ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ δεν έκαναν σχετική ΑΙΤΗΣΗ ή δεν κατέβαλαν το αντίτιμο, τότε είναι προφανές ότι έχουν πρόβλημα και αυτό πρέπει να λυθεί, με πρόσκληση τους στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ και όχι στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, γιατί τότε ο κάθε κακόπιστος μπορεί να υποθέσει ότι υπάρχει προσπάθεια εμπλοκής της αστυνομίας σε δημοτικά παραταξιακά παιχνίδια, τα οποία είναι καλά ΟΛΟΙ να αποφεύγουν.
Στις δημοκρατίες νόμος ορίζει για το πως γίνεται κάτι και στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται ο νόμος 3463/2006 άρθρο 80 παραγ. 7 (ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ & ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ) και σε περίπτωση δυστροπίας ή τυχόν αντίδρασης του καταστηματάρχη παρέχεται -όπως και σε έναν ιδιώτη ή στα ΣΔΟΕ- συνδρομή της αστυνομικής αρχής (Π.Δ. 141/91 άρθρα 159 & 161)
Άρα αν είναι αλήθεια ότι στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ προσκλήθηκαν οι καταστηματάρχες και όχι στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ τίθεται ένα ζήτημα: τίνος ήταν πρωτοβουλία και γιατί ευδοκίμησε.
Έξαλλου σύμφωνα με το άρθρο 6 της 206/2013 κανονιστικής απόφασης που ψήφισε η πλειοψηφία του δήμου «Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης καταλογίζεται σε βάρος του υποχρέου με απόφαση του ΔΗΜΑΡΧΟΥ και σύμφωνα και με τις διατάξεις του ν. 1900/90 εκτός από το αναλογούν τέλος και πρόστιμο διπλάσιο προς το αναλογούν τέλος χρήσης».

Τάσος Τασιόπουλος

Δημοτικός σύμβουλος

“Πάντα γελαστοί και γελασμένοι”, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας.

 Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2013", αυριο Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2013, στις 21.00,ο Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας ένα πρόγραμμα με τίτλο “Πάντα γελαστοί και γελασμένοι”, μαζί με τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση και Ρίτα Αντωνοπούλου.
Η ιδέα αυτού του προγράμματος ξεκίνησε με τα λαϊκά τραγούδια, που έχει γράψει κατά καιρούς ο συνθέτης, αλλά διευρύνθηκε και με τραγούδια που έχουν πολιτικό πρόσημο. 
Λαϊκά, αλλά και πολιτικά τραγούδια σε ποίηση και στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Βολφ Μπίρμαν, του Άλκη Αλκαίου, του Μάνου Ελευθερίου, του Κώστα Τριπολίτη, του Κώστα Λαχά, του Οδυσσέα Ιωάννου, της Λίνας Νικολακοπούλου , του Λάκη Λαζόπουλου και του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, θα αποδοθούν από μία θαυμάσια ορχήστρα με επικεφαλής τον σπουδαίο Θύμιο Παπαδόπουλο και από 4 από τις σημαντικότερες φωνές που διαθέτει σήμερα ο τόπος μας: Τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση και Ρίτα Αντωνοπούλου.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 14 ΕΥΡΩ. 

Δωρεάν μαυραγορίτες

Γράφει ο : Τάσος Τασιόπουλος  

  Ανέκαθεν οι άτολμοι διεκδικητές έμοιαζαν με κρύο ανέκδοτο
Οι περισσότεροι από αυτούς μιλούν για προσωπικά και βιωματικά στοιχεία και ξεκινώντας από το «εγώ» καταλήγουν να αφηγούνται τον εαυτό τους σε τρίτο πρόσωπο, ώστε να νομίζουν ότι ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το στοιχείο της αληθοφάνειας στο βαθμό που τους αφορά.
Προσπαθούν δηλαδή κουτοπόνηρα κάποιοι να δοκιμαστούν μέσα από τον χαρακτήρα του άλλου.
Το παρελθόν όμως υπάρχει.
Και υπάρχει ως ιστορική μνήμη, για να μην ζει ο άνθρωπος υπό καθεστώς μεσιτείας και καταπίεσης γιατί τότε αντιδρά.
Και αντιδρά βίαια.
Και η αντίδραση αρχίζει να ανοίγει πολλά ζητήματα όπως η στάση του πολίτη απέναντι στην εξουσία ή όπως ο καιροσκοπισμός του φιλοτομαριστή.
Η πονηρή π.χ. εμπλοκή παραγόντων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων στη διοργάνωση αφορολόγητων συναυλιών –όπως συμβαίνει και στα μέρη μας- είναι το αρνητικό αποτέλεσμα χρόνιας πολιτικής αδυναμίας, δειλίας, επιλεκτικής χρηματοδότησης ελεγκτικής αναποτελεσματικότητας , υπόγειων συμφωνιών και εν τέλει διαφθοράς.
Μια εξουσία –ακόμα και τοπική- που θέλει να απολαμβάνει το σεβασμό των πολιτών ΔΕΝ επιδίδεται σε επικοινωνιακά τερτίπια τύπου ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ή ΦΠΑ –που κάποιοι έβαλαν στην τσέπη τους- ούτε «μαλώνει» τους ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΥΣ επειδή οι δήμοι ή οι οργανισμοί – όπως λένε- διοικούνται από ανθρώπους που επέλεξε ο λαός -και όχι από δημοσιογράφους- καθώς χρέος των δημοσιογράφων είναι να ενημερώνουν πολύπλευρα την κοινή γνώμη χωρίς μονομέρειες αποσιωπήσεις και παραβλέψεις.
Ναι, χρέος των δημοσιογράφων είναι αυτό, τι έγινε όμως π.χ. με το ζήτημα της μεταφόρτωσης και μεταφοράς των ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ –όπου το μόνο που λειτούργησε ήταν η προληπτική λογοκρισία- αντί της ΕΡΕΥΝΑΣ και της ανάδειξης της αλήθειας που από μόνη της απεικονίζεται στο φωτογραφικό υλικό που προσκόμιζαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης;
Βεβαία εκλογές έρχονται και το άγχος μεγαλώνει γιατί όπως ακούγεται –μεταξύ των άλλων- εν ενεργεία κυβερνητικός βουλευτής «απειλεί» να διεκδικήσει το ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ αξίωμα και άρα αντί να συζητήσουμε και να βρούμε ποιες πολιτικές απαιτούνται να εφαρμοστούν στην πόλη και στα χωριά κυρίως για την βελτίωση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ έστω και της οποίας ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ μέσα στην κρίση, βγάζουν ένα 16/σέλιδο φύλλο για δωρεάν κατανάλωση που μόνο λιβανίζουμε την εξουσία της οποιαδήποτε μορφής όχι ως ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ -τους οποίους χλευάζουμε αορίστως– άλλα ως τζάμπα δημόσια γράφοντες αφού στην περιοχή μας ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ –με την έννοια του όρου- δεν υπάρχει υπάρχουν όμως πολλοί δημόσια γράφοντες που άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο αξίζουν προσοχής και όχι ψόγου.
Γιατί γίνεται αυτό; Μα προφανώς γιατί η τοπική εξουσία έχει πολλά να κρύψει.


   

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Οι ..... «πεντικιουρίστ»

Την ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, επιβεβαίωσαν οι χτεσινές διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις. Τόσο στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλου, όσο και στη συνάντηση του Ευαγ. Βενιζέλου με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο, συμφωνήθηκε η παροχή κάθε είδους «διευκόλυνσης» στις πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών «συμμάχων», που σημαίνει ότι σε περίπτωση ΝΑΤΟικού αιτήματος, θα δοθεί αυτόματα η δυνατότητα χρήσης των βάσεων στο ελληνικό έδαφος.

Αλήθειες και μύθοι για τους «εθνικούς ευεργέτες»

Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί οι επονομαζόμενοι "εθνικοί ευεργέτες" ; διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας, προχτές Τρίτη, σχετικό νομοθέτημα.
Βεβαίως, υπήρξαν και πάρα πολλοί Ελληνες - οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι άγνωστοι - οι οποίοι στήριξαν μέσω δωρεών τις ανάγκες της νεολαίας και της λαϊκής οικογένειας για μόρφωση ή για υγεία ή για αποκατάσταση ή και για πολιτισμό. Και αυτοί, βεβαίως, δεν έχουν λάβει τον τίτλο του "εθνικού ευεργέτη", πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ενδεχομένως. Είναι αυτοί οι οποίοι δώρισαν τις περιουσίες τους, χωρίς να ζητάνε αντάλλαγμα. Είναι αυτοί οι οποίοι δώρισαν τις περιουσίες τους, χωρίς να θέλουν να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους. Γιατί, βεβαίως, για το αστικό κράτος δεν αποτελεί εθνικό ευεργέτη ο Ρήγας Βελεστινλής, που έδωσε το σύνολο της περιουσίας του για το μεγάλο διαφωτιστικό του έργο, αλλά και την ίδια τη δική του τη ζωή.
Οι περισσότεροι απ' αυτούς τους "εθνικούς ευεργέτες", τους οποίους τιμάτε, κύριε υπουργέ, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ακόμη - άκουσα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων - ήταν πλούσιοι αστοί σε παροικίες του εξωτερικού, που συνέβαλαν στην οικοδόμηση του αστικού κράτους και που με τριάντα αργύρια ξέπλυναν τα εγκλήματα τα οποία έκαναν σε βάρος της χώρας, αλλά και του λαού της.
Τιμάτε, αλήθεια, τον Ανδρέα Συγγρό; Για τα "Λαυρεωτικά" ποιος ήταν υπεύθυνος, που οδήγησε στη χρεοκοπία και την καταστροφή χιλιάδων Ελλήνων, που οδήγησε σε μαζικές αυτοκτονίες; Τιμάτε αυτόν ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες για να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία το 1893, προκειμένου να αποκτήσει νέα τραπεζικά προνόμια και πρόσβαση στην Εθνική Τράπεζα και ο οποίος, βεβαίως, είχε τιμηθεί και από τον ίδιο το Σουλτάνο, δύο φορές μάλιστα; Δηλαδή, τιμάτε αυτόν που ο Κορδάτος χαρακτήρισε "μηχανορράφο" και "επιδέξιο πολιτικάντη". Αλλοι τον έλεγαν "λωποδύτη φιλάνθρωπο", ενώ ο Τύπος της εποχής τον ονόμαζε "χρυσοκάνθαρο". Αυτόν τιμάτε;».
Να μην ξεχνάμε την ιστορία του καθενός
Συνεχίζοντας, ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε: «Τιμάτε αλήθεια τον εθνικό ευεργέτη Τοσίτσα; Ο "Μπραΐμης" είχε έναν πολύτιμο συνεργάτη, το μεγαλέμπορο της Αιγύπτου Τοσίτσα. Ηταν φίλος του πατέρα του, του Μεχμέτ Αλή, και είχε στην Αίγυπτο εκτάσεις ολόκληρες. Αυτός, λοιπόν, στάθηκε το "δεξί χέρι" του Μπραΐμη. Εγραφε δεξιά και αριστερά, καλώντας το λαό να προσκυνήσει! Ηταν ο αρχηγός της επιμελητείας του αιγυπτιακού στρατού και ο άνθρωπος αυτός θησαύριζε με το αίμα και τις σάρκες του ελληνικού λαού. Αυτός, λοιπόν, ο κατάπτυστος προδότης εξαγόρασε τον τίτλο του "εθνικού ευεργέτη"! Αυτούς τιμάτε;
Τιμάτε τους αστούς του παροικιακού κεφαλαίου, που έγιναν τσιφλικάδες, οι οποίοι αγόρασαν από το Σουλτάνο τεράστιες εκτάσεις πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και οι οποίοι όχι μόνο πλούτισαν από τον ιδρώτα, αλλά και από το ίδιο το αίμα των κολίγων; Τιμάτε τον Ζάππα, τον Ζαρίφη, τον Στεφάνοβικ, τον Ζωγράφο, που είχε τον τίτλο του "εφέντη" και ήταν από τους πιο στυγνούς τσιφλικάδες της περιοχής, πρωταγωνιστής κάθε δίωξης ενάντια στους κολίγους και στο Κιλελέρ; Η μήπως τιμάτε τον Ζαχάρωφ και τον Μποδοσάκη, που ήταν προμηθευτές και του ελληνικού και του τουρκικού στρατού ταυτόχρονα, ή τους σύγχρονους, όπως τον Λάτση και το έγκλημά του στην "ΠΕΤΡΟΛΑ";

Απ' αυτήν την άποψη πρέπει ορισμένα πράγματα να μπαίνουν στην πραγματική τους διάσταση και να μην ξεχνάμε την ιστορία του καθενός».

Εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Αλεξάνδρου, στην Αλεξάνδρεια

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου, ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Αλεξανδρείας & Περιχώρων ΄΄ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ΄΄, διοργανώνει  εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Αλεξάνδρου.

Των εκδηλώσεων θα προηγηθεί παρέλαση χορευτικών συγκροτημάτων επί των οδών Δ. Βετσοπούλου και Μεγ. Αλεξάνδρου στις 20:00.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Παρασκευή 30 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αρκετές περιοχές της χώρας. Πρόκειται για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  την Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου και Νήσος Ικαρία, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (Ανατολική Μάνη).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο

Η Διεύθυνση ΥΔΟΜ και Περιβάλλοντος του Δήμου Αλεξάνδρειας ανακοινώνει στους πολίτες ότι:

 Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και σε όλη την επικράτεια του Δήμου Αλεξάνδρειας λόγω μεγάλης επικινδυνότητας για την πρόκληση πυρκαγιάς. Η απαγόρευση ισχύει από την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013 έως και την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2013, λόγω των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν στην περιοχή. Ειδικά απαγορεύεται η καύση (άναμμα φωτιάς) στα αγροτεμάχια και στις δασικές εκτάσεις. Οι παραβάτες τιμωρούνται με υψηλό πρόστιμο ή/και φυλάκιση μέσω της διαδικασίας του αυτοφώρου.

16 Θέσεις εργασίας στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αλεξάνδρειας

Το Νοµικό Πρόσωπο ∆ηµοσίου ∆ικαίου «Οργανισµός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριµνας ∆ήµου Αλεξάνδρειας» ύστερα από την υπ’ αριθ. 65/2013 απόφαση του ∆.Σ. και την υπ΄αριθ. 7835/27.08.2013 απόφαση του Γενικού Γραµµατέα Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικού αριθµού δέκα έξι (16) ατόµων, προς κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του για την εξής κατά αριθµό ατόµων, ειδικότητα, µε τα αντίστοιχα ειδικά τυπικά προσόντα και την αντίστοιχη χρονική περίοδο.......

Λαός μειωμένης νοημοσύνης οι Έλληνες;;;

Σε συνέντευξη του Στέλιου Σταυρίδη (εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά- πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ που αποπέμφθηκε), στη νορβηγική εφημερίδα Bergens Tidende, ο άνθρωπος που απομακρύνθηκε από τη θέση του, εξ αιτίας του ταξιδιού του με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Μελισσανίδη αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας μαζί του για την πώληση του ΟΠΑΠ, κυριολεκτικά «ξεσάλωσε»:

● Παρότρυνε τους διαφωνούντες με τις ιδιωτικοποιήσεις, και συγκεκριμένα της έκτασης του Ελληνικού, να πάνε να «πηδηχτούν»: «Κάνουν απλώς κήρυγμα. Λένε μόνο όχι, όχι, όχι! Άντε γαμηθείτε! [σ.σ.: Fuck you]. Πες μου πώς θα γίνει! Συγγνώμη, έτσι έχει η κατάσταση. Μη μου λες γιατί δεν μπορεί να γίνει, αυτό είναι κοινή λογική. Πες μου πώς θα γίνει, πώς θα το κάνουμε πραγματικότητα».

● Αποκάλεσε, εμμέσως πλην... σαφέστατα, λαό μειωμένης νοημοσύνης τους Έλληνες: «Αν οι Έλληνες είχαν έστω μέτρια νοημοσύνη, ο Πειραιάς θα ήταν μεγαλύτερο λιμάνι κι απ' το Αμβούργο, εδώ και 10 χρόνια. Μακάρι να ζούσα στη Νορβηγία. Ή μακάρι να είχα γύρω μου Νορβηγούς και να ζω στην Ελλάδα».

χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών

Η αναζήτηση πρόσθετης χρηματοδότησης 15 εκατ. ευρώ από τα λεγόμενα «λιμνάζοντα» κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς με επιδότηση των τροφείων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», μερικά μόνο από τα χιλιάδες βρέφη και νήπια που έχουν μείνει εκτός, συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως «για πρώτη φορά και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργείται η δυνατότητα όλα τα παιδιά που πληρούν τα οικογενειακά κριτήρια να γίνουν δεκτά στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας», χωρίς όμως να δίνεται κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για το πώς θα γίνει αυτό παρά μόνο ότι εξασφαλίστηκε και από το υπουργείο Εργασίας ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ...
«Αυτό που φαίνεται είναι ότι ακόμη περισσότερα παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών», τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα από χρόνο σε χρόνο χειροτερεύει και πετάει έξω δεκάδες χιλιάδες παιδιά.
Παράλληλα, επισήμανε πως η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: «Σήμερα το έχεις, αύριο μπορεί και να μην το έχεις αυτό το πρόγραμμα. Και εκείνο που δεν υπάρχει είναι μια πολιτική η οποία να έχει στο νου της την κατασκευή, την ίδρυση νέων βρεφικών και παιδικών σταθμών, που να ικανοποιεί τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμα πως οι απαραίτητοι πόροι για τη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή όλων των παιδιών πρέπει να διεκδικηθούν από το κράτος: «Γιατί να μη δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί να μην τα ζητήσουμε από εκεί; Δηλαδή, ο λαός γιατί φορολογείται, γιατί πληρώνει φόρους, γιατί μαζεύει χρήματα το κράτος;», σημείωσε η Ε. Παντελάκη. Στάθηκε ακόμα στα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν, στο κλείσιμο δημοτικών παιδικών σταθμών και στην έλλειψη προσωπικού, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι στους σταθμούς είναι συμβασιούχοι. Πρόβαλε την ανάγκη να διεκδικήσει το λαϊκό κίνημα την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων, ώστε να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και την ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να φτιαχτούν νέοι παιδικοί σταθμοί που να καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Έτοιμη να στηρίξει τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η «συγκυβέρνηση» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας - αν χρειαστεί – αλλά και άλλες «διευκολύνσεις», φαίνεται πως «έκλεισαν» στις πρόσφατες επισκέψεις Σαμαρά - Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ.
Ετοιμη να αναλάβει καθήκοντα στην επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, κυρίως με την παραχώρηση της βάσης της Σούδας, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνάντηση που είχε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Κάρ.Παπούλιας, με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, κυριάρχησαν το θέμα των προετοιμασιών της ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και η συμμετοχή της Ελλάδας.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Τώρα τα τρόφιμα «σκουπίδια», αποκτούν διατροφική «αξία». Οι επιχειρήσεις θα πωλούν και τα «ληγμένα» τους προϊόντα.

Με την «βούλα» θα πέφτει στην αγορά, ό,τι πιο επικίνδυνο κυκλοφορεί, όπως και η κάθε "σαβούρα".


Το χορατό «ληγμένα παίρνεις», παύει πλέον να προκαλεί το γέλιο, αφού φέρνει δάκρυα στα μάτια όλων όσων διατηρούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τους στους χαλεπούς αυτούς καιρούς.
Η συγκυβέρνηση ,χωρίς την παραμικρή αιδώ, ικανοποίησε μια ακόμα αξίωση του μεγάλου κεφαλαίου.
Αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα η εφαρμογή της διάταξης του νέου αγορανομικού κώδικα, με βάση τον οποίο επιτρέπεται πλέον η πώληση ληγμένων προϊόντων στα καταστήματα της χώρας. Έχοντας ως πάγιο επιχείρημα την «άρση των εμποδίων στη λειτουργία των επιχειρήσεων» και τη «διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας», και προβάλλοντας το μέγα ψεύδος της ...«προστασίας του καταναλωτή», η συγκυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση αξιώσεων στρατηγικής σημασίας του κεφαλαίου, μεταξύ των οποίων και τη δυνατότητα των επιχειρηματιών να μπορούν πωλούν προϊόντα που σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να πεταχτούν στα σκουπίδια.
Η λεγόμενη ...διευθέτηση των ρυθμίσεων που αφορούν τα χρονικά όρια διαθεσιμότητας των προϊόντων-εμπορευμάτων, είναι ένα ζήτημα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο μαζί με τις διαδικασίες συγκέντρωσης του εμπορικού κεφαλαίου και της δημιουργίας μεγάλων εμπορικών μονάδων. Τώρα, οι επιχειρήσεις θα πωλούν με δική τους ευθύνη όσα ληγμένα έχουν στη διάθεσή τους, ακόμα και κάνοντας προμήθειες από αγορές, όπου δεν επιτρέπεται ακόμα η πώληση ειδών που έχουν λήξει. Η μοναδική υποχρέωση που αναλαμβάνουν, πολύ πιθανό και πρόσκαιρα, είναι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ληγμένα.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τις νέες ρυθμίσεις, ο χρόνος διάθεσης των ληγμένων προϊόντων μπορεί να φτάνει:
Τη μία βδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι με την ενεργοποίηση παρόμοιων ρυθμίσεων, στην πραγματικότητα ακυρώνεται κάθε περιοριστικό μέτρο, κάθε φραγμός που μπορεί να υπάρχει και να βάζει κάποια εμπόδια στην ανεξέλεγκτη δράση των κεφαλαιοκρατών. Με την ενεργοποίηση των διαδικασιών που επιτρέπουν την πώληση ληγμένων προϊόντων, οι επιχειρηματίες νομιμοποιούνται να προωθούν ό,τι επικίνδυνο και κάθε σαβούρα στην αγορά, πράγμα που πολύ σύντομα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αλλεπάλληλα προβλήματα στο πεδίο της δημόσιας υγείας.

Oι «φωστήρες-σωτήρες», συνεχίζουν την διόγκωση του χρέους. Στα 321 δισ. ευρώ το κρατικό χρέος

Στα 321,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος του Ιούνη το κρατικό χρέος, από 305,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012. Η περαιτέρω διόγκωση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται στις εκταμιεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 124,7 δισ. ευρώ, που εμφάνιζαν το χρέος το 2000, προστέθηκαν μέχρι σήμερα επιπλέον 197 δισ. ευρώ. Από την ένταξη της χώρας στο ευρώ, το χρέος έχει υπερδιπλασιαστεί, με το ποσοστό της διόγκωσης να φτάνει στο 158%. Η διαμόρφωση του κρατικού χρέους, τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται ως εξής:
 2007                239,7 δισ.,
 2008                262 δισ.,
 2009                292 δισ.,
 2010                340,3 δισ.,
 2011                368 δισ.,
 2012 (μετά το «κούρεμα» και την επαναγορά ομολόγων),## 305,5 δισ. ευρώ.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Φιλικοί αγώνες για όλα τα παιδιά, στο κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας.

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου και ώρα 17:00 θα διεξαχθούν φιλικοί αγώνες για όλα τα παιδιά (αθλητές) που συμμετείχαν την φετινή σεζόν 2013 στα τμήματα εκμάθησης κολύμβησης στο κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας.
Μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από όλα τα επίπεδα που έκαναν εκμάθηση στην μεγάλη πισίνα ακόμη και αν έχουν σταματήσει της επισκέψεις τους στο κολυμβητήριο, αρκεί να το δηλώσουν έγκαιρα στους προπονητές τους ή στην γραμματεία του κολυμβητηρίου.
Σε όλα τα παιδιά θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής μετά το τέλος των αγώνων.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Δημοτικού Κολυμβητήριου (τηλ. 2333053451).

Η Εθελοντική ομάδα του Δήμου Αλεξάνδρειας, συμπαρίσταται στους Εθελοντές Αιμοδότες.

Η Εθελοντική ομάδα θα συμμετάσχει στην Λαμπαδηδρομία της Πανελλήνιας
Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.).

 Η τελετή αφής της φλόγας θα γίνει μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας,  την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 στις 20:00 το βράδυ. Θα ακολουθήσει σειρά από εκδηλώσεις. Στη λαμπαδηδρομία συμμετέχουν και τοπικοί Σύλλογοι Αιμοδοτών μέλη της Π.Ο.Σ.Ε.Α. από τα Τρίκαλα και τη Μελίκη.

Ο πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Καταγράφηκε και στη χώρα μας σε νοσοκομείο της Αττικής, ο πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου   ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ),  35 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα εκδηλώσει συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.
Από αυτούς, οι 21 εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Για τους δύο απαιτήθηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ πέντε ακόμη άτομα νοσηλεύθηκαν εκτός εντατικής.
Στην Αττική, υπάρχουν ασθενείς στις περιοχές  : Σπάτα – Αρτέμιδα, Παιανία, Παλλήνη, Μαρκόπουλο Μεσογαία, Ραφήνα – Πικέρμι, Ηράκλειο, Μαρούσι, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Πεντέλη, Αγία Παρασκευή και Γαλάτσι.
Στην υπόλοιπη χώρα κρούσματα έχουν εκδηλωθεί στις περιοχές Μενεμένη – Αμπελόκηποι, Εύοσμος – Κορδελιό, Ωραιόκαστρο, 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, Χαλκηδόνα και Δέλτα (Θεσσαλονίκη), Αλεξάνδρειας και Βέροιας (Βέροια), Πέλλας,  στους δήμους Τοπείρου, Αβδήρων και Ξάνθης (Ξάνθη), και Νέστου (Καβάλας).

O ιός του Δυτικού Νείλου επανεμφανίσθηκε και εφέτος.....

Από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας εκδόθηκε η
ακόλουθη ανακοίνωση:
Κατόπιν της επανεμφάνισης και εφέτος του ιού του Δυτικού Νείλου σε διάφορες
περιοχές της Ελλάδας (μεταξύ αυτών και στην Ημαθία) και επειδή το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη τελειώσει, με τις συνθήκες να παραμένουν ευνοϊκές για την αναπαραγωγή των κουνουπιών, ο Δήμος Αλεξάνδρειας επανέρχεται με νέο Δελτίο Τύπου προκειμένου να υπενθυμίσει στους δημότες τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου προσβολής:
-Όπου υπάρχει δίκτυο συλλογής ομβρίων υδάτων θα πρέπει να μην αποχετεύονται σε αυτό τα οικιακά λύματα.
-Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων,
υδρορροές, λεκάνες, ποτίστρες ζώων και άλλα μέρη.
-Κρίνεται απαραίτητο το τακτικό κούρεμα του γρασιδιού και θάμνων όπου βρίσκουν
καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια, καθώς και η τοποθέτηση σήτας Νο 16 στα ανοίγματα βόθρων.
-Να γίνεται χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
-Όπου υπάρχουν οικόπεδα ακατοίκητα με κοιλότητες εδάφους, λαμβανόμενης υπόψη της υψηλής στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, θα πρέπει να γίνεται από τους ιδιοκτήτες τους τακτικός καθαρισμός της βλάστησης και πιθανή επιχωμάτωσή τους.
-Στα εγκαταλελειμμένα σπίτια και στα νεοαναγειρόμενα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να φροντίζουν για τον καθαρισμό τους, την απομάκρυνση σκουπιδιών, καθώς και να αντλήσουν τυχόν λιμνάζοντα νερά.
-Απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός όπου υπάρχουν σταυλικές εγκαταστάσεις και
οικόσιτα ζώα.
-Σε ατομικό επίπεδο, να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά και ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια.
-Σε οικιακό επίπεδο, να χρησιμοποιούνται κατάλληλα εντομοκτόνα και αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού.

Παρακαλούνται οι δημότες μας να εφαρμόσουν απόλυτα τα ανωτέρω μέτρα.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας, στα Τρίκαλα Ημαθίας

  Στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Τρικάλων Ημαθίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας «Ανατολική Ρωμυλία» και η Κ. Ε. Δήμου Αλεξάνδρειας συνδιοργανώνουν το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα 24 Αυγούστου 2013 το βράδυ.
Ο  επιτυχημένος αυτός θεσμός, τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 500 μουσικούς και χορευτές από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
 Στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας ,εφέτος συμμετέχουν γκαϊντατζήδες και παραδοσιακοί μουσικοί από την Τσεχία, τη Σερβία, τη Σλοβακία όπως και από την Θράκη, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Πιερία, τη Λέσβο, τον Πόντο.....

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και τα παραδοσιακά μουσικά σχήματα Μεθόριος και Οδρύσσες με τη μουσική και το τραγούδι τους .

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Άλλαξε τον κόσμο, το ‘χει ανάγκη!Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στην Αλεξάνδρεια,το Σάββατο 24/8

Εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή θα πραγματοποιηθούν από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας στην Ημαθία, το διάστημα 24/8-6/9, με κεντρικό σύνθημα: Άλλαξε τον κόσμο, το ‘χει ανάγκη!
Οι εκδηλώσεις είναι:
1) Προφεστιβαλική εκδήλωση το Σάββατο 24/8 στην Αλεξάνδρεια, στην Πλατεία Πνευματικού Κέντρου. Θα υπάρχει ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ, προβολή βίντεο για τον ρόλο της φασιστικής, ναζιστικής Χρυσής Αυγής, και θα ακολουθήσει συναυλία από τοπικό νεολαιίστικο συγκρότημα.
2) Φεστιβάλ στη Νάουσα την Παρασκευή 30/8, στην πλατεία Καρατάσου. Θα γίνει κεντρική ομιλία από το μέλος του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, προβολή project από μαθητές με θέμα: «Το σχολείο που μας αξίζει», γκράφιτι από μαθητές, και συναυλία από τοπικό συγκρότημα. Στον χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος και εργαστήρι χειροτεχνίας και ζωγραφικής για ηλικίες 4-13 ετών.
Το κεντρικό Φεστιβάλ του νομού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη στη Βέροια, στην Πλατεία Ελιάς. Θα υπάρχει ομιλία από τη  Θεανώ Καπέτη, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και παρουσίαση θεματικών project από μαθητές.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η «μαύρη εργασία», τα πρόστιμα, και το κυβερνητικό .....«δούλεμα»

Ο υπουργός εργασίας παρουσίασε υπουργική απόφαση με την οποία αυξάνονται τα διοικητικά πρόστιμα στην περίπτωση αδήλωτης εργασίας. Τέτοιες αποφάσεις, όμως, δεν έχουν την παραμικρή αξία και κυρίως, το παραμικρό πρακτικό αποτέλεσμα.
 Αφού οι μηχανισμοί (το ΣΕΠΕ), που υποτίθεται πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτή τη δουλειά, υπολειτουργούν και έχουν «δεμένα τα χέρια» τι ελέγχους και τι πρόστιμα να επιβάλουν, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, το Νοέμβρη του 2011 οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 28,5% επί του συνόλου των οργανικών θέσεων και το Νοέμβρη του 2012 οι κενές οργανικές θέσεις έφθασαν το 37,8%;! Τι ελέγχους να κάνει η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, η οποία μαζί με τους επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ συγκροτούν μεικτά κλιμάκια ελέγχου για την αδήλωτη εργασία, όταν σε αυτήν υπηρετούν μόλις 25 εργαζόμενοι πανελλαδικά;! Αλλά δεν είναι μόνο η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Είναι κυρίως η πολιτική κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση, αφού:
-          Καθημερινά στελέχη της κυβέρνησης και αρμόδιοι παράγοντες για να δικαιολογήσουν τη μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, προπαγανδίζουν ότι αυτές είναι υψηλές, ότι δήθεν είναι εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα, γιατί οι εργοδότες να πληρώνουν εισφορές και να μην έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους;

-          Η επίσημη κυβερνητική πολιτική είναι ο ιδεολογικός σπόνσορας της εισφοροδιαφυγής, είναι αυτός που δίνει πολιτική κάλυψη, οπότε τέτοιου είδους αποφάσεις για πρόστιμα είναι προφανώς καθαρή κοροϊδία.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

«Το Φώς του Φεγγαριού»,προσφέρει εφέτος ο θεσμός της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2013.

Περισσότεροι από 100 Αρχαιολογικοί Χώροι, Μνημεία και Μουσεία σε όλη την Ελλάδα, από τη Ζώνη του Έβρου μέχρι τη Φαιστό της Κρήτης και από το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας μέχρι το Ηραίο της Σάμου, θα παραμείνουν ανοιχτοί τη βραδιά της 21ης Αυγούστου 2013 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παρατηρήσεις, ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις ή και απλές επισκέψεις στους Αρχαιολογικούς χώρους, τα Μνημεία και τα Μουσεία, προσφέρει, με ελεύθερη είσοδο στον κόσμο, μια βραδιά χαράς και αισιοδοξίας «Στο Φώς του Φεγγαριού».
Εκδηλώσεις σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία.
* Το Εθνικό Θέατρο θα ανεβάσει στον Αρχαιολογικό Χώρο Δίου το σατυρικό δράμα του Ευριπίδη «Κύκλωψ» στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
* Στον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας στις 9 μ.μ. θα λάβει χώρα συναυλία κρητικής παραδοσιακής μουσικής.
* «Τι φεγγάρι απόψε!..». Παρουσίαση της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου από τη Θεατρική Ομάδα των φίλων του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εδεσσας και Περιχώρων (σε συνεργασία με το Δήμο Εδεσσας). Στις 9 μ.μ. στον Αρχαιολογικό Χώρο Λόγγου Εδεσσας.

* Συναυλία σόλο σαξόφωνο από την Άννα Παπανίδου στις 9 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Ποιοι «κονομάνε»,από την κρίση, μεσούσης της κρίσης...

Το έμμεσο οικονομικό όφελος της Γερμανίας από την ευρωκρίση είναι τεράστιο, αφού τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού απέφεραν στο Βερολίνο επιπλέον έσοδα ύψους 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Λόγω των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία αλλά και της μεγάλης ζήτησης που έχουν τα γερμανικά ομόλογα εν μέσω κρίσης, το γερμανικό κράτος θα έχει μεταξύ 2010 και 2014 επιπλέον έσοδα ύψους 40,9 δις ευρώ. Έτσι η Γερμανία ωφελείται έμμεσα από την κρίση η οποία απομάκρυνε τους επενδυτές από τα ομόλογα των χωρών της κρίσης, στρέφοντάς τους σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου που θεωρούνται ασφαλές λιμάνι. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και τα οποία παρουσιάζει το Spiegel.

Το όφελος που προκύπτει από τα χαμηλά επιτόκια αλλά και τα απροσδόκητα υψηλά φορολογικά έσοδα του γερμανικού δημοσίου είχαν επίσης ως αποτέλεσμα να προχωρήσει η Γερμανία σε μικρότερο δανεισμό από ότι υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο. Έτσι μεταξύ 2010 και 2012 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δανείστηκε συνολικά 73 δις ευρώ λιγότερα από ότι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Η ηχορρύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων μας !

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η ατμοσφαιρική μόλυνση βλάπτει την υγεία. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, είναι πως η ηχορρύπανση είναι το ίδιο βλαπτική στην ανθρώπινη υγεία. 
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο 'Burden of Disease From Environmental Noise', οι δυτικοευρωπαίοι χάνουν ετησίως μέχρι 1,6 εκατομ. χρόνια καλής ποιότητας ζωής εξαιτίας της ηχορύπανσης, έναντι απώλειας 4,5 εκατομ.  ετών αντίστοιχα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ο θόρυβος είναι μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ).
Η έκθεση τονίζει πως η ηχορύπανση προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές, διανοητικές δυσλειτουργίες, αϋπνίες και οχλήσεις στην ακοή από βουητά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας που προκαλείται έτσι, είναι η ενόχληση και διακοπή στον ύπνο από τους θορύβους του δρόμου (κυκλοφοριακό) που λίγο-πολύ επηρεάζουν όλους τους κατοίκους των πόλεων.
Όμως και άλλες πηγές θορύβου, όπως η  κατασκευαστική δραστηριότητα,  οι φωνακλάδες γείτονες,  η δυνατή μουσική, οι μεθυσμένοι σε γειτονικά μπαρ, τα μηχανάκια,  συμβάλλουν επίσης στην εξασθένιση της υγείας μας.
Η έκθεση αναφέρει μελέτες που ισχυρίζονται πως η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση στο αίμα και ακολούθως καρδιακή προσβολή και θάνατο.
Οι ισχυροί θόρυβοι είναι επίσης επικίνδυνοι για τα παιδιά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ,  "περίπου 20 μελέτες έχουν αποδείξει πως οι αρνητικές επιπτώσεις των θορύβων περιλαμβάνουν τις δυσκολίες στο διάβασμα και την μνήμη των παιδιών.
Καθήκοντα που επηρεάζονται αρνητικά είναι όσα σχετίζονται με την κεντρική επεξεργασία της νόησης και τη γλώσσα, όπως η κατανόηση της ανάγνωσης, η μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση η ηχορύπανση  στη διάρκεια κρίσιμων περιόδων μάθησης μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στην ανάπτυξη και να επηρεάσει μακροχρόνια το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.
Πηγή: Το στηθοσκόπιο
ΥΓ της Αλήθειας που απευθύνεται μόνο προς Αλεξανδρινούς:
 Στη δυτική πλευρά της πόλης η συναυλία στο αμφιθέατρο της πόλης διασκέδασε δωρεάν τους κατοίκους που παραβρέθηκαν.
 Η συναυλία όμως που έκλεψε την παράσταση (και αυτή βέβαια δωρεάν δόθηκε!) άφησε κυριολεκτικά άυπνη την πόλη ως τις πρωινές ώρες .
 Ας μην ψάχνουμε επομένως γιατί πέφτουμε συχνά –πυκνά (κοινώς σκουντουφλάμε) ο ένας με τον άλλο τα πρωινά.
 Το ευτύχημα πάντως είναι ότι οι αστυνομικοί μας, παρ΄ όλη τη φασαρία δείχνουν να κοιμούνται απολύτως κανονικά ! 

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Η ξηρασία κατέστρεψε τον Μυκηναϊκό πολιτισμό !

Η κατάρρευση του Μυκηναϊκού και άλλων σημαντικών πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου πριν από περίπου 3.200 χρόνια καλύπτεται με πέπλο μυστηρίου και διάφορες εξηγήσεις έχουν προταθεί γι’ αυτή την εξαφάνιση, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στο κλίμα και το περιβάλλον.
Μια νέα επιστημονική γαλλο-βελγική έρευνα υποστηρίζει την άποψη ότι η κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα μια παρατεταμένη ξηρασία διάρκειας περίπου 300 ετών ήταν κυρίως υπεύθυνη για την κατάρρευση των Μυκηναίων, των Χετταίων της Ανατολίας και άλλων πολιτισμών της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Ντέιβιντ Κανιέβσκι του Πανεπιστημίου Πολ Σαμπατιέ της Τουλούζης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS ONE, μελέτησαν υπολείμματα γύρης και πλαγκτού, που βρέθηκαν σε διαδοχικά ιζήματα του βυθού μιας αρχαίας λίμνης στη Λάρνακα της Κύπρου, η οποία κάποτε ήταν λιμάνι, αλλά μετά (γύρω στο 1350 πΧ) περικλείστηκε από την ξηρά.
Μέσω της ανάλυσης των στοιχείων που βρήκαν στη λίμνη, οι ερευνητές δημιούργησαν μια εικόνα για τις διαχρονικές μεταβολές του κλίματος που συνέβησαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το βασικό συμπέρασμά τους είναι ότι η κλιματική αλλαγή και κυρίως η χρόνια ξηρασία μετά τον 13ο αιώνα πΧ προκάλεσαν μια σειρά από πολέμους, λιμούς και εσωτερικές αναταραχές, που με τη σειρά τους επέφεραν την κατάρρευση κάποτε ισχυρών και ένδοξων πολιτισμών, μεταξύ των οποίων αυτού που ανθούσε στην προϊστορική Ελλάδα, του Μυκηναϊκού.
Οι μεταβολές στα ισότοπα άνθρακα και στα είδη φυτών που βρέθηκαν στη λίμνη, δείχνουν ότι βαθμιαία το κλίμα έγινε ολοένα πιο ξηρό και άνυδρο λόγω της σημαντικής μείωσης των βροχών, με συνέπεια οι γεωργικές καλλιέργειες να καταστραφούν.
Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι οδήγησε τους πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής σε αδυναμία διατροφής, σε πολιτικοοικονομικές κρίσεις, μαζικές μεταναστεύσεις, πολέμους και επιδρομές (όπως των αινιγματικών "λαών της θάλασσας" κατά της Αιγύπτου περίπου το 1300 πΧ). Η μελέτη της κυπριακής λίμνης δείχνει ότι η γεωργία στην περιοχή είχε εισέλθει σε περίοδο κρίσης έως το 1200 πΧ και δεν κατάφερε να ανακάμψει πριν το 850 πΧ.
Συνδυάζοντας στοιχεία από τη μελέτη των πινακίδων με σφηνοειδή γραφή, καθώς και την αλληλογραφία μεταξύ βασιλιάδων της περιοχής, οι ερευνητές τεκμαίρουν ότι η κρίση της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (που ονομάστηκε και «σκοτεινή εποχή») ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία αρχικά "πυροδοτήθηκε" από την κλιματική αλλαγή και τελικά οδήγησε στο κάψιμο των μεγάλων πόλεων και στον αφανισμό ή το ξερίζωμα πολλών πληθυσμών.
πηγή news247

Ο απροκάλυπτος εκβιασμός για μείωση μισθών κατά 13%!, από την ΕΣΕΕ και το «σιγοντάρισμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ),  Β.Κορκίδης,  με δηλώσεις του πρότεινε νέες δραστικές περικοπές στις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
Με απροκάλυπτο εκβιασμό - ισχυρισμό πως αν οι εργαζόμενοι δε δεχτούν από μόνοι τους αυτή τη μείωση μισθών κατά 13%!, τότε μετά τη λήξη της μετενέργειας, τον ερχόμενο Οκτώβρη, θα ακολουθήσουν ατομικές συμβάσεις, οπότε οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, την περασμένη Τετάρτη προκλητικά υποστήριξε πως «τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών».
Ο ίδιος πρότεινε να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός που ισχύει στην κλαδική σύμβαση από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ, 
Η ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΕΔΩ...

Τα «έξυπνα τηλέφωνα» και. ο.... «μεγάλος μας αδελφός»

Στο Λονδίνο, μια εταιρεία έχει τοποθετήσει σκουπιδοτενεκέδες που έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα των περαστικών, υποκλέπτοντας στοιχεία από τα λεγόμενα «έξυπνα τηλέφωνα» (smartphones). Οι συγκεκριμένοι κάδοι τοποθετήθηκαν πριν την Ολυμπιάδα του 2012. Είναι εξοπλισμένοι με ένα ασύρματο σύστημα και με ψηφιακές οθόνες, όπου προβάλλονται διαφημίσεις και ενημερωτικές πληροφορίες, κυρίως οικονομικού περιεχομένου. Φέτος το καλοκαίρι δοκιμάστηκαν και στη συλλογή δεδομένων από τα smartphones των περαστικών. Μάλιστα, σε διάστημα μίας εβδομάδας μέσα στον Ιούνη, κατέγραψαν περισσότερα από 500.000 τηλέφωνα! Σύμφωνα με την εταιρεία που τους κατασκευάζει, οι σκουπιδοτενεκέδες αυτοί «παρέχουν μια εικόνα χωρίς προηγούμενο (...) τα σημεία εισόδου και εξόδου, το χρόνο που πέρασαν σε ένα σημείο, τα κέντρα ενδιαφέροντος» των χρηστών των «έξυπνων τηλεφώνων». Η τεχνολογία αυτή, ισχυρίζεται η εταιρεία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες, αξιοποιώντας για παράδειγμα την ανάλυση του χρόνου που περνά κάποιος μέσα σε ένα κατάστημα. Για τους πελάτες μιας καφετέριας θα μπορούσαν να προωθηθούν διαφημίσεις άλλων αλυσίδων καταστημάτων που διαθέτουν παρόμοια προϊόντα κ.ά. Η εταιρεία που εγκατέστησε τους κάδους σχεδιάζει να πουλήσει το προϊόν της και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι και το Ρίο. Η αποκάλυψη της υποκλοπής προσωπικών δεδομένων προκάλεσε προς ώρας την αντίδραση των Αρχών, αλλά ένα πράγμα παραμένει βέβαιο. Οτι είτε με «έξυπνο» είτε με συμβατικό τηλέφωνο στο χέρι, κανείς δεν είναι ασφαλής από το «μεγάλο αδελφό» που παρακολουθεί τα πάντα, ακόμα και από τους σκουπιδοτενεκέδες......

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Υπογράφεται η σύμβαση του έργου: "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ"

 Υπογράφεται  σήμερα Παρασκευή, 16 Αυγούστου, η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ" μεταξύ του Δήμου Αλεξάνδρειας και της ΑΒΡΑΝΑΣ Α.Τ.Ε.
Αναλυτικά, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
α) Το εσωτερικό δίκτυο Μελίκης , το οποίο είναι βαρυτικό και αποτελείται από αγωγούς Φ200 έως Φ500, συνολικού μήκους 15,8 χλμ,
β) Τις ιδιωτικές συνδέσεις του κατοίκων του Δήμου, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της παρούσας πρότασης και θα κατασκευαστούν με ίδιους πόρους του φορέα της πρότασης, παράλληλα με την κατασκευή του κυρίως έργου.
γ) Το αντλιοστάσιο κατάθλιψης των λυμάτων του οικισμού

δ) Τον καταθλιπτικό αγωγό από το αντλιοστάσιο έως την ΕΕΛ, διαμέτρου Φ355 και μήκους 6,3 χλμ

Εκτός παιδικών σταθμών , δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποιούνται δείχνουν ότι μόνο από το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ θα μείνουν εκτός 31.153 παιδιά. Και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής. Πολλοί είναι και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που οι δήμοι θα αναγκαστούν να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων


Μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο βρίσκονται και πάλι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών για την περίοδο 2013 - 2014.

Κίνδυνος πυρκαγιάς στη Β. Ελλάδα . Γενικές απαγορεύσεις

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) για αύριο Παρασκευή 16  Αυγούστου 2013, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για το Νομό Έβρου,  Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Νήσου Θάσου και Νήσου Σαμοθράκης.
Υπενθυμίζουμε τις γενικές απαγορεύσεις που ισχύουν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
1.    Να ανάβεται και να διατηρείται  για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.
2.    Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων.
3.    Να τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται  εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων.
4.    Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων .
5.    Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα που έχουν βύσμα από ύλη  από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.
6.    Το κάπνισμα μελισσών.
7.    Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
8.    Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων - σπίρτων και άλλων υλών.
9.    Η εκτέλεση θερμών εργασιών, όπως η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή ηλεκτρικού τόξου ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα, καθώς και το καλαφάτισμα, η στεγανοποίηση, το πελέκημα, το τρύπημα,  το κάρφωμα (καθήλωση) και οποιαδήποτε άλλη εργασία παραγωγής θερμότητας, εκτός εάν εκτελείται  με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία των εργαλείων και της εργασίας κάτω των 1000C.
  Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας

Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Και τα τρεπεζοκαθίσματα γελούν.

Γράφει ο : ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δήμοι διεκδικούσαν αρμοδιότητες και πόρους και με νόμο τους ανατέθηκε η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ  των καταστημάτων  ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ και η εξ αυτής προερχόμενοι οικονομικοί πόροι που προέρχονται είτε από τις άδειες είτε από τα πρόστιμα, είτε από την ανάπτυξη τραπεζοκαθίσματων .
Συμφώνα με τον νόμο 3463/2006 άρθρο 80 παρ.7, «αρμόδιο όργανο για την σφράγιση και την εκτέλεση των ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ, όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων δικαιοδοσίας του οικείου ΔΗΜΟΥ είναι η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ  ή ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ που ορίζεται για το σκοπό αυτό από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ και αποτελείται από υπαλλήλους ή και αιρετούς στην περίπτωση που ΔΕΝ έχει συσταθεί ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ».
Άρα ότι έχει σχέση με την λειτουργία των ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΝ είναι αρμόδια η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, άλλα το ΑΡΜΟΔΙΟ όργανο που συστήνεται από το ΔΗΜΟ.
Στις 18 Ιανουαρίου του 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του «όρισε  και συγκρότησε  το ΟΡΓΑΝΟ του άρθρου 80 παρ. 7 του ν. 3463/2006» που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση των διοικητικών πράξεων που αφορούν και τις καφετέριες και άρα καταχρηστικώς και ψευδώς αναφέρονται, όσοι αναφέρονται, ή επικαλούνται την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ για την εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την συμμόρφωση των καταστημάτων για τα ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ .
Γιατί το κάνουν όμως αυτό?
Μα γιατί έρχονται εκλογές και χρειάζονται ψήφους και αν κάποιος νομίζει πως τα τραπεζοκαθίσματα ΔΕΝ ψηφίζουν κάνει λάθος.
Γιατί τα τραπεζοκαθίσματα και ψηφίζουν και γελούν με τα καθίσματα των τοπικών αρχόντων
Και θα γελάσει ο κάθε πικραμένος αν μάθει ποιος είναι ο αρμόδιος  να εφαρμόσει το νόμο, καθώς προβλέπονται το πώς, το πότε, το πόσα ευρώ και με ποιο τρόπο μπαίνει η τάξη .
Ναι αλλά η τάξη στοιχίζει σε ψήφους.

Φτιάξτε σπίτι σας .....παραδοσιακό χαλβά Φαρσάλων

Ο παραδοσιακός χαλβάς Φαρσάλων από το στόμα των Φαρσαλιωτών . Αυτόν που συναντάμε εμείς οι υπόλοιποι σε κάθε πανηγύρι .Και μια που κάποιοι ανεγκέφαλοι κατάντησαν το πανηγύρι της Αλεξάνδρειας για τα ...πανηγύρια ,όπου αποκλείετε κανείς να βρει ούτε καν χαλβά Φαρσάλων, βρήκαμε μια συνταγή και σας την παρουσιάζουμε:
Συστατικά
1 / 2 φλιτζάνι σπορέλαιο
2 φλ . νισεστέ
3 φλ . ζάχαρη
4 φλ . νερό
1 φλ . αμύγδαλα αποφλοιωμένα ή αμύγδαλα φιλέ ελαφρά καβουρντισμένα
8 κ . σ . ζάχαρη
Οδηγίες
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά εκτός των 8 κ.σ. ζάχαρης και τα χτυπάμε καλά .
Παίρνουμε μία κατσαρόλα βαθειά και ανακατεύουμε τις 8 κ . ζάχαρης μέχρι να ροδίσει καλά σε δυνατό μάτι .
Ρίχνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία πηχτή κρέμα , χωρίς να ανησυχήσουμε όταν δούμε ότι η καραμέλα έχει κάνει σβόλους .
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μέτριο πυρέξ .
Ψήνουμε σε γκρίλ 15 λεπτά , μέχρι να δούμε ότι έπιασε μια κρούστα με φουσκαλίτσες .

{πηγή :ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ}

O δικός μας Δεκαπενταύγουστος .

Γράφει ο : Nίκος Μπρουσκέλης
 Δεκαπενταύγουστος, λοιπόν ! Η μεγάλη γιορτή της Παναγιάς και της πόλης της Αλεξάνδρειας όμως. Του πανηγυριού . Του δικού μας πανηγυριού !
Μ αυτό μεγαλώσαμε και μείς και γενιές πριν από μας. Με τα καλά του και τα στραβά του. Αλλά με τις αναμνήσεις ζωντανές στο μυαλό μας. Με τους πλανόδιους βιβλιοπώλες που κοιμόντουσαν στα φορτηγάκια τους την νύχτα, με τον γορίλα-γορίλα, με τον γύρο του θανάτου και τα συγκρουόμενα, με τους πλανόδιους να παίζουν τις κασέτες τους στη διαπασών, με τους δεκάδες μικροεμπόρους να γεμίζουν τον χώρο του αυλόγυρου της Εκκλησιάς της Παναγίας. Με το μαλλί της γριάς και τον χαλβά Φαρσάλων ως τους λουκουμάδες του Κώστα απέναντι από το ΚΤΕΛ. Ναι, με τα λεωφορεία να μην μπορούν να περάσουν από την κοσμοπλημμύρα !
Στην πορεία των χρόνων η αίγλη του πανηγυριού χάθηκε. Άλλαξαν οι καιροί, οι συνήθειες, ο τρόπος ζωής και σκέψης. Ήταν άλλωστε η εποχή της άπλας, όπως εύστοχα σημειώνει κι ένας φίλος. Γεμίσαμε ψεύτικο χρήμα, εξοχικά στην Λεπτοκαρυά, διακοπές σε κάθε γωνιά του πλανήτη και βέβαια τραπεζοκαθίσματα…
Η εποχή της βόλτας από τον πεζόδρομο ως του Μοραΐτη με τον πασατέμπο ήταν μπανάλ… Ο δημόσιος χώρος καταλήφθηκε. Ήταν must πλέον να κάτσεις στα μαγαζιά.
Το πανηγύρι μας τα επόμενα χρόνια, έφυγε από τον ιστορικό του χώρο, πήγε αλλού και το κέντρο ερήμωσε. Σήμερα κανείς δεν ξέρει αν γίνεται κιόλας…
Οι εποχές όμως άλλαξαν πάλι. Ήρθε η κρίση. Οι πολίτες άλλαξαν τις συνήθειες τους. Λόγω ανάγκης κι όχι λόγω επιλογής.
Και τώρα τι;
Το διατηρούμε το πανηγύρι ως έχει ; Το καταργούμε ; Ή το θέλουμε ξανά στον φυσικό του χώρο ;
Χρόνια πολλά σε όλους!

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Φορτώνουν στις πλάτες του λαού, τα χαράτσια των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και των ανεμογεννητριών

Τον περασμένο μήνα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατακόρυφα στο οικιακό τιμολόγιο το λεγόμενο «Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων» (ΕΤΜΕΑΡ) των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με το οποίο επιδοτούνται οι υψηλότατες εγγυημένες τιμές των εταιρειών που επενδύουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο σχετικός Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ τον περασμένο Μάη παρουσίαζε έλλειμμα ύψους 436,1 εκατ. ευρώ και η κάλυψή του αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης. Πρόκειται για το λογαριασμό εκείνο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ προκειμένου να αγοράζει σε ιδιαίτερα υψηλές και εγγυημένες τιμές το ρεύμα που παράγουν οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και οι ανεμογεννήτριες, τις οποίες σπέρνουν δεξιά και αριστερά οι κάθε λογής ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρήσεις, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και της αύξησης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Με άλλα λόγια, κυβέρνηση, ΔΕΗ και ΕΕ φορτώνουν στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών τα «εγγυημένα» κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας, τα οποία παράγουν με κόστος πολλαπλάσιο, απ' ό,τι η ΔΕΗ με το λιγνίτη. Το ίδιο τέλος επιβάλλεται και στους αγρότες και τα μικρά καταστήματα, ενώ στους μεγαλοβιομήχανους μειώνεται κατά 49%!!!!.

Τα χαράτσια δίνουν και παίρνουν στην Ελλάδα της ....ιδιωτικοποίησης

Μπορεί να διώξαμε με αίμα και θυσίες τον Τούρκο κατακτητή, και προς στιγμή να απαλλαχτήκαμε από τα χαράτσια του, αλλά κάποιοι σύγχρονοι, φρόντισαν από τη πίσω πόρτα να μας φέρουν άλλους για να μην νοιώθουμε κάποιο στερητικό σύνδρομο.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την ιδιωτικοποίηση των οδικών αξόνων, τα χαράτσια των διοδίων αυξήθηκαν ακόμη και πάνω από 500% για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, ενώ διαρκώς νέοι σταθμοί είσπραξης ξεφυτρώνουν σαν τα... μανιτάρια!
Υπεύθυνη γι' αυτό το πολλαπλό «ξεζούμισμά» μας είναι η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν παραχωρήσει σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι οι περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης», τύπου ΣΔΙΤ, που ψήφισαν από κοινού στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με τις συμβάσεις αυτές, οι κατασκευαστικοί όμιλοι, ενώ συμβάλλουν με 5 έως 8,5% στην κατασκευή των έργων, θα τα εκμεταλλεύονται για τουλάχιστον 30 χρόνια. Και η ελάχιστη όμως αυτή χρηματοδοτική τους συμβολή στα έργα είναι αμφισβητήσιμη, καθώς αυτή υπερκαλύπτεται από τις εισπράξεις των διοδίων -και μάλιστα αυξημένων- που τους παραδόθηκαν προκαταβολικά!
Στην ουσία, ο λαός πληρώνει και για την κατασκευή αλλά και για τη χρήση του δρόμου...

Στο σφυρί πλέον και η πρώτη και κύρια κατοικία

Το σχέδιο έναρξης της πλειστηριασμών, ακόμη και σε βάρος της πρώτης και κύριας κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών, μεθοδεύεται από τη συγκυβέρνηση, αρχής γενομένης από το Γενάρη του 2014.
Η «σταδιακή» εφαρμογή του μέτρου, καθώς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια», που προβάλλονται από κυβερνητικούς παράγοντες, δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα. Κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την προστασία και το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών, σε σύντομο διάστημα, θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, θα προκαλούσε νέες επισφάλειες στους τραπεζίτες.
Παράπλευρος στόχος είναι να βγάλουν στο σφυρί χιλιάδες κατοικίες σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές τιμές (που ισχύουν από το 2007) προκειμένου να τονωθεί η αγορά των ακινήτων και μέσω αυτής τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε χτες ότι σκοπός της άρσης της απαγόρευσης είναι να μην καταρρεύσει η αγορά ακινήτων και να υπάρχει στεγαστική πίστη. Με άλλα λόγια, από τη μια να τονωθεί η αγορά μέσω των πλειστηριασμών και από την άλλη να εισπράξουν οι τράπεζες μέρος από τις οφειλές για τα δάνεια.
Στον επικοινωνιακό χορό που έχει στηθεί μπαίνουν και τα ΜΜΕ, όπως, για παράδειγμα, τα «Νέα», που καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται αυστηροί κανόνες και εγγυήσεις ότι δεν θα καούν τα χλωρά από τα ξερά!». Οι «κανόνες προστασίας» που επεξεργάζεται από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης είναι πίσω ακόμη και από τις προβλεπόμενες υπάρχουσες διατάξεις δικαστικής προστασίας των οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών.
Λόγος γίνεται για τη θεσμοθέτηση «αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης», αλλά και για το «συνεργάσιμο δανειολήπτη». Πρόκειται για τεχνικές διαχείρισης και χρονικής επιμήκυνσης του δανεισμού των νοικοκυριών, από τις οποίες μακροχρόνια κερδισμένες θα είναι οι τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έχει δηλώσει ότι το θέμα «μελετάται με μεγάλη ευαισθησία» και ότι οι «άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν».
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, καθώς και ακινήτων που αποτελούν την πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ) στην επόμενη «αξιολόγηση», το Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα στεγαστικά δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο» (σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες) ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ, με τάση περαιτέρω διόγκωσης.

Κοψοχρονιά πουλήθηκε το γυμναστήριο του Γιωργάκη.

Πωλήθηκε τελικά την περασμένη εβδομάδα, έναντι 50.000 ευρώ, ο εξοπλισμός του περίφημου γυμναστηρίου της Ιπποκράτους στα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αγοραστής του εξοπλισμού είναι ένας επαγγελματίας του χώρου, ο οποίος ετοιμάζει γυμναστήριο στην Αθήνα. Οι προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί αγοραστής διήρκεσαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, δέκα ολόκληρους μήνες. 
Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ αρχικά είχε αποτιμήσει την αξία των 26 μηχανημάτων σε 120.690,82 ευρώ και είχε στείλει σχετικές επιστολές σε όλα τα γυμναστήρια με συνημμένη τη λίστα με τις τιμές των οργάνων, προκειμένου να βρεθεί αγοραστής. Ωστόσο, το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο. Τελικά, ο αγοραστής βρέθηκε και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις. Λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος και ελέω κρίσης, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι αναγκάστηκε να χαμηλώσει τον πήχη των οικονομικών του απαιτήσεων, και έτσι η συμφωνία έκλεισε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. 
Πηγή: real.gr

Εξώδικο εμπόρων στον ΟΑΕΕ

 Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΟΑΕΕ κατέθεσε στα γραφεία του οργανισμού στη Λαμία ο εμπορικός σύλλογος της πόλης.
Ο σύλλογος διαμαρτύρεται για τις επιστολές που έχουν παραλήπτες τους εμπόρους, μέσα από τις οποίες καλούνται να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, καθώς –όπως αναφέρεται στις εν λόγω επιστολές- σε διαφορετική περίπτωση αυτές θα αποσταλούν στην εφορία.

Πηγή: lamiastar.gr

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Μπήκε και η «ταφόπλακα» στο σκουπιδοεργοστάσιο.

Με όλα τα γράμματα κεφαλαία η τελευταία ανακοίνωση του Γιώργου Ουρσουζίδη, σχετικά με  το «μέτωπο» που για χρόνια τυράννησε τους Ημαθιώτες .
Υστερόγραφο της ΑΛΗΘΕΙΑΣ: Αν κάποτε οι λαοί αντιληφθούν τη δύναμη τους και φτύσουν δυνατά ,τότε θα πνίξουν όλους τους δυνάστες τους.
Διευκρίνηση: με κλικ στα κόκκινα γράμματα μπορείτε να δειτε όλο το Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α, από το 11o  ΠΡΑΚΤΙΚΟ Έκτακτης Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ο.Τ.Α. Νομού Ημαθίας

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός!

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα τρομοκρατικά σημειώματα του ΟΑΕΕ προς τους ασφαλισμένους:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τον αισχρό εκβιασμό της κυβέρνησης που στέλνει σημειώματα σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους για εξόφληση ή ρύθμιση καθυστερημένων οφειλών στον ΟΑΕΕ εντός 10 ημερών, απειλώντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Πρόκειται για τους μισούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Είναι αυτοί, που η κυβερνητική πολιτική καταδίκασε να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σήμερα, απειλεί να βγάλει στο σφυρί κάθε περιουσιακό τους στοιχείο.
Αποτελεί θράσος η κυβέρνηση να εγκαλεί τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ότι έχουν ευθύνη για την ομαλή καταβολή των συντάξεων, για τη συνέχιση της λειτουργίας του ταμείου, όταν η δική της πολιτική, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, εκμηδένισε τα αποθεματικά των Ταμείων, τσακίζει και εξοντώνει τους μικρούς επαγγελματίες για να διευρύνει την κυριαρχία των μονοπωλίων.
Οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αντιπαλέψουν την πολιτική αυτή που τους θυσιάζει στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των συμφερόντων των μονοπωλίων.
Το ΚΚΕ τούς καλεί να οργανωθούν και να παλέψουν, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να τα μετατρέψουν σε εστίες αντίστασης απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζεται. Να συμβάλουν στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος.
Κανένας αυτοαπασχολούμενος μόνος του απέναντι στα βάρβαρα αυτά μέτρα.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Αμεσο σφράγισμα όλων των βιβλιαρίων ασθενείας χωρίς προϋποθέσεις.
Καμιά μείωση στις συντάξεις. Αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ικανής να αναπληρώσει τα αποθεματικά που ληστεύτηκαν.

Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός για χρέη στον ΟΑΕΕ».

Καταργούνται οι περιβαλλοντικές μελέτες: Η προστασία του περιβάλλοντος εναπόκειται στον κάθε....... «επενδυτή»!

Τη σταδιακή κατάργηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων μεθοδεύει η κυβέρνηση, για να απαλλάξει τους μεγαλοεπιχειρηματίες «επενδυτές» από κόστος και καθυστερήσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση της δημόσιας υγείας. Ο προγραμματισμός του αρμόδιου υπουργείου είναι ως το Σεπτέμβρη να έχουν υπογραφεί όλες οι σχετικές αποφάσεις, κατ' εφαρμογήν του νόμου 4014/2011, με τον οποίο καταργείται η υποχρέωση για εκπόνηση και υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έκδοσης περιβαλλοντικών όρων σε έργα κατηγορίας Β'. Ηδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο υπουργός Γ. Μανιάτης έχει υπογράψει αρκετές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες απαλλάσσονται από την υποχρέωση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κτιριακές εγκαταστάσεις ως 20.000 τ.μ., εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα καταστημάτων, υπεραγορές, πολυκαταστήματα ως 5.000 τ.μ., μουσεία, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου όπως κρεαταγορές, ιχθυαγορές, λαχαναγορές ως 10.000 τ.μ., γήπεδα, κτηνοτροφικές μονάδες (όπως εκτροφής κοτόπουλων, κουνελιών, αιγοπροβάτων), πρατήρια καυσίμων κλπ. Η απαλλαγή από τις περιβαλλοντικές μελέτες αφορά ακόμα και στα μικρά λιμενικά έργα, δηλαδή σε προβλήτες, ράμπες ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, έργα ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής, πλωτά φράγματα προστασίας ακτών από ρύπανση και τεχνητούς υφάλους στον πυθμένα της θάλασσας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τέτοιου είδους έργα έχουν μόνο τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Γι' αυτό, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία, το υπουργείο προχωρεί στην κατάργηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αντικατάστασή τους από μια αίτηση και ένα έντυπο με τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ένα είδος υπεύθυνης δήλωσης!) το οποίο θα συμπληρώνει ο φορέας του έργου, ο οποίος θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την τήρηση των δεσμεύσεων αυτών. Με άλλα λόγια, σταματάει ακόμα και ο πλέον υποτυπώδης έλεγχος από το κράτος και η προστασία του περιβάλλοντος εναπόκειται πλέον στον κάθε καπιταλιστή....