Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Οι σκλάβοι του Μουντιάλ του 2022

Εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας, περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι είναι πιθανό να πεθάνουν πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, εκτιμά η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ΙΤUC).
Αυτό προκύπτει από στοιχεία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ που θα φιλοξενήσει το Εμιράτο.
 Η έκθεση αποκαλεί το Κατάρ μια χώρα με "πρόσοψη κυβέρνησης" και αναφέρει ότι εξαθλιωμένοι μετανάστες εργάτες από το εξωτερικό ζουν σε άθλιες συνθήκες και εξαρτώνται από τους εργοδότες τους, οι οποίοι ελέγχουν τις κάρτες ταυτότητας τους και τις βίζα τους. Η εργασία στην "απίστευτη ζέστη" έξι ημέρες την εβδομάδα οδηγεί στην πρωτοφανή αύξηση των θανάτων των μεταναστών.
"Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν ζώα, όπως τα άλογα που ζουν σε ένα στάβλο. Μία εξουσία από μεσίτες στο Κατάρ  έχουν επιλέξει να χτίσουν μία σύγχρονη οικονομία στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων, υποδουλώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους" τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η ITUC ζητάει από το Κατάρ να καταργήσει το σύστημα Kafala, μια μορφή χορηγίας που "δένει" τον ξένο εργαζόμενο μετανάστη με τον εργοδότη της χώρας υποδοχής . Είναι κοινό για τα αφεντικά να κατάσχουν τα διαβατήρια ή να αρνούνται να εκδώσουν τα δελτία ταυτότητας για να κρατήσουν τους εργαζόμενους σε αιχμαλωσία , σύμφωνα με την έκθεση. Η ομοσπονδία καλεί επίσης το Κατάρ να θεσπίσει νόμους που θα εγγυώνται τα προς το ζην και τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων.

Πηγή:ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: