Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Εφάπαξ, μέσα στο Μάη, η προεκλογική εξαγορά συνειδήσεων

Η συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και την ΤΡΟΙΚΑ (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) ,ήταν το αποτέλεσμα τηςς αξιολόγησης του «προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».
Επισφραγίσθηκαν έτσι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Το νέο επικαιροποιημένο «μνημόνιο συνεργασίας» προβλέπει 6μηνη μεταβατική περίοδο πριν δρομολογηθούν τα επόμενα μέτρα, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Οι νέες αντιλαϊκές διατάξεις θα κατατεθούν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες, με τη μορφή «εφαρμοστικού νόμου», στη βάση του οποίου θα κυρωθεί η συμφωνία για την εκταμίευση των δόσεων.
Η μεγάλη πρόκληση είναι η διαχείρηση των πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από την αφαίμαξη του λαού και αναδιανέμονται προς όφελος του κεφαλαίου, ενώ ελάχιστα ψίχουλα θα κατευθυνθούν σε πολιτικές διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας.
-- 1 δισ. ευρώ (πέρα από τα προβλεπόμενα) θα διατεθούν για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.
-- 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε επιχειρηματίες, σε μια κίνηση τόνωση της «ρευστότητας».
-- Μόλις στα 350 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το κονδύλι για την κάλυψη των απωλειών που επιφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εργοδοτών.

-- Τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως ένστολους και δικαστικούς, και ελάχιστα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, θα δοθούν εφάπαξ, μέσα στο Μάη, πριν από τις εκλογές..... .

Δεν υπάρχουν σχόλια: