Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Λαιμητόμος για τους εργαζόμενους η συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την ΤΡΟΙΚΑ

Το νέο πακέτο για τα εργασιακά περιλαμβάνει νέα μείωση κατά 3,9% των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών (2,9% από την 1η Ιούλη και ακόμα 1% ως το 2016), ενώ για να χρυσώσουν το χάπι αφαιρείται και 1 μονάδα από τις εισφορές των εργαζομένων, σταγόνα στο ωκεανό των περικοπών των τελευταίων χρόνων στους μισθούς.
Σε ετήσια βάση οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κερδίζουν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, που θα λείπει από τα ταμεία του ΙΚΑ, σε συνάρτηση με τη μείωση των εσόδων του (εισφοροδιαφυγή, αύξηση ανεργίας, χαμηλοί μισθοί) και τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, θα το οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία. Στη βάση αυτή, κυβέρνηση και τρόικα θα ανοίξουν το δρόμο για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και περικοπές στις ήδη ισχνές συντάξεις.
Παράλληλα, επειδή οι απαλλαγές προς τους εργοδότες θα προέλθουν κυρίως από τις εισφορές προς τον ΟΑΕΔ, όπως και στην περίπτωση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που δίνει μέχρι τώρα ο Οργανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να καταργηθεί το οικογενειακό επίδομα που λαμβάνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όταν αυτό δεν προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους. Εξίσου στο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα μητρότητας του ΟΑΕΔ, δηλαδή η 6μηνη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας, μέσω των οποίων καλύπτονταν η διαφορά του εργατικού μισθού από το επίδομα που έδινε το ΙΚΑ για το διάστημα αυτό.
Οσον αφορά τις τριετίες, η μείωσή τους, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε το 2012, θα επιβληθεί τώρα με πρόσχημα τη μακροχρόνια ανεργία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα επιβάλλει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα.

Για τις ομαδικές απολύσεις και την πλήρη απελευθέρωσή τους, προς το παρόν παραμένει το καθεστώς που διαμορφώθηκε με την τελευταία παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Το καθεστώς αυτό, ωστόσο, και η κατάργηση της άδειας του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για ομαδικές απολύσεις θα επανεξεταστεί μετά από ένα εξάμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: