Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

51 χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση στον Γρηγόρη Λαμπράκη

Πέρασαν 51 ολόκληρα χρόνια, από την ημέρα (στις 22/5/1963),που χτυπήθηκε θανάσιμα στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς ο συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ βουλευτής, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Γρηγόρης Λαμπράκης.
Εχασε τη μάχη για τη ζωή πέντε μέρες μετά, στις 27 Μάη, στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», όπου μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση μετά από τη δολοφονική επίθεση.

Ο Γρ. Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3/4/1912 στην Κερασίτσα της Τεγέας. Το 1934 μετακόμισε στην Αθήνα για να γραφτεί στην Ιατρική Σχολή και την ίδια χρονιά έκανε τα πρώτα βήματά του στον αθλητισμό. Στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων κέρδισε 12 χρυσά μετάλλια σε βαλκανικούς αγώνες στο άλμα εις μήκος και στις αποστάσεις 100 και 200 μέτρων. Το 1940 πήρε το πτυχίο του. Το 1943 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ενωσης Ελλήνων Αθλητών, η οποία διοργάνωσε στη συνέχεια αγώνες για την ενίσχυση των λαϊκών συσσιτίων. Επειτα από τον πόλεμο εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανακηρύχτηκε σε υφηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: