Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Θέλουν να αναστείλουν τη λειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Ορεστιάδα και Σέρρες

Αποκάλυψε σε επίσκεψή του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας

Την πρόθεσή της να αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων της σε  Ορεστιάδα  και  Σέρρες, ανακοίνωσε την Πέμπτη 3 Ιούλη στους εργαζόμενους η Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η οριστική απόφαση αναμένεται στη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας την επόμενη βδομάδα. Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι, καθώς βλέπουν να πραγματοποιείται ένα ακόμη βήμα προς τη συρρίκνωση και το οριστικό κλείσιμο των εργοστασίων.
Να απαντήσουν δυναμικά, σε συντονισμό με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, όπου περιόδευσε την Πέμπτη 3 Ιούλη, ο Σ. Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με στελέχη της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το κλείσιμο των εργοστασίων έρχεται ως συνέπεια των εξευτελιστικών τιμών που έδωσε για άλλη μια χρονιά στους αγρότες η ΕΒΖ, με αποτέλεσμα να μην καλλιεργηθούν πολλά στρέμματα. Συνολικά, φέτος καλλιεργήθηκαν 78.000 στρέμματα τεύτλων, από τα 428.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν το 2005.
Οι εξελίξεις στην ΕΒΖ συνδέονται όμως και συνολικότερα με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας.
Θυμίζουμε ότι, με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ που συνδιαμόρφωσαν και υλοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η Ελλάδα εκχώρησε σχεδόν το 50% της εθνικής ποσόστωσης σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα σήμερα η ποσόστωση να είναι 158.000 τόνοι, από 300.000 που ήταν πριν και αντιστοιχούσε στις ανάγκες της χώρας. Από αυτήν την ποσόστωση, στην Ελλάδα παράγονται μόνο οι 40.000 τόνοι από 3.000 τευτλοπαραγωγούς, και οι άλλες 120.000 τόνοι που υπολείπονται, στο μεγαλύτερο μέρος παράγονται φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ σε ευρωπαϊκά εργοστάσια, ή εισάγονται από τις θυγατρικές της στη Σερβία.
Ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι η χώρα μας με άλλη πολιτική θα μπορούσε να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια, να έχει αυτάρκεια σε ζάχαρη, και να μην έχει κλείσει κανένα εργοστάσιό της.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν το κλείσιμο των εργοστασίων. Να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες, θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, καλύτερο εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών, υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας, και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: