Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Την «απόγνωση» βιώνουν οι αγρότες της περιοχής μας μετά την απαγόρευση εισαγωγών στη Ρωσία

Από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας ανακοινώθηκαν τα εξής:
 "Η λέξη «απόγνωση» δεν αποδίδει πλέον ούτε στο ελάχιστο την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής μας μετά το κλείσιμο της κύριας αγοράς απορρόφησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια.
Με την ανακοίνωση της απαγόρευσης εισαγωγών στη Ρωσία σε αντίποινα για την εφαρμοζόμενη πολιτική του εμπάργκο από μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ, εξανεμίζονται και οι όποιες ελπίδες για κάλυψη των φετινών απωλειών, από τις ζημιές των ακραίων καιρικών φαινομένων (χαλάζι, βροχοπτώσεις κλπ) και το μέχρι σήμερα «ξεπούλημα» της παραγωγής με τις απαράδεκτα χαμηλές, εξευτελιστικές τιμές που δίνουν μεγαλέμποροι και εξαγωγείς στους αγρότες.
Η απλήρωτη σε μεγάλο ποσοστό παραγωγή των προηγούμενων ετών, από τους μεγαλέμπορους, οι χαμηλές τιμές παραγωγού, αφού πήραν κοψοχρονιά και την φετινή παραγωγή ροδακίνων, νεκταρινιών και άλλων φρούτων και λαχανικών, ο αντιασφαλιστικός και φοροεισπρακτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που εισπράττει υψηλά ασφάλιστρα από την αγροτιά, χωρίς να αποζημιώνει ουσιαστικά τις καταστροφές από τις θεομηνίες, συμπληρώνουν την δραματική κατάσταση που βρίσκονται οι αγροτοπαραγωγοί με το σταμάτημα των εξαγωγών, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα.
Το πρόβλημα των αγροτών είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων της περιοχής. Υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν μεροκάματα σε όλους του εποχικούς εργαζόμενους. Αν προσθέσουμε τις μειώσεις μισθών, τα απανωτά χαράτσια, το κουτσουρεμένο ταμείο ανεργίας (για όποιον είναι «τυχερός») τότε καταλαβαίνουμε ότι έρχεται «μαύρος» χειμώνας για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Τώρα να υψωθεί τοίχος αντίστασης που θα πιέσει και θα διεκδικήσει:
Η ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της Ε.Ε., προστατεύοντας επιτέλους την αγροτιά, την αγροτική παραγωγή.
Να παρθούν μέτρα απορρόφησης της ροδακινοπαραγωγής, που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει το πιο οξυμένο πρόβλημα διάθεσης και με κρατική παρέμβαση, αποζημιώνοντας τους αγρότες, να διατεθούν σε κατασκηνώσεις, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατό, ιδρύματα κ.α.
Να διασφαλιστεί η παραγωγή των αγροτών με ελάχιστες εγγυημένες τιμές, σε συνάρτηση με μείωση του κόστους παραγωγής σε αγροεφόδια, φάρμακα, πετρέλαιο κίνησης κλπ.
Να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια οι πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, με τιμές που να διασφαλίζουν την επιβίωσή τους και να λειτουργήσει το αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: