Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Οι κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια σας

Η καλή υγεία των δοντιών και του στόματος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας υγείας για τον άνθρωπο. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που συνδέονται με την κακή στοματική υγιεινή και γι' αυτό είναι σώφρον να ξέρουμε ποιες είναι εκείνες οι συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια μας, για να τις περιορίσουμε και -ιδανικά- να μην τις επαναλάβουμε.
1. Αναψυκτικά
Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια. Στα γλυκίσματα όλοι γνωρίζουν ότι η περιεκτικότητα ζάχαρης είναι υψηλή. Πολλοί, ωστόσο, αγνοούν ότι εξίσου υψηλή είναι και στα αναψυκτικά. Υπολογίζεται ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 8-11 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη. Τα αναψυκτικά περιέχουν επίσης φωσφορικό και κιτρικό οξύ, τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη, αλλά είναι πιθανό να είναι ακόμα πιο όξινα εξαιτίας των πρόσθετων τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.
2. Αμυλούχες τροφές (πχ πατατάκια και τηγανητές πατάτες)
Τα βακτήρια στην πλάκα των δοντιών διασπώνται από το οξύ που περιέχεται στο άμυλο. Αυτό το οξύ μπορεί, μάλιστα, να συνεχίσει να "επιτίθεται" στα δόντια ακόμα και 20 λεπτά μετά την κατανάλωση της τροφής ή ακόμα περισσότερο αν η τροφή έχει κολλήσει ανάμεσα στα δόντια σας. Είναι σώφρον να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας μετά από γεύμα με τέτοιες τροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: