Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Επιτρέπονται κατ' εξαίρεση οι δαπάνες των δήμων, για παρεμβάσεις σε παιδικές χαρές

Να γίνουν παρεμβάσεις σε όλες τις παιδικές χαρές της χώρας προκειμένου να προμηθευτούν το ειδικό σήμα πιστοποίησης μέχρι και το τέλος του Ιούνη, ζητά με κατεπείγον έγγραφό του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης προς τους δήμους και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», τα δημοτικά συμβούλια, ένα μήνα πριν από τις εκλογές και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από την (τυχόν) νέα δημοτική αρχή, αποφασίζουν μόνο για θέματα που αφορούν έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.

Με το κατεπείγον έγγραφο εξαιρούνται τα συγκεκριμένα έργα, καθώς όπως αναφέρει: «Δεδομένου, δε, ότι οι παρεμβάσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες, αφού άπτονται της ασφάλειας των παιδιών χρηστών των παιδικών χαρών, το οικεία δημοτικά συμβούλια μπορούν να αποφασίζουν για την πραγματοποίηση δαπανών κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθρο 65, παρ. 5 του ν. 3852/2010, καθώς προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση υπερτερεί το δημόσιο συμφέρον».

ΠΟΤΑΜΙΑ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΤΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

Γράφει ο :Αυγουστίνος Ζενάκος
......Η αντικειμενική συνθήκη είναι ότι, μπροστά στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η απάντηση στο «όλοι οι πολιτικοί ίδιοι είναι» γίνεται: τα κυρίαρχα ΜΜΕ στο ευρωκοινοβούλιο, το εφοπλιστικό κεφάλαιο –και ο οπαδικός όχλος– στις δημοτικές αρχές. Έτσι αντιμετωπίζονται η αντίφαση και η ανεπάρκεια για τις οποίες μιλήσαμε: Το εφοπλιστικό κεφάλαιο μπορεί να ξαναπροσφέρει αναβάθμιση, δεν δεσμεύεται από την επιταγή της συμμόρφωσης, στο κάτω κάτω έχει αυτό που χρειάζεται, λεφτά· και τα ΜΜΕ μπορούν να απαλλαγούν από την ανάγκη να διασώσουν το πολιτικό προσωπικό, επινοώντας νέα, «άφθαρτα», πρόσωπα, που «αντλούν ιδέες και από τον φιλελευθερισμό και από την Αριστερά».
Το ποτάμι και το λιμάνι είναι ορόσημα στην ίδια πορεία προς τη μεταδημοκρατία. Το εθνικό κοινοβούλιο είναι θέμα χρόνου. Και το χειρότερο είναι πως το πλήθος θα ζητωκραυγάζει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας θα συνεδριάσει την Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014 .

Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στις 02-06-2014 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για συζήτηση και λήψη απόφασης υπάρχουν τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Εκλογή υδρονομέων άρδευσης έτους 2014 και καθορισμός της αμοιβής τους
2. 7η Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014
3. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής φυσικού εδάφους για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ»
4. Ανακοίνωση ορισμού επιτροπής για την παραλαβή και τον έλεγχο της ποιότητας των υλικών του έργου«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ»
5. Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου με τίτλο «Ασφαλτοστρώσεις οδών στο Δήμο Αλεξάνδρειας» (ΑΜ 141/2010-ΤΥΔΚ).
6. Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου με τίτλο «Διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις οδών στις περιοχές επέκτασης Αμπελότοποι και Β. Τμήμα Αγ. Γεωργίου» (ΑΜ 75/2010-ΤΥΔΚ).
7. Έγκριση ή μη της αριθ.43/2014 απόφασης του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμια «Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας» με τίτλο «Λήψη απόφασης για 9η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014 του Ν.Π.Δ.Δ. ¨Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας¨»
8. Λήψη απόφασης για χρηματική επιχορήγηση ή μη του «Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βρυσακίου Ν.Ημαθίας» προς ενίσχυση πολιτιστικής δραστηριότητας .
9. Λήψη απόφασης για χρηματική επιχορήγηση ή μη του «Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου – Λιανοβεργίου Ημαθίας – Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» προς ενίσχυση πολιτιστικής δραστηριότητας.
10. Λήψη απόφασης για χρηματική επιχορήγηση ή μη του «Κέντρου Έρευνας Ρουμλουκιώτικης Λαογραφίας και Παράδοσης (Κ.Ε.Ρ.ΛΑ.Π.) Αγκαθιάς Ημαθίας» προς ενίσχυση πολιτιστικής δραστηριότητας.

Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της ή τα δαγκώνει στο ...λαιμό!

Πηγαίνοντας το πρωί για να ψηφίσω στο 3ο δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας που είναι εκλογικό κέντρο συνάντησα πάλι την κακή Ελλάδα. Είδα παλέτες γεμάτες από βιβλία σε ένα χώρο όπου υπάρχουν παιδιά. Ρώτησα λοιπόν κάποιους εκεί που περιμέναμε μαζί για να ψηφίσουμε, και μου απάντησαν σαν να ήταν κάτι φυσιολογικό. Ξέρεις μου είπαν, εδώ, σε αυτό το σχολείο μαζεύονται κάθε χρόνο τα βιβλία για να μοιραστούν σε όλα τα σχολεία του δήμου μας. Αναρωτήθηκα λοιπόν, δεν υπάρχει ένας χώρος που να μπορούν να πάνε αυτές οι παλέτες ώστε να μην κινδυνεύουν παιδιά.
Και εκεί μου ήρθε στο μυαλό η κακή Ελλάδα, που δεν σκέπτεται ούτε το μέλλον, τα δικά της τα μικρά παιδιά της..........................

Ένας σκεπτόμενος πολίτης  

ΚΜΣΤ Πόλεμος και ναζισμός με εικαστικό βλέμμα

Το «θηριοτροφείο» της βερολινέζικης καθημερινότητας του Μεσοπολέμου, άνθρωποι σε σύγχυση και απόγνωση και μια κοινωνία σε παρακμή είναι οι άξονες της νέας έκθεσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών που φέρει τον τίτλο «Σολομών Νικρίτιν - Τζορτζ Γκρος. Πολιτικός Τρόμος και Κοινωνική Παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Σχέδια και Χαρακτικά».
Ο Σολομών Νικρίτιν / Solomon Nikritin (Τσέρνιγκοφ Ουκρανίας,1898-Μόσχα, 1965) ήταν ένας εβραϊκής καταγωγής πολυσχιδής δημιουργός που δεν είχε περιοριστεί μόνο στη ζωγραφική. Στο αρχείο του διασώζεται ένας μεγάλος αριθμός φιλοσοφικών δοκιμίων, θεατρικών έργων και κινηματογραφικών σεναρίων, ενώ είχε αναπτύξει μια πρωτότυπη εικαστική θεωρία, την οποία ονόμαζε «προβολισμό» σχετικά με τη σύνδεση της ζωγραφικής με το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Αφού έζησε τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου το 1919-1920, δημιούργησε μια σειρά από σχέδια που τα ονόμασε «Πόλεμος» και στα οποία καταγράφονται σκηνές ωμής βίας.
Ο Τζορτζ Γκρος / George Grosz (Βερολίνο, 1893-1959) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σατιρικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και φανατικός πολέμιος του ναζιστικού καθεστώτος. Συνιδρυτής της ομάδας Ντανταϊστών του Βερολίνου, δημιούργησε εκατοντάδες σχέδια που αποτύπωναν τις ατέλειες και τις ανισότητες της γερμανικής κοινωνίας κατά τη δεκαετία του 1920, κάποια από τα οποία δημοσιεύονταν σε λαϊκά φωτολιθογραφικά άλμπουμ. Στην έκθεση παρουσιάζεται το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό από αυτά, με τίτλο «Ecce Homo» («Ιδού ο Άνθρωπος»), του 1923.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 4/6 στις 8.30μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 13/9. 

Επιτέλους!. ΔΩΡΕΑΝ οι ανασφάλιστοι στα νοσοκομεία από τον Ιούνιο

Ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας για τους 1,9 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες, με δυνατότητα δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης και στη συνέχεια και φαρμακευτικής κάλυψης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνάντησή τους με τους διοικητές των νοσοκομείων. 
Η ρύθμιση θα αφορά μόνο τα τακτικά και χρόνια περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία, καθώς τα έκτακτα ήδη αντιμετωπίζονται. Οι ανασφάλιστοι, έχοντας λάβει παραπεμπτικό του ΠΕΔΥ (η πρόσβαση στα ιατρεία είναι δωρεάν), θα απευθύνονται στις τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν στα νοσοκομεία, οι οποίες και θα εγκρίνουν τη νοσηλεία.
Στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο, θα του παρέχονται όλες οι υπηρεσίες και το κόστος θα το αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Αύριο μάλιστα αναμένεται να υπογραφεί και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας επαναλειτουργεί απο 10 Ιουνίου .

Από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλεξάνδρειας (Κ.Ε.Δ.Α) ανακοινώνεται ότι το δημοτικό κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την Τρίτη 10 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτό όλες τις μέρες της εβδομάδας, πλην των επισήμων εθνικών εορτών και αργιών καθώς και των τοπικών αργιών. Ειδικότερα, τις καθημερινές (Δευτέρα έως και Παρασκευή) το κολυμβητήριο θα είναι ανοιχτό από τις 8.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ
Οι εγγραφές στο δημοτικό κολυμβητήριο ξεκινούν την Τετάρτη 28 Μαΐου. Στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι δημότες, ενώ απαραίτητο δικαιολογητικό είναι η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης, από καρδιολόγο ή παθολόγο ή παιδίατρο (αν πρόκειται για παιδί), στην οποία να πιστοποιείται η υγεία και η ικανότητα για άθληση, καθώς και ότι δεν υφίσταται δερματολογικό νόσημα. 

Για πληροφορίες και εγγραφές στο δημοτικό κολυμβητήριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Επιχείρησης (οδός Βεροίας, δημοτικό κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας), στο τηλ. 23330-25390 από 8.00-14.00, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. 

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ισχνή Μειοψηφία είναι πλέον ο ορυμαγδός ΝΔ+ΠΑΣΟΚ

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε παρουσιάζεται με σαφήνεια τόσο η σημερινή θέση όσο και η εκλογική πορεία των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ) που κυβέρνησαν στον τόπο μας τα προηγούμενα σαράντα χρόνια (1974-2014).

Απομένει τώρα μόνον η ληξιαρχική πράξη επιβεβαίωσης του τέλους τους

Ξανά βλάβη στο κεντρικό αγωγό ύδρευσης από τις πηγές Βερμίου.


Από τη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας γίνεται γνωστό ότι: Έπειτα από σχετική ενημέρωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξάνδρειας και μετά από βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης του Συνδέσμου Αλεξάνδρειας, θα γίνει διακοπή υδροδότησης, σήμερα Τετάρτη 28-05-2014 την ώρα 22:00 (10 το βράδυ), λόγω εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της βλάβης στον αγωγό.  
Αποτέλεσμα της βλάβης αυτής θα είναι η πλήρης διακοπή του νερού στις τοπικές κοινότητες Κουλούρα και Μετόχι του Δήμου Βέροιας (οι οποίες υδρεύονται από τον παραπάνω αγωγό), από αργά το βράδυ (10μμ) της Τετάρτης 28-05-2014 έως και το μεσημέρι της Πέμπτης 29-05-2014. Προβλήματα υδροδότησης ενδέχεται να υπάρξουν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και στις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας  Αγία Βαρβάρα και Ασώματα.  
Παρακαλούνται οι κάτοικοι των παραπάνω τοπικών κοινοτήτων, να φροντίσουν για την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΥΑΒ ζητεί την κατανόηση των καταναλωτών-πελατών της  για την αναστάτωση που θα υποστούν, αν και δεν ευθύνεται η ίδια γι’ αυτήν.

Πηγή: ΛΑΙΚΟΥΡΑ

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις

Ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη, οι πανελλαδικές εξετάσεις, με τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (ομάδας Β') να διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας. Την Παρασκευή 30 Μάη, οι εξετάσεις συνεχίζονται με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία Γενικής Παιδείας. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων στα υποχρεωτικά μαθήματα, την Πέμπτη, 12 Ιούνη, θα δοθεί το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής, ενώ από το Σάββατο, 21 Ιούνη, θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Από την Παρασκευή, 13 Ιούνη, θα ξεκινήσουν οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τη Γ΄ τάξη των Γενικών Λυκείων και από την Παρασκευή 20 Ιούνη θα ξεκινήσουν οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ σε επίπεδο σχολικής μονάδας.Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας οι εισακτέοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα είναι συνολικά 70.305. Αναλυτικά, οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα διαγωνιστούν για 46.735 θέσεις στα Πανεπιστήμια και 23.570 θέσεις σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) και Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΑΣΤΕ).Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών μετά τις 15 Ιούνη θα κληθούν να προσέλθουν στα Λύκειά τους, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Θα υπάρξει το επόμενο διάστημα σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο για τις προθεσμίες κατάθεσης των μηχανογραφικών, που υπολογίζεται να φτάνουν μέχρι τις αρχές Ιούλη.Επίσης, από αύριο Πέμπτη ξεκινούν και οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ομάδα Α') επίσης με Νεοελληνική Γλώσσα.Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έκρινε... αναγκαίο να ανακοινώσει χτες ότι τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων από σήμερα, εκτός από την ιστοσελίδα του υπουργείου θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες της ΝΕΡΙΤ, του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, δηλαδή των ιδιοκτητών φροντιστηρίων (!).

Αντισυνταγματική η αυτόφωρη σύλληψη, οφειλέτη για ποσό άνω των 5.000 ευρώ

Αντισυνταγματική έκρινε την αυτόφωρη σύλληψη και άμεση παραπομπή στο δικαστήριο οφειλέτη ποσού άνω των 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, θέτοντας έτσι υπό αίρεση το σχετικό νόμο 3493/2011,με βάσει τον οποίο πλειάδα οφειλετών του Δημοσίου είχε οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια στο Αυτόφωρο. Η υπόθεση αφορά επιχειρηματία από την Κατερίνη, για τον οποίο το Δικαστήριο, κατά την εξέταση της υπόθεσής του, έκρινε ότι οποιαδήποτε νομοθετική απόπειρα διεύρυνσης της έννοιας του αυτόφωρου εγκλήματος, συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και προσβάλλει το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Έντονος προβληματισμός για “γενικότερη διέγερση” στην περιοχή,από τα 6,3 Ρίχτερ

Τον έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 (6.9 σύμφωνα με αμερικανικό κέντρο), βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12.25 το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.
 Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης σε απόσταση 210 χιλιομέτρων ανατολικά, νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο εντοπίζεται στην τάφρο του βορείου Αιγαίου, στη δυτική απόληξη του ρήγματος της Ανατολίας. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους του γεωφυσικού εργαστηρίου του ΑΠΘ η συγκεκριμένη περιοχή “είναι ιδιαίτερα υψηλής σεισμικότητας και έχουν καταγραφεί φαινόμενα του ίδιου μεγέθους”, όπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδύλης. Συγκεκριμένα τη διετία 1982-1983 καταγράφηκαν δύο εξίσου ισχυροί σεισμοί της τάξης των 6,8 και 7 Ρίχτερ αντίστοιχα στην ίδια περιοχή.
Ο προβληματισμός των επιστημόνων αφορά τόσο τη συγκεκριμένη δόνηση όσο και την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, καθώς από το πρώτο 24ωρο καταγράφηκαν δεκάδες μετασεισμοί της τάξης των 3 έως 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως και άλλες δονήσεις διασκορπισμένες από τον κόλπο του Αγίου Όρους μέχρι τον κόλπο της Σάρου, από την πλευρά της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους επιστήμονες να συμπεράνουν πως υπάρχει “γενικότερη διέγερση” στην περιοχή,

Όσοι διαβάζουν πολλά λογοτεχνικά βιβλία αποκτούν πρόσθετες ικανότητες ...

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, κάποιος που διαβάζει πολύ λογοτεχνικά βιβλία αποκτά την ικανότητα να «διαβάζει» σε μεγάλο βαθμό, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.
Η έρευνα έγινε ως εξής: Επιστήμονες από το The New School for Social Research της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας δρ Emanuele Castano, έδωσαν σε ένα πλήθος εθελοντών να διαβάσουν αποσπάσματα από βιβλία υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κοιτάξουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα μάτια ηθοποιών και να αποφασίσουν ποιο συναίσθημα εξέφραζαν.
Εκείνοι οι εθελοντές που είχαν διαβάσει περισσότερα αποσπάσματα, ή που είχαν διαβάσει γενικά περισσότερα βιβλία μπόρεσαν κατά μέσο όρο να ανακαλύψουν και καλύτερα τα συναισθήματα που εξέφραζαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μόνο κοιτάζοντας τα μάτια.
Ο ερευνητής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο York του Τορόντο, καθηγητής Raymond Mar αναφέρθηκε στην έρευνα και τόνισε: «Νομίζω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Αποδεικνύει ότι αυτά που διαβάζουμε επηρεάζουν τις κοινωνικές μας ικανότητες και την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τι σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι» .
Ενώ ο επικεφαλής της έρευνας εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό: «Η λογοτεχνική μυθοπλασία, εστιάζει στην ψυχολογία και τον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες όμως είναι κάπως ελλιπείς.
Οι αναγνώστες πρέπει να εστιάζουν στις πράξεις τους και να συμπεραίνουν τι είναι αυτό που σκέφτονται ή αισθάνονται. Αυτό ακριβώς κάνουμε και όταν προσπαθούμε να μαντέψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων και να “διαβάσουμε” το μυαλό τους στην καθημερινότητά μας» λέει ο καθηγητής Castano.

.πηγή: invitromagazine.gr

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Μην περιμένεις την .... ανατροπή!

   
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα πάνω από τη ΝΔ επιτεύχθηκε, έστω και αν δεν επιτεύχθηκε με βάση τους όρους που είχε θέσει στις αρχές της προεκλογικής μάχης.
  Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτή η αλλαγή στο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων θα σηματοδοτήσει την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
  Η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές όμως δεν σηματοδοτεί ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. ανεξάρτητα εάν μπορεί να προκληθούν βουλευτικές εκλογές ή όχι. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη δράση του, προκύπτει απ' το γεγονός ότι η διαχειριστική πολιτική, οι στόχοι υπεράσπισης της «υγιούς επιχειρηματικότητας», των επενδύσεων, της καπιταλιστικής ανάκαμψης, της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ κ.λπ., δεν τον φέρνουν σε ουσιαστική αντίθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν δεν μπόρεσε καν να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της μαχητικής διεκδίκησης μέτρων για την προστασία των ανέργων και των εργαζομένων από την αντιλαϊκή επίθεση. Πολύ απλά γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η κυβέρνηση, έχει πολιτικές δεσμεύσεις απέναντι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ, δεν μπορεί καν να παλέψει στο σήμερα στόχους που έρχονται σε σύγκρουση με το κεφάλαιο. Γι' αυτό άλλωστε αυτό που υπόσχεται στους ανέργους είναι μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας όταν και εφόσον βγει κυβέρνηση.
Δεν είναι ανατρεπτική η διακήρυξη ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται», που δήλωσε ο Τσίπρας τις παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης. Τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1970, ανεξάρτητα πού το πήγαινε, έλεγε: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Πιο πίσω, λοιπόν, ακόμα και από αυτόν τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό......

Το νέο ΔΣ στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, που προέκυψε από τις εκλογές της 11ης Μάη 2014.
Η πρόεδρος  Εύα Μελά
Πρόεδρος: Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια.
Αντιπρόεδρος: Νίκος Χριστοφοράκης, ζωγράφος.
Γενικός Γραμματέας: Δημήτρης Βάρβογλης, ζωγράφος. 
Ταμίας:Κατερίνα Χατζή, ζωγράφος.
Μέλη: Παπαγεωργίου Χριστίνα, Γλύπτρια, Χαλικιάς Βασίλης, Αγιογράφος, Εύη Αθανασίου, ζωγράφος - χαράκτρια, Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, έφορος Τμήματος Ζωγραφικής, Ιωάννα Δρεττάκη, γλύπτρια, έφορος Τμήματος Γλυπτικής, Νίκος Δεσεσκόπουλος, χαράκτης, έφορος Τμήματος Χαρακτικής, Μαρία Καρακατσάνη, κεραμίστρια, έφορος Τμήματος Διακοσμητικής.

Ποιοί είναι οι 21 Ελληνες ευρωβουλευτές

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της καταμέτρησης στο Ευρωκοινοβούλιο πηγαίνουν :
Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Μ. Γλέζος, Σ. Σακοράφα, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα, Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Χρυσόγονος.
Από τη ΝΔ οι Μ. Σπυράκη, Μ. Κεφαλογιάννης, Ελ. Βόζενμπεργκ, Γ. Κύρτσος και Θ. Ζαγοράκης.
Από τη Χρυσή Αυγή οι Ελ. Συναδινός, Λ. Φουντούλης και Γ. Επιτήδειος.
Αποτ ο  ΚΚΕ : Κ. Παπαδάκη και Σ. Ζαριανόπουλος,
Από την Ελιά η Εύα Καϊλή και Π. Καψής (αν και είναι κοντά σε ψήφους ο Νίκος Ανδρουλάκης).
Από το Ποτάμι ο Γ. Γραμματικάκης και ο Μ. Κύρκος.
Από τους ΑΝΕΛ ο Ν. Μαριάς (αν και είναι κοντά σε ψήφους ο Γιώργος Ρωμανιάς).

Προκλητικοί και κάλπικοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η Τράπεζα Θεμάτων ενοποιεί τη σχολική ύλη και εξασφαλίζει την αξιοκρατία

Το ΚΚΕ εκφράζει την αντίδρασή του όσον  αφορά στην Τράπεζα Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις στην Α’ Λυκείου, καθώς όπως τονίζει επιβεβαιώθηκε ότι οι αλλαγές που έγιναν στο Λύκειο οδηγούν στο να «πεταχτούν» έξω από αυτό, όσο γίνεται πιο γρήγορα, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ τα θέματα που εμπεριέχονται στην Τράπεζα Θεμάτων χαρακτηρίζονται από υψηλότατο βαθμό δυσκολίας, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που οι εξετάσεις είχαν αποκλειστικά ενδοσχολικό χαρακτήρα.
«Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί πρόκληση. Ειδικά για φέτος, δε λαμβάνεται υπόψη ότι ήταν χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που έλειψαν μέχρι και τα μέσα της σχολικής χρονιάς και σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα κενά δεν καλύφθηκαν ποτέ» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.
Επιπλέον χαρακτηρίζει προκλητικούς και κάλπικους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η Τράπεζα Θεμάτων ενοποιεί τη σχολική ύλη και εξασφαλίζει την αξιοκρατία όσον αφορά την αξιολόγηση των μαθητών.
«Με το άνοιγμα χθες της Τράπεζας Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις στην Α’ Λυκείου επιβεβαιώθηκε ότι οι αλλαγές που έγιναν στο Λύκειο οδηγούν στο να "πεταχτούν" έξω από αυτό, όσο γίνεται πιο γρήγορα, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Τα θέματα που εμπεριέχονται στην Τράπεζα Θεμάτων -και τα οποία ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να επιλέξει- χαρακτηρίζονται από υψηλότατο βαθμό δυσκολίας, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που οι εξετάσεις είχαν αποκλειστικά ενδοσχολικό χαρακτήρα.
Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί πρόκληση. Ειδικά για φέτος, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι ήταν χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που έλειψαν μέχρι και τα μέσα της σχολικής χρονιάς και σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα κενά δεν καλύφθηκαν ποτέ.
Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι η Τράπεζα Θεμάτων ενοποιεί τη σχολική ύλη και εξασφαλίζει την αξιοκρατία όσον αφορά την αξιολόγηση των μαθητών, είναι προκλητικοί και κάλπικοι. Όπως επίσης αποδείχτηκαν κάλπικοι και οι ισχυρισμοί ότι θα παταχθεί η παραπαιδεία, όταν είναι γνωστό ότι αυτές τις ημέρες οι ιδιοκτήτες των μεγάλων συγκροτημάτων φροντιστηρίων τρίβουν κυριολεκτικά τα χέρια τους.
Η επιμονή της κυβέρνησης για εφαρμογή πάση θυσία της Τράπεζας Θεμάτων, από φέτος, τρεις μέρες πριν τις εξετάσεις, χωρίς ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν, αποδεικνύει ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο σχολείο θεωρούνται στρατηγικής σημασίας ζήτημα για κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ένωση - πλουτοκρατία.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση να αποσύρει την Τράπεζα Θεμάτων.

Οι προαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο δεν μπορεί παρά να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών, όπως απαιτεί η παιδαγωγική πράξη, το κίνημα των γονέων, των εκπαιδευτικών και οι μαθητές».

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Μάης του ’68: Το αφεντικό έχει ανάγκη εσένα, δεν τον έχεις εσύ ανάγκη.

     46 χρόνια ακριβώς μετά τον Μάη του ’68 .. Ποιο ήταν το σκηνικό εκείνης της Εξέγερσης; Εκατοντάδες αφίσες,graffitis, φωτογραφίες, μαρτυρίες και συνθήματα στους δρόμους των καθημερινών μαχών. Μηνύματα αμφισβήτησης, υπέρβασης, επανάστασης. 
νουΟ Μάης του 68 όσο και τα συνθήματα και οι αφίσες του συνεχίζουν να εμπνέουν . Δείτε μερικές αφίσες από σημερινούς πολιτικούς αγώνες. Η αφίσα Σκάσε είσαι μικρός μεταφέρθηκε στην προεκλογική κατα του Σαρκοζί, ο αρουραίος έγινε έμβλημα του Banksy, οι αγώνες του 2008 συνδέθηκαν με το 68, ακόμη και το κίνημα  Occypy Wall Street δανείστηκε στον ακτιβισμό του εικόνες από τις αφίσες του Μάη..


Πού άραγε κρύβονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι όψιμοι υποστηρικτές του ναζισμού στη χώρα μας ;

...Κάπου εδώ τίθεται το ερώτημα πού... κρύβονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι όψιμοι υποστηρικτές του ναζισμού στη χώρα μας, που μέσω της κάλπης... απενοχοποιήθηκαν.
Ποια είναι η ταυτότητα όλων αυτών των ψηφοφόρων, οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει τα μέλη μιας οργάνωσης κατηγορούμενης για κατά συρροή εγκληματική δράση σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων της χώρας;
Η δικαιολογία περί «οργής» και «αγανάκτησης», όπως και των «λούμπεν», «περιθωριακών» ψηφοφόρων, εξαντλήθηκε το 2012. Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, στην πλειονότητά τους νέοι και ενήλικοι μεταξύ 35-54 χρόνων, προέρχονται κυρίως από τη μεσαία τάξη, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά των παραδοσιακών αστικών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.Στην πραγματικότητα, όλοι όσοι ψηφίζουν τα «φαντάσματα» του Χίτλερ δεν έχουν απαραιτήτως ιδέα για το τι είναι ο ναζισμός και ο φασισμός. Έχουν ακούσει, έχουν διαβάσει, έχουν δει, αλλά δεν τον έχουν νιώσει. Δεν έχουν νιώσει την πείνα, την εξαθλίωση, τον θάνατο, τη στέρηση κάθε δικαιώματος, την παραφροσύνη ενός ολοκληρωτικού συστήματος που θεωρεί «μίασμα», «επιδημία που πρέπει να εξοντωθεί» οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με τη δική του λογική.


Αντισυνταγματική κρίθηκε η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ από το ΣτΕ

Τα Σύνταγμα, με δύο άρθρα του, δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ' αριθμ. 1906/2014 απόφασή της.
Αναλυτικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ.
Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.
Στην απόφαση σημειώνεται ότι ο χαρακτήρας της δημόσιας επιχείρησης «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της ΑΕ διά του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».
«Η κατ' ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» υπογραμμίζεται.
Ακόμη, τονίζεται ότι «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχονται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό, διαβιούντα υπό δυσμενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισμένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην περιοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας» και προστίθεται:
«Συνίστανται, δε, οι υπηρεσίες αυτές στην ύδρευση και αποχέτευση που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και ιδίως στην παροχή του πόσιμου ύδατος, φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση, που καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω».
Επίσης, στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται: «Αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας με αυτόν τον βαθμό αναγκαιότητας, δεν συγχωρείται από το άρθρο 5 του Συντάγματος» ειδικότερα μετά το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής και «κατοχυρώνει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας, καθώς και στο άρθρο 21 παράγραφος 3, που ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών».
Εξάλλου, η Ολομέλεια αναφέρει ότι «η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία για να μη μετατραπεί η δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος».

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ολική ανατροπή στους δήμους της Ημαθίας!

Νέους Δήμαρχους ανέδειξαν οι κάλπες και στους τρεις δήμους της Ημαθίας όπου στο:
Δήμο Αλεξάνδρειας εκλέγεται ο Π. Γκυρίνης 





Δήμο Βέροιας ο Κ. Βοργιαζίδης

και στο Δήμο Νάουσας ο Ν. Κουτσογιάννης

άποψη για το πως ψηφίζουν οι Έλληνες


Μελέτη της ΑΔΕΔΥ προβλέπει «κατάμαυρο» το μέλλον των δήμων – Πόσοι υπάλληλοι θα φύγουν, γιατί θα κλείσουν κοινωνικές δομές

Μείωση του προσωπικού των δήμων μέσα σε τρία χρόνια (από το 2011 έως το 2013) κατά 10.768 άτομα (-12%) και πρόβλεψη για νέο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων έως το 2018 κατά 4.863 υπαλλήλους καταγράφει η μελέτη του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα αναφορά γίνεται στις νέες μορφές ευέλικτης εργασίας μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας αλλά και των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., οι οποίες, κατά την ΑΔΕΔΥ, με τα εξής χαρακτηριστικά:
          Μείωση δημόσιων δαπανών
          Υποκατάσταση δημοτικών υπηρεσιών (τοπικά δημόσια αγαθά), με υποβάθμιση της λειτουργία τους
          Πρόχειρη κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό
          Πίεση στο τακτικό προσωπικό, αντικατάσταση έκτακτου προσωπικού
          Χειραγώγηση από κόμματα, παρατάξεις και συγκεκριμένους πολιτικούς που θα κρύβονται πίσω τους και θα καθυποτάσσουν τους εργαζόμενους στις δικές τους επιδιώξεις
Στην «ακτινογραφία» των δήμων από την ΑΔΕΔΥ καταγράφονται οι επιπτώσεις της κρίσης στους δήμους όχι μόνο για το προσωπικό αλλά γενικότερα για τα οικονομικά και ειδικότερα για τις κοινωνικές δομές των δήμων χτυπώντας «καμπανάκι» για το μέλλον καθώς:
1)         Η μεγάλη μείωση των εσόδων των δήμων δυσχεραίνει αφάνταστα τη συνέχιση της λειτουργίας πολλών δομών.
2)         Η εξάρτηση από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για το μέλλον τους.
3)         Η κάλυψη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών αρκετές φορές γίνεται ευκαιριακά, με βάση τις προκηρύξεις του ΕΣΠΑ και οι οργανωτικές λύσεις που επιβάλλονται (συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες και ΜΚΟ) αποδυναμώνουν τον έλεγχο από πλευράς δήμων και τον προγραμματισμό της δράσης τους.
4)         Η μείωση του προσωπικού και η απαγόρευση των προσλήψεων αφενός μεν στερεί τους δήμους από έμπειρα στελέχη και δεν δίνει τη δυνατότητα ανανέωσής τους, αφετέρου δε διατηρεί την εργασιακή ανασφάλεια σε όσους απασχολούνται ως έκτακτο προσωπικό.
http://www.aftodioikisi.gr


Δεν είναι η πρώτη σου φορά

Δεν είναι η πρώτη σου φορά. Αν το καλοσκεφτείς, μια ζωή βρίσκεσαι αντιμέτωπος με διλήμματα που άλλοι θέτουν. Χρόνια τώρα το παιχνίδι διεξάγεται με τους ίδιους σε βάρος σου όρους, με ελάχιστες παραλλαγές, ανάλογα την εποχή.
Τα χρόνια της ευημερίας και της «ισχυρής Ελλάδας» σού έταζαν λαγούς με πετραχήλια και οι τράπεζες σε κυνηγούσαν στον δρόμο για να σου δώσουν χρήμα με 17% επιτόκιο. Κάθε φορά λίγο πριν από τις εκλογές σου έκλειναν το μάτι για εκείνη τη χάρη που βόλεψε κάποιον δικό σου στο Δημόσιο με αντάλλαγμα μια ψήφο, την ψήφο σου.
Με «Κλικ» για διάβασμα, «Big Brother» και άλλα fast food θεάματα δημιουργήθηκε μια γενιά του θερμοκηπίου έτοιμη να θυσιαστεί χωρίς να βγάλει άχνα.
Αν το καλοκοιτάξεις, δεν είναι η πρώτη σου φορά. Απλώς, τώρα που η κατάσταση ζορίζει, τα διλήμματα διατυπώνονται χωρίς περιστροφές, εμφανίζονται σαν περίστροφο και το δάκτυλο είναι στη σκανδάλη.
Δεν είναι η πρώτη σου φορά που βρίσκεσαι αντιμέτωπος είτε με τις υποσχέσεις είτε με τις απειλές τους. Πόσες χιλιάδες σελίδες θα μπορούσαν να γραφτούν απλώς και μόνο με την παράθεση των προεκλογικών υποσχέσεων που ξεχάστηκαν την επομένη της κάλπης; Πόσες παραλλαγές της απειλής «μετά από εμάς το χάος» μπορείς να θυμηθείς;
Δεν είναι η πρώτη σου φορά, κι όμως κάθεσαι να δεις πάλι το ίδιο έργο. Χωμένος στον καναπέ σου παρακολουθείς τους ειδήμονες διαχειριστές των φόβων σου και ετοιμάζεσαι υπνοβατώντας να βρεθείς πίσω από το παραβάν – αν καταφέρεις να φτάσεις – για να ασκήσεις το δευτερόλεπτο της κυριαρχίας σου. Βγαίνοντας είναι ήδη αργά για να συνειδητοποιήσεις πως για μια ακόμη φορά – όχι, δεν είναι η πρώτη σου φορά – δεν έριξες εσύ την ψήφο, αλλά ο ανθρωπάκος που κάνει βόλτες μέσα σου. Ο ιδιοτελής, ο καιροσκόπος, ο φοβισμένος. Το συνειδητοποιείς, αλλά είναι ήδη αργά. Δεν σου μένει άλλο παρά να αράξεις και πάλι στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση, περιμένοντας το επόμενο δευτερόλεπτο που θα ασκήσεις την κυριαρχία σου, αφού σταθερά θα υφίστασαι αυτοβούλως την πλύση του εγκεφάλου σου από τους... ειδικούς. Δεν είναι η πρώτη σου φορά. Θα είναι η πρώτη σου φορά όταν φτάσεις στην κάλπη, χωρίς φόβο, και επιλέξεις χωρίς να ακούσεις τους εκβιασμούς και τις απειλές...
πηγή:ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Πουλούσε... κατσίκες-μούφες, στο διαδίκτυο

Απάτη μέσω διαδικτύου φέρεται να είχε στήσει μία τριαντάχρονη, η οποία δήλωνε ότι πωλούσε ζώα από ιστοσελίδα. Η τριαντάχρονη συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας για την εξαπάτηση ενός 40χρονου, στον οποίο συμφώνησε, τον περασμένο Μάρτιο, να πωλήσει πέντε κατσίκες, τις οποίες όμως δεν του τις παρέδωσε ποτέ, αν και έλαβε το σχετικό τίμημα.
Η διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία ξεκίνησε με την καταγγελία 40χρονου, ο οποίος υποστήριξε ότι αφού επικοινώνησε με αριθμό τηλεφώνου που εντόπισε σε ιστοσελίδα σχετική με την πώληση ζώων, συνομίλησε με άγνωστη γυναίκα και αφού συμφώνησε μαζί της για την αγορών πέντε αιγών κατέθεσε το συμφωνηθέν ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά δεν παρέλαβε ποτέ τα ζώα.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η 30χρονη είναι η κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο ο εξαπατηθείς κατέθεσε τα χρήματα.
Ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων σχηματίστηκε σε βάρος της δικογραφία για απάτη, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

Πηγή:ενικός
Υ.Γ. της Αλήθειας
Αν αυτά μπορεί να πάθει κάποιος ακόμη  κατά την αγοραπωλησία λίγων αιγών, φαντασθήτε τι μπορεί να πάθει οταν το αντικείμενο της συναλλαγής ειναι πολύ σημαντικότερο....... 

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Οι «αντισυστημικοί»…αγκαλιά με τους συστημικούς !

Γράφει ο : Γιώργος Ν. Ουρσουζίδης
Το θέμα της υποστήριξης από τη Χρυσή Αυγή υποψήφιων Δημάρχων και των αντίστοιχων συνδυασμών, ξεπερνά τη πολιτική αντιπαράθεση στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα, αγγίζει τα όρια της δημοκρατίας, παραβιάζει τα αυτονόητα δικαιώματα του πολίτη, αναδεικνύει την ανεπάρκεια όσων αποδέχονται τέτοιου είδους στήριξη!
Μετά την εφαρμογή του μνημονίου, το μέγεθος της κρίσης, η πτώση των εισοδημάτων, η επιβολή από την Τρόικα συνθηκών που δεν θα ήταν ανεκτές σε οποιαδήποτε χώρα σε αυτή την έκταση, δημιούργησε μια εύλογη αντίδραση. Οι πολίτες θα ήθελαν να στείλουν τους πολιτικούς τους στο «πυρ το εξώτερον», αλλά επειδή δεν υπάρχει αυτή η επιλογή στα ψηφοδέλτια, ορισμένοι «αγανακτισμένοι» επιλέγουν τα ακραία κόμματα, τα οποία εμφανίζονται ως οι «σκληροί» τιμωροί του συστήματος!

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

Από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Οι Electric Litany ακυρώνουν συναυλίες σε Βόλο και Πειραιά: «Αξίζετε το μεσαίωνα που έχετε επιλέξει»

Ένα σημαντικό ελληνικό συγκρότημα, ακύρωσε τις συναυλίες του σε Πειραιά και Βόλο, λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και της ανόδου της Χρυσής Αυγής.
 Υπενθυμίζεται ότι στο Βόλο πρώτος στη «μάχη» του δήμου ήρθε ο γνωστός Αχιλλέας Μπέος, ενώ στον Πειραιά την πρώτιά κατέκτησε ο στενός συνεργάτης του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννης Μώραλης.
 «Μερικές σκέψεις καθώς εκτός από μπάντα είμαστε και άνθρωποι.  Στην ερχόμενη περιοδεία οι Electric Litany ΔΕΝ θα παίξουν σε Πειραιά και Βόλο λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων τα οποία έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών σε αυτές τις 2 πόλεις αξίζουν τον μεσαίωνα που έχουν επιλέξει. Κουράγιο στη μειονότητα των υγιών ανθρώπων του Πειραιά και Βόλου. Επίσης δηλώνουμε τον πλήρη αποτροπιασμό μας για τον κάθε ένα που ψήφισε τους Ναζί της Χρυσής Αυγής. Είστε όλοι πλέον γελοίοι μα και επικίνδυνοι. Κάθε ψήφος σας είναι και ένα μαχαίρι», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Πηγή: left.gr

51 χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση στον Γρηγόρη Λαμπράκη

Πέρασαν 51 ολόκληρα χρόνια, από την ημέρα (στις 22/5/1963),που χτυπήθηκε θανάσιμα στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς ο συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ βουλευτής, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Γρηγόρης Λαμπράκης.
Εχασε τη μάχη για τη ζωή πέντε μέρες μετά, στις 27 Μάη, στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», όπου μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση μετά από τη δολοφονική επίθεση.

Ο Γρ. Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3/4/1912 στην Κερασίτσα της Τεγέας. Το 1934 μετακόμισε στην Αθήνα για να γραφτεί στην Ιατρική Σχολή και την ίδια χρονιά έκανε τα πρώτα βήματά του στον αθλητισμό. Στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων κέρδισε 12 χρυσά μετάλλια σε βαλκανικούς αγώνες στο άλμα εις μήκος και στις αποστάσεις 100 και 200 μέτρων. Το 1940 πήρε το πτυχίο του. Το 1943 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ενωσης Ελλήνων Αθλητών, η οποία διοργάνωσε στη συνέχεια αγώνες για την ενίσχυση των λαϊκών συσσιτίων. Επειτα από τον πόλεμο εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανακηρύχτηκε σε υφηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο.

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…

(τα παιδιά τα δικά σου, του αδερφού σου, του γείτονα…)
Γράφει ο : ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Έχεις σκεφτεί ότι με την ψήφο σου μπορείς να τα καταδικάσεις να μεγαλώσουν χωρίς επαρκή εκπαίδευση, χωρίς στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς αθλητισμό, χωρίς μουσική και θέατρο, χωρίς χαμόγελο.
Μέσα σε μια οικογένεια με εντάσεις λόγω των οικονομικών προβλημάτων ή ακόμα κι αν δεν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα μέσα σ’ έναν κόσμο που οι περισσότεροι φίλοι του θα είναι δυστυχισμένοι;
Κι όταν τα παιδιά μεγαλώσουν;
Τι τα περιμένει;



Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να σταματήσει τη θύελλα που έρχεται.

Στην  ομιλία του στην κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη για τις ευρωεκλογές

.. το ΚΚΕ, μακριά και πέρα από τους ξεπερασμένους διαχωρισμούς σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς, μνημονιακούς, αντιμνημονιακούς, απευθύνεται σε εργάτες και εργάτριες, μ' αυτή μόνο την ιδιότητα, στους άλλους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, κύρια τους νέους, όλους τους ζημιωμένους από την κρίση του καπιταλισμού. Τους καλεί σε Λαϊκή Συμμαχία. Μαζική, πανταχού παρούσα, σε σωματεία, συλλόγους, γειτονιές. Μαχητική, αποφασιστική, αποτελεσματική. Με ένα στόχο:
Να δυναμώσει ο λαός και το κίνημά του. Να ετοιμαστεί, να οργανωθεί, να σταματήσει τη θύελλα που έρχεται και μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι πρώτο κόμμα, όποιος απ' αυτούς κι αν βρίσκεται στην κυβερνητική καρέκλα.
Γιατί την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα:
Η ΕΕ και οι σιδερένιοι κανόνες της, τα διαρκή μνημόνια, δίχως τέλος, θα είναι εδώ.
Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, αυτοί που τους λένε «σωτήρες-επενδυτές» θα είναι εδώ και θα απαιτούν ακόμα μικρότερους μισθούς, περισσότερες φοροαπαλλαγές και προνόμια για να επενδύσουν.
Το χρέος της χώρας θα είναι εδώ και οι δανειστές θα απαιτούν την πληρωμή του. Κι αν ακόμα γίνει επιμήκυνση για 50 χρόνια και μείωση επιτοκίων, όπως λένε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Μέρκελ και ΕΕ.
Το χρέος και τα προβλήματα του λαού θα είναι εδώ, ακόμα κι αν γίνει κάποιο «κούρεμα» του χρέους, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ομπάμα και η Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Οσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορεί να γίνει πιστευτό από κανέναν ότι αυτό θα γίνει επειδή οι δανειστές θα φοβηθούν από τη διαπραγματευτική ικανότητα του Τσίπρα και θα τα «σκάσουν ατάκα κι επί τόπου» χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα.
Θυμηθείτε τι έγινε με το «κούρεμα» του χρέους πριν δύο χρόνια, που το πλήρωσε ο λαός με καταιγίδα μέτρων.


ΛΑ.Σ.Αλεξάνδρειας:Θα αγωνιστουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα από την όποια αντιλαϊκή τοπική διοίκηση προκύψει στο δήμο Αλεξάνδρειας

Όλοι εμείς που συνασπισθήκαμε και συμμετείχαμε στον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρειας , ευχαριστούμε εκείνους τους δημότες που μας εμπιστεύτηκαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους κατά τη  εκλογική διαδικασία .
 Όπως και προεκλογικά είχαμε δηλώσει όχι μόνο δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους, αλλά και με όλες μας τις δυνάμεις θα αγωνιστούμε μέσα αλλά και έξω από το  δημοτικό συμβούλιο για να πραγματοποιηθούν όσα έχουμε  εξαγγείλει.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε ευθύνη  όχι μόνο να συμβάλουμε αποφασιστικά στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών μας , αλλά και για να αποτρέψουμε τα χειρότερα από την όποια αντιλαϊκή τοπική διοίκηση προκύψει στο δήμο Αλεξάνδρειας , για να αποτρέψουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των συνδημοτών μας, να ανοίξουμε  δρόμους ευημερίας και προκοπής , με τους δημότες μας  πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Για την δημοτική παράταξη
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Ο επικεφαλής της παράταξης

Χρήστος Αλευράς