Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Πυρετός, συνάχι, πονόλαιμος και βήχας άρχισαν να ταλαιπωρούν παιδιά και ενήλικες

 Οι απότομες εναλλαγές του καιρού συνετέλεσαν στην εμφάνιση πολλών ιώσεων, κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού. Στους ενήλικες τα συμπτώματα, στα οποία περιλαμβάνεται ενίοτε και πυρετός, χωρίς να είναι υψηλός, διαρκούν περίπου δύο-τρεις ημέρες.
Οι ιώσεις ταλαιπωρούν και τα παιδιά, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς και ο καιρός έχει ψυχράνει και έχουν ανοίξει τα σχολεία, άρα έχουμε συγχρωτισμό.
Τα συμπτώματα στα παιδιά διαρκούν από τρεις έως πέντε ημέρες και καλό είναι οι γονείς να χορηγούν αντιπυρετικά και αρκετά υγρά για την αποφυγή αφυδάτωσης.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Πώς να αποφύγουμε τις ιώσεις
Για την αποφυγή των ιώσεων οι ειδικοί δίνουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες:
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορείτε να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη κι όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα τα οποία χρησιμοποίησε προηγουμένως.
- Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
- Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.
- Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρόμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.

Βασικοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας ....εδώ

Τι “σόι” συνδικαλισμός, είναι τώρα ετούτος ;

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου που στάλθηκε στα τοπικά ΜΜΕ διαβάζουμε: 

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΕΔΡΑ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 46, Τ. Κ. 59100, ΒΕΡΟΙΑ 2331350519, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Συνάδελφοι,
Σήμερα βρισκούμουν στα δικαστήρια όλη μέρα.
Επειδή όταν γύρισα στην υπηρεσία έμαθα ότι ρωτούσαν οι συνάδελφοι τι
να κάνουμε, σας ενημερώνω.
Την προηγούμενη εβδομάδα σας κοινοποιήσαμε το θέμα. Εχθές σας εστάλει ερώτημα για να πείτε την γνώμη σας. Από τα 140 μηνύματα πήραμε μόνο μια απάντηση αρνητική.
Επομένως δεν έχει νόημα να κάνουμε κατάληψη.
εκ του προεδρείου.»

Να θυμίσουμε απλά σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση "Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ανακοινώνει ότι, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου η ΤΡΙΤΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 έχει ορισθεί ως "Ημέρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης".Στο πλαίσιο αυτό, και ως μία ακόμη απάντηση στα σχέδια της συγκυβέρνησης και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να προχωρήσει στη "συγκριτική αξιολόγηση" και στον επανέλεγχο των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. θα πραγματοποιήσουν κατάληψη όλων των Δημαρχιακών Μεγάρων από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι.Θα κάνουν επίσης Συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες τοπικές δράσεις κατά τις οποίες θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως συνέπεια, κυρίως, της πολιτικής των μνημονίων που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας.»
Με βάση τα παραπάνω τι να υποθέσουμε για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζόμενων στους ΟΤΑ του νομού μας; Έτσι πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουνε τα προβλήματα τους;

πηγή: Η Άλλη Άποψη



Δοκιμαστική ενεργοποίηση αύριο, των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την Επικράτεια .

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας/Γραφείο ΠΑΜ-ΠΣΕΑ και την Αστυνομική Δ/νση Ημαθίας, ανακοινώνεται ότι, την Τετάρτη 01 Οκτωβρίου 2014, κατά την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014, θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την Επικράτεια (και στην Ημαθία), ως εξής:
-Τοπική ώρα 11.00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).
-Τοπική ώρα 11.05, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
Επίσης γνωστοποιείται στο κοινό, ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Λήγει σήμερα η πρώτη προθεσμία του ΕΝΦΙΑ και αρχίζουν να τρέχουν τα χαράτσια

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων»(ΕΝΦΙΑ), όπως αυτή εμφανίζεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Taxis. Γύρω στα μέσα Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί και νέα εκκαθάριση προκειμένου να υπολογισθούν τυχόν «διορθώσεις» που αφορούν σε κατηγορίες δικαιούχων «εκπτώσεων» (πολύτεκνοι, ανάπηροι με ποσοστό πάνω από 80%, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κ.ά.) στη βάση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που προβλέπονται γι' αυτές τις κατηγορίες.
Τα ασήκωτα αντιλαϊκά χαράτσια έχουν και συνέχεια με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις.
Ειδικότερα:
-- Οι τόκοι που προστίθενται, ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Οι τόκοι επί των φορολογικών οφειλών θα αρχίζουν να «τρέχουν» από την επόμενη μέρα της λήξης της κανονικής προθεσμίας πληρωμής και υπολογίζονται και επί του αθροίσματος οφειλής και προστίμων.
-- Πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο 10% του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, επιβάλλεται εφόσον παρέλθουν 2 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής. Εάν η «καθυστέρηση» φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20%, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανεβαίνει στο 30%.

Κινητοποιήσεις- συγκεντρώσεις, εργαζομένων ,συνταξιούχων,αγροτών κτλ

    Σήμερα, κινητοποιήσεις και Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
  • Αύριο, 1η Οκτώβρη, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που τους πνίγουν τα χρέη, κόντρα στις απειλές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, με συγκεντρώσεις έξω από το ΚΕΑΟ και τις κατά τόπους εφορίες.
  • Πέμπτη 2 Οκτώβρη, οι συνταξιούχοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις δίνουν και πάλι το «παρών» με συγκεντρώσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή, στην Υγεία και τη φροντίδα που τους τα στερεί η αντιασφαλιστική πολιτική.
  • Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
  • Το Σάββατο 4 Οκτώβρη οι συγκεντρώσεις για τους ανέργους σε Αθήνα και άλλες πόλεις
  • περισσότερα για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ εδώ.....

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η διαφθορά πνίγει την «καλή και ηθική» Γερμανία

Οι Γερμανοί κυβερνώντες λατρεύουν να κουνάνε το δάχτυλο δασκαλίστικα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ειδικά στην Ελλάδα, όπως πολύ καλά ξέρουμε. Μήπως, όμως, είναι καλύτερο ο καθένας να κοιτάει τα δικά του χάλια; Και το λέμε αυτό επειδή και ο ευρωπαϊκός ογκόλιθος ηθικής, οργάνωσης και συνέπειας, όπως θέλει να αυτοδιαφημίζεται η Γερμανία, εμφανίζει παρόμοια κουσούρια. Λούζεται αυτά που κοροϊδεύει, δηλαδή.

Συγκεκριμένα, μεγαλόπνοα δημόσια έργα τεραστίων διαστάσεων αρχίζουν να «σκάνε» στη Γερμανία το ένα μετά το άλλο. Με καθυστερήσεις, γκρίνιες, υπερτιμολογήσεις κι επίσημες έρευνες για διαφθορά. Ένα τσουνάμι σκανδάλων που παίρνει τη μορφή εθνικής ντροπής.

Επίσκεψη Εργαζομένων, στην έκθεση του Μουσείου της Πέλλας «Θησαυροί της Μακεδονίας»

Την έκθεση «Θησαυροί της Μακεδονίας» επισκέφτηκαν τα μέλη του Τοπικού Τμήματος Πέλλας του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και οι εργαζόμενοι ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κυρία Αναστασία Γεωργιάδου και εντυπωσιάσθηκαν από τα εκθέματα και από το Νέο Μουσείο της Πέλλας.
Η Πέλλα, πρωτεύουσα του Μακεδονικού Κράτους στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξακολουθεί και σήμερα με το Μουσείο της, αλλά και τις αξιόλογες εκθέσεις της να στέλνει ηχηρά μηνύματα πολιτισμού.
Το Τοπικό Τμήμα του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλεί όλους τους εργαζόμενους από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όπως και όλους του Συλλόγους να επισκεφτούν το Νέο Μουσείο Πέλλας και την σπουδαία έκθεση που παρουσιάζει. Παράλληλα οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά και τις άλλες ομορφιές του Νομού μας, όπως τα τουρκικά μνημεία στα Γιαννιτσά, τα Λουτρά Αριδαίας και τους καταρράκτες της Έδεσσας.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι οι περιβόητες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) .

Σχεδόν 650 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Το γεγονός ότι στις αρχές του χρόνου ήταν περίπου 400 δείχνει το ρυθμό εμφάνισής τους, καθώς μέσα σε εννέα μήνες αυξήθηκαν πάνω από 60%.

Στην πλειοψηφία τους έχουν προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με δήμους για την παροχή υπηρεσιών κατά βάση κοινωνικού χαρακτήρα (παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων, Πολιτισμός, Αθλητισμός). Ωστόσο, από το νόμο, μια ΚοινΣΕπ μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή να ασκεί η ίδια επαγγελματική δραστηριότητα.

Κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς για έναν στους τρεις θανάτους παγκοσμίως ευθύνεται η καρδιακή νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Κάθε χρόνο στερούν τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει “σιωπηλή” στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Οι πιο γνωστές παθήσεις που αφορούν την καρδιά είναι η στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την 29η Σεπτεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα καρδιάς από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (NCDs), το οποίο εστιάζει σε τέσσερις τύπους ασθενειών: καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και διαβήτη, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Τα νοσήματα αυτά έχουν τέσσερις κοινούς συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ.
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας εφαρμόζει από το 2012 το πρόγραμμα “Ενεργητικός Αντικαπνιστής”. Πρόκειται για μία ενημερωτική δράση αγωγής υγείας για τους μαθητές των γυμνασίων σχετικά με την επικινδυνότητα της καπνιστικής συνήθειας.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Σκοπευτήριο Καισαριανής τιμήθηκε η 73η επέτειος ίδρυσης του ΕΑΜ.

Με τη συμμετοχή αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μαχητών του ΔΣΕ, νεολαίας, μελών και φίλων του ΚΚΕ γιορτάστηκε σήμερα το πρωί στο σκοπευτήριο Καισαριανής η 73η επέτειος της ίδρυσης του ΕΑΜ....
η συνέχεια.....

Αύριο πρωί, στο Σταυρό Ημαθίας, εκδηλώσεις στη μνήμη της μάχης, μεταξύ ανταρτών και των γερμανών κατακτητών

Αύριο Κυριακή 28/9/2014, ώρα 11.00 πμ, στο Σταυρό Ημαθίας, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση , κατάθεση στεφάνων και δεξίωση στη μνήμη της μάχης που έλαβε χώρα εκεί την 27/9/1944.
H «μάχη στο Σταυρό», μεταξύ ανταρτών και των γερμανών κατακτητών , ήταν σφοδρότατη, και οι απώλειες των γερμανών σε άνδρες και υλικό ήταν πολύ μεγάλες, όμως και οι απώλειες των Ελλήνων ήταν σημαντικές.
Στη « Ιστορία του 2ου Τάγματος του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Βερμίου» ο αντάρτης Περικλής Σελίδης (Διοβουνιώτης) περιέγραψε μεταξύ άλλων και αυτή την μάχη.
Η συνέχεια του άρθρου..

'Ετρεξε σε 53 μέρες ….53 μαραθώνιους !

Η Amy Hughes από τη Βρετανία ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό, όταν έμαθε πως η κόρη ενός φίλου της έχει όγκο στον εγκέφαλο.
Και σίγουρα τα κατέφερε, τρέχοντας 53 μαραθώνιους σε 53 συνεχόμενες ημέρες για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ.
Ξεκίνησε να τρέχει στο Τσέστερ στις 6 Αυγούστου και έτρεχε 42,195 χλμ σε μια διαφορετική πόλη κάθε μέρα. Συνολικά έτρεξε 2233,769472 χλμ και "χάλασε| πέντε ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών.
Η Amy, ελπίζει να συγκεντρώσει 53.000 λίρες για το ίδρυμα Isabelle Lottie που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την πρώιμη διάγνωση των όγκων του εγκεφάλου σε παιδιά και νεαρούς ενηλίκους.
"Ο φιλανθρωπικός αυτός σκοπός είναι μέσα στην καρδιά μου επειδή η κόρη ενός φίλου διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και βοηθάει να στηρίξουμε οικογένειες σαν τη δική της" δήλωσε.
Πηγή: ενικός

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Μητσοτάκης απειλεί πάλι με εισαγγελείς για την «αξιολόγηση»

Η διένεξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου συνεχίστηκε χτες με αφορμή και το γεγονός ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψήφισε το μπλοκάρισμα της «αξιολόγησης». Ο υπουργός με συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του «MEGA» απείλησε ξανά τους δήμους που δε θα δώσουν στοιχεία υπαλλήλων τους με παρέμβαση εισαγγελέα.

Στοιχεία που σοκάρουν. Σε καθεστώς ένδειας και στο όριο της φτώχειας, 6,3 εκατ. Έλληνες

Στοιχεία-σοκ έρχονται στο φως από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Σε καθεστώς ένδειας βρίσκονται 2,5 εκατ. Έλληνες, ενώ 3,8 εκατ. πολίτες απειλούνται άμεσα από την φτώχεια.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά στον κίνδυνο φτώχειας. Η Ελλάδα επίσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας .
Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία.

Ποιά συγκεκριμένα τρόφιμα επιτρέπεται να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία.

Μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα επιτρέπεται να διατίθενται από τα κυλικεία και τις σταθερές καντίνες, που λειτουργούν εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ ισχύουν και ανώτατες τιμές ανά είδος, όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με σημερινή ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, τα σχολικά κυλικεία και καντίνες επιτρέπεται -μεταξύ άλλων- να πωλούν όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα, αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, επίσης συσκευασμένα σε μερίδα έως 5 γραμμαρίων, φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών και φρουτοσαλάτες από φρέσκια πρώτη ύλη, που παρασκευάζονται επιτόπου, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. 

Μπόρες ,βροχές και καταιγίδες απο αύριο

Παρασκευή: Επιδείνωση του καιρού στα βόρεια με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που από το βράδυ θα επεκταθούν στα κεντρικά.
Ενίσχυση των βοριάδων στα δυτικά και νότια και πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια (μέγιστη στους 19-20 βαθμούς) .
Eπιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο στα ανατολικά και νότια με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, σημαντική ενίσχυση των ανέμων που στο Αιγαίο δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 8-9 μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας.
πηγή:ενικος

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σε τριάντα χρόνια η Γη θα... ψήνεται!

Οι τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται με τόσο γρήγορο ρυθμό, ώστε η Γη αναμένεται να ξεπεράσει τον κρίσιμο επίπεδο θερμοκρασίας μέσα σε περίπου 30 χρόνια, εάν και εφόσον συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός όπως αναφέρουν διαδοχικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.
Οι εκθέσεις που παρουσιάστηκαν στα περιοδικά Nature, δημοσιοποιήθηκαν δυο ήμερες πριν τη Διάσκεψη για το κλίμα στον ΟΗΕ- ήταν προγραμματισμένη για χθες Τρίτη- όπου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν θα υπογράμμιζε την επείγουσα ανάγκη για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και την παραγωγή τσιμέντου αυξήθηκαν κατά 2,3% το 2013 φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ στο ετήσιο υψηλό των 36 δισεκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση των τάσεων από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Άνθρακα.
Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος βαδίζει ολοταχώς για να εξαντλήσει την ποσόστωση του 1,2 δισεκατομμυρίων τόνων για τις εκπομπές «σε περίπου 30 χρόνια» ή σε μια γενιά, σύμφωνα με το κέντρο Ερευνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα
Σε περίπτωση υπέρβασης της ποσόστωσης εκπομπών, είναι πιθανό η θερμοκρασία της Γης να αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασίες της προ-βιομηχανικής εποχής.
Σε αυτή την περίπτωση, η Γη αντιμετωπίζει δραματικούς κινδύνους από την αύξηση του επίπεδου των θαλασσών αλλά και από θανατηφόρες ξηρασίες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες για το παγκόσμιο κλίμα.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρει ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, εάν δεν αναληφθεί κάποια προληπτική δράση.
Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με 27,7% το 2013, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 14,4% σύμφωνα με το άρθρο στο περιοδικό Nature Geoscience.
Επόμενη στη σειρά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολο των 28 κρατών μελών της με 9,6% και ακολουθεί η βιομηχανικά αναδυόμενη Ινδία με 6,6%.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως ήταν ένα από τα λίγα σημεία του κόσμου, όπου οι εκπομπές αερίων στην πραγματικότητα μειώθηκαν το 2013, κατά 1,8% και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρουν οι μελετητές.
«Η Κίνα εκπέμπει τώρα περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ και η ΕΕ και στη χώρα αυτή οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο είναι κατά 45% υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ξεπερνώντας ακόμα και το μέσο όρο της ΕΕ» δήλωσε ο Ρόμπι Άντριου μέλος του κέντρου Ερευνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα.
Τέλος η παραγωγή του τσιμέντου, η οποία μαζί με την καύση των ορυκτών καυσίμων έχουν χαρακτηρισtεί οι μεγαλύτεροι «παραγωγοί» βλαβερών εκπομπών για το περιβάλλον, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Γη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Σύσκεψη στην ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.

Συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της "Αναπτυξιακής Ημαθίας" Α.Ε. και πρώην αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη, ο οποίος πλαισιονόταν από υπαλλήλους της Εταιρίας, με το νέο αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και τους Δημάρχους Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, Νάουσας Νίκο Κουτσογιάννη και Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (22/9), στην έδρα της ΑΝ.ΗΜΑ. στην οδό Θεσσαλονίκης, στη Βέροια.

"Όχι" στην αξιολόγηση και από το δήμο Ναυπλιέων

Το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση του δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου, να μην μετέχει στην αξιολόγηση των υπαλλήλων του δήμου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης του προσωπικού, αλλά καταδίκασε τη μέθοδο με την οποία προωθείται η αξιολόγηση.
Υπογραμμίστηκε πως «η ποσόστωση, αρίστων, μετρίων και ανεπαρκών υπαλλήλων, που προωθείται από τον Ν.4250/14, νομοτελειακά θα οδηγήσει σε προκατασκευασμένα αποτελέσματα και θα διαλύσει την έννοια της συλλογικότητας δημιουργώντας αρνητικό κλίμα μεταξύ των εργαζομένων, καταργώντας τη συνεργασία και συναδελφικότητα που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου».
Συμπερασματικά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πλειοψηφικά να εκφράσει την αντίθεση του στο νέο τρόπο αξιολόγησης των εργαζομένων των δήμων με βάση το Ν.4250/14, που όπως επισημάνθηκε στόχο έχει την μισθολογική καθήλωση και την απόλυση εργαζομένων, καθώς γίνεται με αδιαφανή και μη αντικειμενικά κριτήρια. Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε από τον δήμαρχο να απέχει από την εφαρμογή της Εγκυκλίου Δ/ΔΑΔ/Φ.32.8/492/8501,8326 για την αξιολόγηση του προσωπικού και σε ότι άλλο τον αφορά.
Πηγή :ενικός

Ο «μειωμένος» ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο... είναι 11 φορές πάνω από το 2010!

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Στη Βουλή κατατέθηκε  η προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση τροπολογία σχετικά με τη «μείωση» του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ειδικότερα προβλέπεται «μείωση» κατά 30% και συγκεκριμένα στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο,από 330 ευρώ σήμερα. Η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για το φετινό χειμώνα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,15 ευρώ / λίτρο, από 1,26 ευρώ / λίτρο τον Απρίλη του 2014.
Στην πραγματικότητα βέβαια, με τη «μείωση» αυτή ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται σε επίπεδα 11 φορές πάνω από τα επίπεδα του 2010, όταν κυμαινόταν στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. 

Ο δήμαρχος Πατρέων χαρακτηρίζει «εμπαιγμό» και κοροϊδία για το λαό, την πίστωση για τη στήριξη του προγράμματος κοινωνικής προστασίας

Επιστολή στον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, έστειλε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με θέμα τη μεταφορά πίστωσης του ποσού των 40.000 ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος κοινωνικής προστασίας, ποσό που ο δήμαρχος το χαρακτηρίζει «εμπαιγμό».
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Κ. Υπουργέ
Η απόφασή σας για τη μεταφορά πίστωσης του ποσού των 40.000 ευρώ, με σκοπό την επιχορήγηση του δήμου για βοηθήματα ένδειας και τη στήριξη του προγράμματος κοινωνικής προστασίας, δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες μας.
Στο τρίτο αστικό κέντρο της χώρας, με πολλές χιλιάδες οικογένειες σε πλήρη ένδεια, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους εξαθλιωμένους, διατίθεται ένα ποσό που αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία για το λαό, αλλά υποτιμά και τη νοημοσύνη μας.
Οι άνεργοι και χαμηλόμισθοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν αξιοπρέπεια και δεν εκλιπαρούν για τα ψίχουλα της "φιλάνθρωπης" πολιτικής σας.
Είμαστε σε πλήρη αντίθεση με την αντιλαϊκή πολιτική σας. Απαιτούμε πλήρη χρηματοδότηση, για την έκτακτη κάλυψη των οξυμένων αναγκών του λαού της Πάτρας, που για δεκαετίες στενάζει κάτω από την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά και την κρίση.
Σκανδαλώδης είναι επίσης ο τρόπος κατανομής των ψίχουλων της μεταφερόμενης πίστωσης. Παραπέμπει σε μικροπολιτικούς και ρουσφετολογικούς υπολογισμούς.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα απαραίτητα κονδύλια για την προστασία των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής σας».

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Στα λεγόμενα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», οι εργαζόμενοι δεν θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά «ωφελούμενοι»

Απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς στα «πεντάμηνα»

Τη μια στην καθαριότητα και την άλλη στην ασφαλτόστρωση,
με τα ίδια γάντια και χωρίς άλλες προφυλάξεις...
Σε τέτοιες συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα»
Περίπου 40 χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται αυτή τη στιγμή στους ΟΤΑ μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας». Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα προσληφθούν ακόμα 90 χιλιάδες μέσω αυτών των προγραμμάτων την περίοδο 2014-2015.
Με δεδομένο ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι στους ΟΤΑ αριθμούν περί τους 65 χιλιάδες, είναι φανερό ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δεν δημιουργούν απλά μια ακόμα σχέση εργασίας, αλλά και μια τεράστια στρατιά πολύ φθηνού, ευέλικτου και χωρίς κανένα δικαίωμα εργατικού δυναμικού, που μέσα στ' άλλα αξιοποιείται για τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και το ολοκληρωτικό χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.
όλο το κείμενο....



Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια στην Ελλάδα

 
Με βάση υπολογισμούς της Alzheimer’s Disease International, υπάρχουν στις μέρες μας 44 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα ανέλθει σε 65,7 εκατ. μέχρι το 2030 και σε 115,4 εκατ. μέχρι το 2050 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 ασθενείς και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. Το ετήσιο κόστος της άνοιας στην Ελλάδα (άμεσα και έμμεσα) πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.
Τα προηγμένα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν εκπονήσει και εφαρμόζουν εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και των συνεπειών της. Στην πρόσφατη σύνοδο των G8 στο Λονδίνο (Δεκέμβριος 2013) συνυπογράφηκε η δέσμευση για συνέχιση και διεύρυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της άνοιας και καταγράφηκαν παροτρύνσεις για όλες τις χώρες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το υπουργείο Υγείας συγκρότησε “Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια- νόσο Alzheimer”, η οποία πρόσφατα παρέδωσε τις προτάσεις της για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια στην Ελλάδα.

Η αξία της σωστής διατροφής των παιδιών στο σχολείο.

Της Πωλίνας Γιαννιώτη, διαιτολόγου, διατροφολόγου
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία που έχει το σχολικό κολατσιό αφού δεν αποτελεί απλώς το τρόφιμο που θα καλύψει το αίσθημα της πείνας του παιδιού αλλά θα το βοηθήσει να είναι αποδοτικό, να έχει ενέργεια και ζωντάνια, να αντέχει στα εξαντλητικά ωράρια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του.

Τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλεξάνδρειας

Τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλεξάνδρειας, θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο Αλεξάνδρειας)με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.«Εξουσιοδότηση Προέδρου Δ.Σ. και σε περίπτωση κωλύματος αυτού του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. για συναλλαγές με Τράπεζες (καταθέσεις-αναλήψεις) και αντίστοιχη εξουσιοδότηση για συναλλαγές με λοιπές Υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΙΚΑ, λοιποί Δημόσιοι φορείς και Οργανισμοί»
2.Συγκρότηση «Συμβουλίων Σχολικής Κοινότητας» στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλεξάνδρειας και εξουσιοδότηση Διευθυντών & Προϊσταμένων των σχολείων για την οικονομική διαχείριση των Συμβουλίων.

Δεν υπάρχει ζωή που δεν μετανιώνεις

Γράφει ο : Γιώργος Ν. Ουρσουζίδης  

Την εφιαλτική οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επέβαλαν στη χώρα οι «οικονομικοί δολοφόνοι», τη νοιώθουν βαθειά στο πετσί τους εκείνοι, που δεν λεηλάτησαν, που δεν καταχράστηκαν, που δεν διασπάθισαν τον δημόσιο πλούτο της χώρας.
Οι άνθρωποι του μόχθου, αγρότες, εργάτες, μετανάστες στο εξωτερικό, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και βιοτέχνες, είναι αυτοί, που ενώ έστησαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του τόπου, υφίστανται σήμερα τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης, ως μη όφειλαν.

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια στην «αξιολόγηση» και απαντώντας στην αντιδραστική δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε παράνομη και καταχρηστική την προηγούμενη απεργία - αποχή με το σκεπτικό ότι μια απεργία δεν μπορεί να στοχεύει στην κατάργηση νόμων.
Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση», στην 24ωρη απεργία και στις συγκέντρωσεις που θα γίνουν. Επισημαίνουν ότι η δικαστική απόφαση «είναι πράξη πέρα για πέρα αντιδραστική και αυταρχική. Την ίδια στιγμή, τα δικαστήρια και πάλι μετά από προσφυγή της κυβέρνησης πετούν στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
(...) Το σκεπτικό και η απόφαση του δικαστηρίου ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν ως απεργιακό αίτημα την κατάργηση νόμων, είναι εξαιρετικά αντιδραστικό και επικίνδυνο. Πρέπει να θέσει σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση όλο το λαϊκό κίνημα».
Αναδεικνύεται καθαρά η ανάγκη κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Ειδικά για το Δημόσιο, καλούν σε οργάνωση γενικών συνελεύσεων, περιοδειών, συσκέψεων για τη λήψη συλλογικών αποφάσεων ακύρωσης της «αξιολόγησης». «Επιλέγουμε - τονίζουν -εκείνες τις μορφές και τα αιτήματα πάλης που συλλογικά αποφασίζουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία κι όχι αυτές που σώνει και καλά πρέπει να έχουν την έγκριση της αστικής δικαιοσύνης και της αντιλαϊκής κυβέρνησης».

«ΑΧΕΠΑ»: πρωτοπόρο στην έρευνα στον τομέα της Καρδιολογίας στέφθηκε με πρωτιά σε πανευρωπαϊκό κουίζ καρδιολογίας

Της Νικολέττας Μπούκα
Χωρίς ιδιαίτερο άγχος, με πίστη στις δυνατότητές τους και με όπλα τη μετεκπαίδευσή τους στο εξωτερικό αλλά και την καθημερινή επαφή με τους ασθενείς τους στο νοσοκομείο απάντησαν σωστά στις ερωτήσεις καρδιολογικών γνώσεων και έφεραν τη νίκη στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για την ομάδα Καρδιολογίας της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέκτησε την πρωτιά στο πανευρωπαϊκό κουίζ καρδιολογικών γνώσεων που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της, το ο οποίο φέτος διεξήχθη στη Βαρκελώνη.
Αντίπαλοι της ελληνικής ομάδας στο διαγωνισμό ήταν άλλες δύο κορυφαίες ομάδες από την Ευρώπη: η ομάδα του Bakulev Scientific Centre της Μόσχας, που είχε κερδίσει πέρυσι στο πανευρωπαϊκό κουίζ, και η ομάδα του Royal Brompton Hospital στο Λονδίνο. Και οι τρεις ομάδες επιλέχθηκαν για το κουίζ, επειδή θεωρούνται πρωτοπόρες στην έρευνα στον τομέα της Καρδιολογίας.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Πολύτιμο πολιτικό κειμήλιο διαχρονικής αξίας ....


Αθάνατο πολιτικό κειμήλιο, διαχρονικής αξίας - και δραματικής επικαιρότητας στη σημερινή Ελλάδα των ξένων δανειστών και των εγχώριων «σωτήρων» - αποτελεί η ιστορική ομιλία του Άρη που την εκφωνεί στις 29 Οκτώβρη του 1944 στην απελευθερωμένη Λαμία εκ μέρους του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Ο Άρης παρουσιάζει την πολιτική του ΕΑΜ και, ανάμεσα στα άλλα, λέει:
«Θα δώσουμε στο λαό τα οικονομικά μέσα για να μπορεί να μη σκορπάει την οικογένειά του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Μας κατηγορούν ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάχνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει.
Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.
Ενώ εμείς το μόνο που διαθέτουμε είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.
Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;
Όταν έξαφνα στα 1929-'31 το κράτος ζήτησε, λόγω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε τότε τη χώρα μας, να κατεβάσουν οι ξένοι ομολογιούχοι το ποσοστό που πληρώναμε σε τοκοχρεολύσια, οι Άγγλοι δέχτηκαν να το μειώσουν σε 35%, αλλά οι Έλληνες ομολογιούχοι αρνήθηκαν.
Να, λοιπόν, ποιος είναι ο πατριωτισμός τους! Αυτός φτάνει μέχρι το σημείο που δεν θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Αυτοί, λοιπόν, οι ίδιοι που μας κατηγορούν ότι επιδιώκουμε την κατάργηση των συνόρων και τη διάλυση του κράτους, αυτοί τα ξεπουλάνε αυτά στην πρώτη ευκαιρία(...). Με αυτά τα μέσα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευσή του».

Η αλήθεια με λίγα λόγια.....

Μαθήματα… ναζισμού σε μικρά παιδιά...

Σε ρόλο «δασκάλου» ο Χρήστος Παππάς….
 Όπως αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία από τη δράση των μελών της ΧΑ που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο Χρήστος Παππάς μάθαινε σε μικρά παιδιά να λένε σωστά το «Heil Hitler»…
Στη δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα βίντεο, τραβηγμένα από το κινητό του Χρήστου Παππά.
Σε αυτά, μαθαίνει σε ένα ανήλικο αγόρι να λέει σωστά όπως αποκαλύπτει το υλικό που έφερε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή».
Μάλιστα, στο βίντεο, το νο2 της Χρυσής Αυγής επαινεί το αγόρι που κρατάει τη σημαία των ναζί, περιβραχιόνιο με τη σβάστικα και χαιρετά ναζιστικά, λέγοντάς του «Μπράβο λεβέντη μου».
Σε άλλο σημείο, ένα κοριτσάκι βοηθά, δίνοντας οδηγίες στο αγόρι για το πώς θα πρέπει να σηκώσει σωστά το χέρι του προκειμένου να χαιρετήσει ναζιστικά.
( βίντεο μπορείτε να δειτε στην  Καθημερινή )
  

Υπό εξόντωση οι μικρομεσαίοι αγρότες....

ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2014 - 2020

Γράφει η : Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ*
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δε δίνει όλα τα στοιχεία της νέας ΚΑΠ, αν και αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά από τρεις μήνες. Ο κάθε αγρότης δεν ξέρει τι ενισχύσεις θα πάρει, πόσο θα μειωθούν, τι όροι και προϋποθέσεις χρειάζονται, πώς ορίζονται τα νέα δικαιώματα, τι τον συμφέρει να καλλιεργήσει στη νέα χρονιά για να έχει κάποιο εισόδημα, για να ζήσει και να συνεχίσει την αγροτική του δραστηριότητα.
Με λίγα λόγια, δεν ξέρει το περιεχόμενο της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020, που είναι συνέχεια των προηγούμενων και χειρότερη, σε ό,τι αφορά την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών και γι' αυτό υπάρχει «θολούρα».

Σαν σήμερα σκάει σαν φούσκα, η προβοκάτσια των ναζί

Σαν σημερα το 1933, πριν 81 χρόνια, αρχίζει στη Λιψία η δίκη για τον εμπρησμό του γερμανικού Κοινοβούλιου (Ράιχσταγκ ) .
Ο εμπρησμος του που έγινε το Φλεβάρη του 1933, ήταν βέβαια όπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε προβοκάτσια των ίδιων των ναζί.
Κατηγορούμενοι τότε ήταν ο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ, ηγετικό στέλεχος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, οι Βούλγαροι κομμουνιστές Ποπόφ και Τάνεφ και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Ράιχσταγκ, Ερνστ Τόργκλερ.
Ο γερμανικός φασισμός βγήκε ηττημένος από τη δίκη της Λιψίας.
Στη διάρκειά της δίκης , οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Η προβοκάτσια ξεσκεπάστηκε. Οι φασίστες δεν τόλμησαν να βγάλουν καταδικαστική απόφαση. Ο Ντιμιτρόφ και οι σύντροφοί του αθωώθηκαν πανηγυρικά και το Φλεβάρη του 1934 η κυβέρνηση Χίτλερ υποχρεώθηκε να τους απελευθερώσει .
Επρόκειτο για μια μεγάλη νίκη του κομμουνιστικού κινήματος, που έμελλε να αποτελέσει παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

Το μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ετοιμάστηκε για τους ηγέτες του G20
Oι εκπρόσωποι του G20, υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες, σε αναμνηστική φωτογραφία
«Δύο νέες απειλές θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ετοιμάστηκε για τους ηγέτες του G20 που συναντώνται στα τέλη της εβδομάδας στην Αυστραλία.
Η πρώτη απειλή προέρχεται από τα όλο και μεγαλύτερα ρίσκα που αναλαμβάνουν οι επενδυτές μέσα σε γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας.
Η δεύτερη απειλή προέρχεται από τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Ουκρανία, Ρωσία και σε Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιες αναταράξεις» (ρεπορτάζ της «Καθημερινής» 19/9/2014).
Δηλαδή, με απλά λόγια, ανησυχούν για μια νέα κρίση και το ενδεχόμενο να μην μπορούν πια να λύσουν τις αντιθέσεις τους ειρηνικά αλλά με πόλεμο. Βεβαίως, αυτά θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο τους λαούς που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο που καλό θα ήταν …..από τώρα να πάρουν τα μέτρα τους προετοιμαζόμενοι να αντιμετωπίσουν το μέλλον που τους ετοιμάζουν...

Ο νέος ρόλος των «κοινωνικών επιχειρήσεων»...

Σε ημερίδα με θέμα: «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης: Απορρόφηση στην Εργασία». που διοργάνωσε ο Ομιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων ειπώθηκαν από εκπρόσωπο του Δήμου Πειραιά τα εξης ιδιαίτερα αποκαλυπτικά: “Εχει μεγάλη σημασία ότι στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου το 15% του ΑΕΠ προέρχεται από τις "κοινωνικές επιχειρήσεις" …... οι κοινωνικές παροχές θα είναι στο μέλλον υπόθεση των «κοινωνικών επιχειρήσεων», που θα αντικαθιστούν το κράτος και θα πρέπει να είναι βιώσιμες”
Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι πρωτοπόροι της ελεύθερης αγοράς. Αυτό που βλέπουμε σήμερα να ξεκινά από αυτές τις χώρες και να έρχεται σύντομα και στις υπόλοιπες, είναι στην πραγματικότητα ο μετασχηματισμός των Μη Κερδοσκοπικών Επιχειρήσεων σε δημόσιους οργανισμούς.
Δηλαδή, το κράτος αποσύρεται ακόμα και από την παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών και αναλαμβάνουν με το αζημίωτο οι «κοινωνικές επιχειρήσεις», πρώην ΜΚΟ.
Σε όλα αυτά, βέβαια, η Τοπική Διοίκηση ζητάει ρόλο πρωταγωνιστή...

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Η Αλήθεια για το Goji berry

Τα Goji Beries είναι μούρα που έρχονται από τα βάθη της Ασίας. Χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μόνο όμως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ενδιαφέρον και ενημέρωση στους Ευρωπαϊκούς λαούς και την Ελλάδα. Η κατανάλωση τους, λέγεται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη, της υπέρτασης, του πυρετού και διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα ερευνητικά δεδομένα όμως για την πιστοποίηση των δράσεων τους, βρίσκονται ακόμα σε πρώιμη φάση.
Δεν θεωρώ λοιπόν σκόπιμο να τα θεωρείτε πανάκεια. Από την διατροφική σκοπιά, το goji berry, όπως και τα υπόλοιπα μούρα, έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αρχικά έχουν ελάχιστες θερμίδες, δεν περιέχουν λιπαρά, έχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και β-καροτενίου.
Το σημαντικότερο όπλο τους είναι η πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Οι μελέτες όμως της δράσης τους in vivo, δηλαδή σε ανθρώπους ή ακόμα και σε ζώα είναι πολύ λίγες. Σε μία από αυτές, φάνηκε ξεκάθαρα ότι βελτίωσε την γαστρεντερική λειτουργία και την ενεργητικότητα των συμμετεχόντων. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν μία διατροφική επιλογή που μπορεί να συμπληρώσει την διατροφή και την θρέψη σας.
Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι που τα επιλέγουν, δεν ξέρουν πως να τα χρησιμοποιήσουν. Στην αγορα τα βρίσκετε συνήθως σε αποξηραμένη μορφή. Σας προτείνω να τα βάλετε σε βραστό νερό και να τα αφήσετε μέχρι να γίνουν ζουμερά και μαλακά. Στην συνέχεια μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι σας, σε σαλάτες, όπως αν χρησιμοποιούσατε ένα φρέσκο μούρο. Για την αποθήκευση, κρατήστε τα μακριά από το φως και την υγρασία.
Θυμηθείτε όμως ότι δεν είναι ένα φάρμακο. Είναι ένα φρούτο και όπως κάθε φρούτο είναι υγιεινό και πρέπει να το καταναλώνετε. Ακόμα όμως, οι μεγαλύτερες ποσότητες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εισάγονται. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που παράγει τόσα πολλά και διαφορετικά φρούτα, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την επιλογή των Goji berries, αντιοικολογική και ακριβή.
Πηγή:IN VITRO

Ίσως (maybe) .....

Ίσως κάποτε πάψουν να  εντυπωσιάζουν τα επιχρυσωμένα οπίσθια καποιας Lady Gaga...

Ίσως κάποτε μας θέλξουν ξανά κάποια ακούσματα σαν αυτό της Janis Joplin.....

ΙΣΩΣ.........

Μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη για οργάνωση ενός παλλαϊκού μετώπου του εργαζόμενου ελληνικού Λαού.

Με την ευκαιρία των 40 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ ο Μίκης Θεοδωράκης απηύθυνε τον εξής  χαιρετισμό: 
"Η πατρίδα και ο Λαός μας ζουν ξανά δύσκολες ώρες και γι' αυτό χρειάζεται να διπλασιαστεί η προσπάθεια και ο αγώνας της Κομμουνιστικής Νεολαίας για την πλήρη απαλλαγή της χώρας από τους νέους ξένους και ντόπιους εξουσιαστές.
Ενας αγώνας και μια προσπάθεια που θα έχει ως κύριο στόχο την οργάνωση ενός παλλαϊκού μετώπου του εργαζόμενου ελληνικού Λαού.
Από την ξένη κατοχή έως σήμερα αντιμετωπίσαμε μεγάλες, ιστορικές προκλήσεις που αποσκοπούσαν στο γονάτισμα του Λαού μας.
Ομως αντέξαμε και νικήσαμε, γιατί με πρωτοπορία το ΚΚΕ ξεσηκώσαμε τον Λαό μας με κάθε μέσο ειρηνικό - δυναμικό, ακόμα και ένοπλο.
Γι' αυτό σας καλώ να μελετήσετε σε βάθος την πρόσφατη ιστορία των λαϊκών μας αγώνων με τη φιλοδοξία να μας ξεπεράσετε σε σύνεση, οργάνωση και λαϊκή ορμή. "

Μίκης Θεοδωράκης 
18.9.2014

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Βατικανό με τη βοήθεια της ....“θείας επιφοίτησης”, βρέθηκε η αιτία της κακοδαιμονίας του λαού !

Με τον πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας στο Βατικανό, αναπέμποντας δεήσεις για τους φτωχούς και την παγκόσμια ειρήνη, αφήνοντας βεβαίως στο απυρόβλητο τους υπαίτιους για τη φτώχεια και τους πολέμους.
Χαράς ευαγγέλια για τους πραγματικούς υπεύθυνους των δεινών των λαών να ακούν τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι οι αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες είναι «η άνιση διανομή του εισοδήματος και η αυτονομία, η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών» και ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι «η πολιτική να ξαναεμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους»!
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση στο Βατικανό, υπήρξε συμφωνία «στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας (...) να δημιουργηθεί μια οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια, στις ανισότητες, απέναντι στη λογική ότι οι αγορές και τα κέρδη είναι πάνω από τους ανθρώπους, να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας».

Τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Αλεξάνδρειας

Τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Αλεξάνδρειας την 23η του μηνόςΣεπτεμβρίου του έτους 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00 μ.μ για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης:
  1. Κατάρτιση σχεδίου 14ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014.
  2. Κατάρτιση σχεδίου 15ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014.
  3. Κατάρτιση σχεδίου 16ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014.
  4. Λήψη απόφασης για την αποδέσμευση πίστωσης υπηρεσίας που είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό οικ. έτους 2014.
  5. Ανατροπή απόφασης ανάληψης υποχρέωσης οικ. έτους 2014.
  6. Λήψη απόφασης για την διάθεση πίστωσης για την καταβολή χρηματοδότησης προγράμματος δράσης στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αλεξάνδρειας.
  7. Λήψη απόφασης για την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και τον καθορισμό των όρων του ανοικτού διεθνή μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών για το Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, για το έτος 2015.
  8. Λήψη απόφασης για την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών, τον καθορισμό των όρων του ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού και τη δέσμευση για τη διάθεση των πιστώσεων του υπό σύνταξη προϋπολογισμού του Δήμου οικ. έτους 2015, για την προμήθεια ειδών τροφίμων (παντοπωλείου-κρεοπωλείου-αρτοποιείου-οπωροπωλείου), για το Δήμο Αλεξάνδρειας και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού, για το έτος 2015.
  9. Λήψη απόφασης για την έγκριση Εντάλματος Προπληρωμής για την αντιμετώπιση δαπανών επέκτασης δικτύου ΦΟΠ.
  10. Λήψη απόφασης για την έγκριση πρακτικού ανοικτού διαγωνισμού του έργου “ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ” (Α.Μ. 81/2014).
  11. Λήψη απόφασης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών βάση του άρθρου 63 του Ν. 3801/09 όπως αυτό ορίζεται από το άρθρο 51 του Ν. 4257/2014 (εφάπαξ καταβολή για οφειλές έως 31.12.2009).
  12. Λήψη απόφασης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών βάση του άρθρου 51 του Ν. 4257/2014 ( εφάπαξ καταβολή για οφειλές από 1.1.2010).
  13. Λήψη απόφασης για: Α. την έγκριση ή μη της μελέτης 97/2014 προεκτίμησης για την εκπόνηση “ Μελέτης Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων για την κατασκευή μονάδας αερόβιας επεξεργασίας (κομποστοποίησης) στο Δήμο Αλεξάνδρειας ” Β. τον καθορισμό του τρόπου εκτέλεσης – ανάθεσης Γ. την ψήφιση της πίστωσης.
  14. Λήψη απόφασης για ορισμό πληρεξούσιου δικηγόρου ( αφορά υπόθεση της εταιρίας με την επωνυμία “ ΕΝΩΣΗ – Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρία” ).
  15. Λήψη απόφασης για ορισμό πληρεξούσιου δικηγόρου για παροχή γνωμοδότησης επί αιτήσεως της εταιρίας με την επωνυμία “ Ε. και Χύτας Ο.Ε. ”.
  16. Λήψη απόφασης για την έγκριση πρακτικού ανοιχτού διαγωνισμού του έργου “ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ ”.
  17. Λήψη απόφασης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών βάση του άρθρου 63 του Ν. 3801/09 όπως αυτό ορίζεται από το άρθρο 51 του Ν. 4257/2014 (για οφειλές έως 31.12.2009 καταβολή με δόσεις).