Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του δημότη και του επιχειρηματία», χωρίς φόβο και πάθος.

Για να εκλεγεί ο «Συμπαραστάτης» πρέπει να τον ψηφίσει η πλειοψηφία που υποτίθεται ότι μετά θα ελέγχει..


Γράφει ο :Χρήστος Αλευρας*

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξης από τα δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας, του λεγόμενου «Συμπαραστάτη του δημότη και του επιχειρηματία»
Ο «Συμπαραστάτης του επιχειρηματία και του δημότη», σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να ελέγχει τη διοίκηση του δήμου , απο την οποία όμως .....εκλέγεται-διορίζεται! , με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να περιορίζεται απλά να .......επικυρώνει τη νομιμότητα των πράξεων της.
Από τον τίτλο και μόνο γίνεται κατανοητό ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η αυταπάτη ότι ο επιχειρηματίας και οι δημότες μπορούν να έχουν κοινό συμπαραστάτη απέναντι στα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντά τους.
Αξίζει να αναφέρουμε ένα-δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1. Εργοστάσιο στην περιοχή Πλατέος π.χ., ρυπαίνει συστηματικά τον οικισμό , με αποτέλεσμα οι δημότες της περιοχής να ζητούν από τον «Συμπαραστάτη» να σταματήσει την λειτουργία του ρυπογόνου εργοστασίου. Η επιχείρηση φυσικά ζητά απο τον «Συμπαραστάτη» να συνεχίσει κανονικά την λειτουργία της .
Υποθέτουμε ότι  ο «Συμπαραστάτης»,(που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται και τον δημότη και τον 
επιχειρηματία), δικαιώνει τους δημότες, αλλά ο επιχειρηματίας καταφεύγει στην Περιφέρεια και εξασφαλίζει την εγκριση περιβαλλοντολογικών όρων που του δινει το δικαίωμα να συνεχίσει τη λειτουργία της μονάδος του.
Είναι προφανές  ότι δεν μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο πρόσωπο, στον ίδιο θεσμό, η υπεράσπιση των συμφερόντων και του δημότη και του επιχειρηματία, γιατί είναι συμφέροντα αντιτιθέμενα.
 2. Εάν κάποιος εργαζόμενος του δήμου απολυθεί ή λήξει η σύμβασή του και απευθυνθεί στο «Συμπαραστάτη», θεωρώντας άδικη την απόλυσή του, η στάση του «Συμπαραστάτη» ποια θα είναι; Πώς θα βοηθήσει τον εργαζόμενο; Τι θα του προσφέρει; Τίποτα φυσικά περισσότερο από το να τον ενημερώσει ότι αυτό προβλέπει ο νόμος, ότι η δημοτική αρχή κινήθηκε στο πλαίσιο του νόμου και άρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα....... 
περισσότερα όμως εδώ
* Δημοτικός Σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Αλεξάνδρειας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πεταμένα λεφτά,σε κολλητούς και φίλους.....