Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

"Θεσμοί" αντί για "τρόικα"με τις ευλογίες της ....τρόικας!

Γράφει ο Δ. Καζάκης
Προσέξτε την ιδιαίτερη αναφορά στους "θεσμούς". 
Πρόκειται για ένα νέο όρο, που αντικατέστησε την "τρόικα". Τώρα αντί για "τρόικα" λένε "θεσμούς". Ποιούς εννοούν; Την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η ουσία λοιπόν παραμένει απολύτως η ίδια. Η αλλαγή αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με επικοινωνιακούς λόγους.
Σας θυμίζω ότι στις 13 Μαρτίου 2014 υπήρξε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με βάση την Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, όπου τίθεται θέμα νομιμότητας της τρόικας με βάση το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Μάλιστα στην παράγραφο 56 του ψηφίσματος, γίνεται ειδικά αναφορά και στις ελληνικές κυβερνήσεις, με την επισήμανση ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να αρνηθούν τα συγκεκριμένα μνημόνια, διότι είναι παρανόμα ακόμη και με βάση το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.
Η αναφορά τώρα πια στους "θεσμούς" αντί για "τρόικα" επιχειρεί να νομιμοποιήσει την επιβολή της αποικιακής κηδεμονίας και επιτήρησης με βάση τα ισχύοντα στην ΕΕ. Προσπαθεί δηλαδή να παρακάμψει το αγκάθι που είχε επισημανθεί από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Κι έτσι να εμφανίσει ότι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής είναι σύννομη με το δίκαιο της ΕΕ.
Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί η νέα κυβέρνηση, αντί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο ψήφισμα καταγγέλοντας ως παράνομη κάθε προσπάθεια επιβολής μνημονιακής πολιτικής, πρωτοστάτησε στο να βγάλει από την δύσκολη νομικά και πολιτικά θέση το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες επιμένοντας να βαφτιστεί η "τρόικα", "θεσμοί"; Μην ξεχνάμε ότι αυτή η αναβάπτιση ήταν αίτημα της ελληνικής πλευράς. Προφανώς για να χάσει το ισχυρό νομικό και πολιτικό έρεισμα που της έδινε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: