Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Εκδηλώσεις μνήμης για την εκτέλεση 200 κρατουμένων κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ), στον χώρο του ΜΠΛΟΚ 15, του ιστορικού κτιρίου που ήταν χώρος αυστηρής απομόνωσης κρατουμένων στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, συμμετέχουν με τη δράση "Η Επιστροφή του Ορφέως στον Άδη" του Άγγελου Σκούρτη και οι Μικρογεωγραφίες. Αφορμή για τις εκδηλώσεις είναι η μεταφορά 200 κρατουμένων κομμουνιστών από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και η εκτέλεσή τους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. 
Στη δράση "Η Επιστροφή του Ορφέως από τον Άδη", ο Άγγελος Σκούρτης, με τη συμμετοχή της Χαρίκλειας Χάρη, ξανακατεβαίνει στον Άδη φωνάζοντας τα ονόματα των κρατουμένων μέσα στο χώρο κράτησής τους. Η Χαρίκλεια Χάρη του δένει τα μάτια και τον οδηγεί στους θεατές. Καθένας διαβάζει ένα από τα μικρά σημειώματα που πέταγαν οι κρατούμενοι από το φορτηγό πηγαίνοντας προς την εκτέλεσή τους. Τα σημειώματα επιμελήθηκε η αρχιτέκτων-ξεναγός  στο ΜΠΛΟΚ 15 Μαρία Μπουρδάκη από την έκδοση του Κώστα Φωτεινάκη "Χαιδάρι: Τόπος και Άνθρωποι". Η δράση του Άγγελου Σκούρτη αποτελεί μέρος μία σειράς δράσεων που έχουν ξεκινήσει στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής  από τον Οκτώβριο του 2013, στο πλαίσιο των Μικρογεωγραφιών. 
Περισσότερο υλικό και πληροφορίες:
http://xpolis.blogspot.gr/2015/04/15_29.html
http://microgeographies.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: