Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου του 1945, ο Κόκκινος Στρατός, εισέβαλε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Βουλή, για την Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, παραβρέθηκαν συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και αντιπροσωπείες Εβραϊκών και Ισραηλινών φορέων.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου του 1945, οι συμμαχικές δυνάμεις και εν προκειμένω ο Κόκκινος Στρατός, εισέβαλε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου, απελευθερώνοντας τους έγκλειστους κρατουμένους». Το ελληνικό Κοινοβούλιο ήδη ένα χρόνο πριν το ψήφισμα του ΟΗΕ, είχε καθιερώσει την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, με την ψήφιση του ν. 3218/2004 ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου. Ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα συμμετάσχει στην χορηγία για την δημιουργία μόνιμου μνημειακού χώρου στο Αουσβιτς, για τα θύματα των Ελλήνων Εβραίων που άφησαν τη ζωή τους εκεί.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι «οφείλουμε, όμως, όλοι, να σκεφτούμε καλά και το μονοπάτι που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, ιδιαίτερα τώρα που ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην Ευρώπη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: