Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη, Ποίηση και Ζωγραφική»


Τη διττή (ποιητική και εικαστική) καλλιτεχνική γλώσσα που άρθρωσε ο Οδυσσέας Ελύτης , τον «κόσμο τον μικρό τον Μέγα» του ποιητή, συγκέντρωσε και παρουσιάζει, 20 ακριβώς χρόνια μετά το θάνατό του (18 Μαρτίου 1996) το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, στην μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη, Ποίηση και Ζωγραφική», που εγκαινιάστηκε απόψε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Στίχους της ″Τρελλής ροδιάς″ – του ποιήματος που όπως τόνισε ″ζευγαρώνει ιδανικά, «εις σάρκαν μιαν», την ποίηση και την ζωγραφική του Οδυσσέα Ελύτη, με στίχους οι οποίοι «χορεύουν» στον ρυθμό του ανέμου που ξεχύνεται με ριπές αισιοδοξίας και ελπίδας″, επέλεξε ο Προκόπης Παυλόπουλος να απαγγείλει, κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του λίγο προτού εγκαινιάσει την έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος.
″…Φωτεινότητα και διαφάνεια καθορίζουν τις ακροστιχίδες του δίδυμου έργου του Οδυσσέα Ελύτη: Στο μεν χώρο της ποίησης, τη λέξη, τον στίχο και, συνολικώς, το όλο ποιητικό αποτέλεσμα. Στον δε χώρο της ζωγραφικής το φως, το χρώμα και, συνολικώς, την όλη εικόνα… Αν πρέπει να καταλήξει κανείς, ως προς το ποιο από τα πρόσωπα του Ιανού Ελύτη, δηλαδή του Ελύτη της ποίησης και της ζωγραφικής, επικρατεί τελικώς, η ζυγαριά γέρνει σαφώς προς την πλευρά της ποίησης. Αλλά ποιάς ποίησης; Σίγουρα εκείνης, η οποία κεντάει, με λέξεις που συνθέτουν στίχους, το διάφανο φόρεμα του φωτός, στα χρώματα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Ήτοι των μόνων δυνάμεων επί γης που μπορούν να συνθέσουν τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωση του δημιουργού Του″.

Δεν υπάρχουν σχόλια: